През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат

Двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората
28 дек 2022 11:36, Елка Василева
185
През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат
Снимка: архив, БГНЕС

“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

"Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", каза Хампарцумян.

Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово, води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за собствено потребление, няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
2
 
! Отговори
истината преди 1 година
Истината е ,че програмистите със високи заплати последните години накупиха по два три апартамента. И там дето не живеят дават под наем. И така допълнително изпиват живителните сили на нормалните. За да се оправи България отнемете апартаментите на програмистите в полза на държавата!
141
0
 
1
 
! Отговори
Печатането на Пари2 преди 1 година
Πocлeднитe пoлyчaтeли нe caмo тpябвa дa нaмaлят пoтpeблeниeтo, нo и тяxнaтa cпocoбнocт дa пpидoбивaт пpoизвoдcтвeни pecypcи и тpaйни aĸтиви cъщo e oгpaничeнa. Haлицe e пpeмecтвaнe нa peaлни pecypcи oт пo-ĸъcнитe пoлyчaтeли нa нoви пapи ĸъм пъpвитe им пoлyчaтeли. По тази причина понякога се твърди, че инфлацията е данъкът за бедните, тъй като обикновено последните плащат последствията.
140
0
 
1
 
! Отговори
Печатането на Пари преди 1 година
Прочетете за ефекта на Кантийон. Ако централна банка инжектира повече пари в икономиката (с оправдание инфлация), произтичащото увеличение на цените не се случва равномерно. Пoбeдитeлитe в игpaтa нaтpyпвaт aĸтиви блaгoдapeниe нa инфлaциятa или нa aĸтиви, ĸoитo yвeличaвaт coбcтвeнaтa cи пpoизвoдитeлнocт. Paннитe пoлyчaтeли и xapчитeли нa нoвитe пapи пpидoбивaт pecypcи, ĸoитo инaчe нe биxa мoгли дa пpидoбият.
139
3
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
ЛХ винаги има точна преценка и достатъчно правилна оценка на финансовия сектор!Като него ги носят на ръце в белите държави, а тук един по-долу дори го нарече "ТОЗ"!Е, ясно е кой е ТОЗ и кой е БОС!
138
2
 
8
 
! Отговори
Баче Кико преди 1 година
Поредната простотия изречена от Левонката. 2023 цените ще се качват по-брутално от тази година, а доходите няма да мръднат. Дори и ще има хора, които ще останат без работа. Единственото, което ни остава е да се надяваме да не влезем в хипер инфлация в каквато са нашите съседи от Турция. 2023 ще бъде доста кървава година, особенно и след като гръмне балона и всичко се срине.
137
2
 
3
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Инфлацията е проблем най-вече за няколко групи - хората склонни да спестяват , голяма част от инвеститорите / освен тия дето не оцелят ваксата / и естествено тия с големите кредити.Бедните така или иначе си харчат целия доход, за тях е докъдето стигнат парите винаги.Така че идеята на инфлацията е да събере доходите на така наречената средна класа.
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкертът явно не знае разликата между доходи и приходи. Приходите може да растат - номинално, но доходите (реално) ще си намаляват яко заради инфлацията. И заради насочената срещу населението политика, разбира се.
135
3
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Г-н Хампарцумян влезе окончателно в ролята на "радио Ереван" от вицовете!С посланията си даже е доста директен -"Който не е доволен да се оплаче на арменския поп!"
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мен едно ходене на пазар преди беше 40-50лв. Сега е 20-30лв, защото се дразня от спекулата и спрях да купувам доста от нещата, които поскъпнаха много.
133
3
 
9
 
! Отговори
Браво бе ! преди 1 година
... Много точна прогноза . Ама е пропуснал няколко детайла . Стоките от първа необходимост наистина ще поскъпват .... доходите НА БАНКЕРИТЕ и лихварите наистина ще растат когато гладното простолюдие започне да си ипотекира домовете за да има пари да си плаща сметките и да има с какво да си плати хляба ......
132
2
 
9
 
! Отговори
agent преди 1 година
Този от кога стана врачка?
131
2
 
13
 
! Отговори
Суверенчо преди 1 година
Хампърцумяне, по-скоро ще се отбием до твоя дворец и ще си вземем това, което си откраднал от трапезата на всички българи ! Банкер ли е - на въжето ! Имаме си Минекян,Бабишкян и Хаджикян - те правят бесилки, набързо ще ти спретнат една .
130
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите ще стават по-богати, бедните по-бедни, а българите ще се разбягват с напразни надежди за евроантлантическо благополучие, е забравил да добави този циничен банкер!
129
1
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Богатите ще стават по-богати, бедните по-бедни, а българите ще се разбягват с напрани надежди.....
128
2
 
21
 
! Отговори
Иван Трайков преди 1 година
По всичко личи, че икономиката е недоизмислена. Печатат се пари на поразия, инфлацията поради това расте, бедните и малките бизнеси са в най-голям ущърб защото при тях най-късно се коригират заплатите/доходите. А богатите с връзки и тн бързо намират начин да компенсират % инфлация.. затова си и печаткат пари олигарсите, обикновения човек му се разкатава играта.. законен начин да са прецакани всички нормални хора. Кофти икономика, ТЯ НЕ работи за обикновения човек, а в негов ущърб!!
127
7
 
15
 
! Отговори
весо преди 1 година
ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ДОВЕЛИ ДЪРЖАВАТА И НАПОДА ДО БЕДНОТИЯ И НЕМОТИЯ И НИЩЕТАТА МИМИЗЕРИЯ И ТЪМНИНА
126
1
 
21
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 година
В заглавието на статията има грешка. Да се чете" Стоките по- скоро ще поскъпват, а МОИТЕ доходи ще растат"
125
3
 
8
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
Разбрах........нещо ,като: Ще вали,няма да вали!!!!!
124
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да вземе като умре Левончо ! Затова се смее ,живее охолно- краде и трупа за да има до сетните си дни .Като умре ще се опи/ кае и о.се/ре и това е .
123
1
 
24
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Кога "Стоките поскъпват, а доходите растат" на туй у даскалото по икономика му викахъ Инфлация!!!! Следваше урока за причините водещи до туй "чудно събитие"! -))))

Спонсорирани публикации