Какви ще са дълготрайните последици за тялото ни от коронавируса?

Проблемите със здравето не приключват с изчистването от COVID-19
15 юни 2020 19:42, Нели Христова
24
Какви ще са дълготрайните последици за тялото ни от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Преди да даде положителната си проба за COVID-19 Лаура Николс има симптоми, които далеч не подхождат на новия вирус, един от тях е парене, докато диша, подобен на киселинен рефлукс. Тъй като се срамува, тя не търси лекарска помощ, но когато дишането й се затруднява още повече, нейната лична лекарка решава да й направи тест, който се оказва положителен. През следващите няколко седмици 32-годишната жена развива още симптоми - екстремна хронична умора, диария, гадене, тремор, главоболие, затруднена концентрация и краткосрочна загуба на памет. Това също се оказват симптоми, макар и по-необичайни, на новия вирус.

Според различни проучвания между 40 и 45% от заразените с коронавирус нямат симптоми или прекарват болестта леко. Но Лаура се оказа един от многото пациенти, изтеглили късата клечка. Нейното възстановяване продължава повече от две седмици, като според СЗО хората като нея могат да се излекуват от COVID-19 след между 3 и 6 седмици.

Тъй като този коронавирус е сравнително нов, няма достатъчно проучвания, които да покажат, какви са дългосрочните последствия от тези по-тежки симптоми. Но според лекарите, COVID-19 успява да стигне до клетките на тялото в различни области като сърцето, мозъка, бъбреците и дори кръвоносните съдове.

Според UK National Health Service 45% от лекуващите се ще имат нужда от медицинска помощ още дълго време, 4% ще имат нужда от рехабилитация, а 1% ще се нуждаят от постоянни интензивни грижи. От SARS и MERS учените знаят, че възстановяването може да отнеме години, а някои хора никога няма да се върнат към нормалния си начин на живот.

Все още има много неща, които са неясни, но ето и някои от известните дълготрайни последици от COVID-19

Фиброза на белите дробове

32-годишната Мелани Монтано, която дава положителна проба за коронавирус през март казва, че няколко седмици по-късно все още има симптоми като суха кашлица и чувството, че белите й дробове изгарят. Експертите обясняват това с невероятно агресивният имунен отговор на белите дробове, който ги пълни с гной. На скенер се наблюдават двустранни засенчвания, предимно тип матово стъкло. Те може и никога да не зараснат.

Според проучвания от Китай подобни увреждания се наблюдават при 77% от пациентите. По-притеснителното е, че те не се срещат само при хората, които са имали нужда от интензивни грижи. COVID-19 уврежда дробовете и на 58% от хората, които не са имали симптоми. А опитът от SARS и MERS показва, че години след заболяването тези увреждания не се подобряват, а белите дробове остават с редуциран капацитет. Някои от пациентите така и не успяват да се върнат към способността да извършват някои ежедневни активности, като изкачване на стълбите, нормално.

Инсулт, емболии и съсирване на кръвта

При много пациенти, хоспитализирани с COVID-19, се наблюдават неочаквано високи нива на кръвни съсиреци, вероятно породени от възпалителни реакции на инфекцията. Те могат да причинят запушване на белите дробове, инсулти, сърдечни пристъпи и други усложнения със сериозни, трайни ефекти.

Кръвните съсиреци, които достигат до мозъка или се образуват в него, могат да причинят инсулт. Въпреки че инсултите се наблюдават по-често при по-възрастни хора, те се срещат и при младите, заболели от коронавирус. В Ухан около 5% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са получили инсулт. Подобна е и статистиката отчетена при SARS. При по-младите хора, които получават инсулт, смъртността е значително по-ниска в сравнение с тази при възрастните. Много от тях успяват да се възстановят, но проучванията показват, че само между 42% и 53% са в състояние да се върнат на работа.

Кръвните съсиреци също могат да прекъснат циркулацията до част от белите дробове, състояние, известно като белодробна емболия. То може да бъде смъртоносно. Във Франция две проучвания сочат, че между 23% и 30% от хората, които са прекарали тежко COVID-19 имат и белодробни емболии. Дългосрочните симптоми включват умора, сърцебиене, задух, подчертано ограничаване на физическата активност и невъзможност за физическа активност без дискомфорт.

Кръвните съсиреци в други основни органи също могат да причинят сериозни проблеми. Бъбречната недостатъчност е чест резултат при пациенти с COVID-19. Някои от тези остри наранявания на бъбреците могат да бъдат постоянни, което изисква текуща диализа. Съсиреците извън органите също могат да бъдат сериозни. Тромбозата на дълбоките вени, например, се появява, когато във вена, често в краката, се образува кръвен съсирек. Наскоро Ник Кордеро, номиниран за награда "Тони" на Бродуей и телевизионен актьор, трябваше да ампутира десния си крак заради кръвни съсиреци, образували се след COVID-19.

Необичайното съсирване на кръвта продължава и след като пациентът се е излекувал. 32-годишна жена от Чикаго умира изведнъж, дни след като е изписана от болницата, заради тромбоза. 49-годишен лекар дори се връща на работа, след като е преборил вируса, преди да започне да изпитва силно главоболие. Оказва се, че е преживял инсулт. Според ранните данни подобни проблеми се появяват при 31% от пациентите.

Увреждане на сърцето

Според някои лекари COVID-19 възпалява и сърдечния мускул. Те отбелязват, че в Китай някои от болните са потърсили помощ след като са почувствали болка в гърдите.

Според проучване от Ухан 12% от хоспитализираните пациенти получават сърдечни увреждания. Някои изследвания предполагат, че вирусът може директно да причини остър миокардит и сърдечна недостатъчност. Подобно е и действието на MERS.

Една от лекарките във Великобритания, преборили болестта, осъзнава, че е получила кардиомиопатия. Тя се излекувала от COVID-19, върнала се на работа, но вече "не можела да тича както преди". За да бъдат предпазени максимално, учените препоръчват на излекуваните от коронавируса да стоят далеч от цигарите и алкохола, преди да си направят по-обширни прегледи.

Проблеми с нервната система

Част от симптомите на COVID-19 са неврологични - болки в главата, замаяност, нарушено зрение, липса на вкус или мирис. Проучване във Франция откри неврологични особености при 58 от 64 критично болни. Но остават ли те задълго? След епидемията от SARS става ясно,че пациентите продължават да страдат от мускулна слабост, парене или бодливост и изтръпване, както и разпадане на мускулната тъкан в кръвта. Нарушено равновесие и координация, объркване и кома, също се оказаха последици и от MERS.

Дългосрочните усложнения при COVID-19, независимо дали са причинени от самия вирус или възпалението, което той предизвиква, биха могли да включват намалено внимание, концентрация и памет, както и дисфункция в периферните нерви.

Стерилност при мъжете и други последици

Коронавирусът продължава да изненадва учените със своите мистерии. Появи се малка група от деца, които страдаха от тежки възпалителни процеси. Някои от тези деца са дали положителна проба за COVID-19, но други не са били заразени с вируса, така че лекарите все още се чудят, дали има връзка между коронавируса и болестта при децата.

Оказва се, че COVID-19 не само убива повече мъже, отколкото жени, но и може да доведе до стерилност при оцелелите. В тестисите има голям брой ACЕ2 рецептори, в които се разпространява коронавирусът. Авторите на някои изследвания призоваха да се обърне повече внимание, особено на "мъжете в репродуктивна възраст". Доклад от 20 април, публикуван в Nature пък предупреждава, че "след възстановяване от COVID-19 младите мъже, които се искат да имат деца, трябва да получат консултация относно тяхната фертилност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Супер преди 3 години
Бях миналата година със същите симптоми на коронавирус, в Португалия ,не можех да спя от кашлица и болки в гърлото, водата имаше вкус на желязо,температура имах,силно сърцебиене, тремор, никой не знаеше за вируса още ,биха ми пеницилин инжекция и се оправих. Два месеца имах задушавания и висок пулс ,пиех сокове от портокали, за сърцебиенето вземах Валидол и нещата затихнаха, майка ми и мъжът ми не го хванаха само баща ми .Забравих да пиша шкембе чорбата с много чесън също много помага
20
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
човечеството тепърва ще си пати от този вирус това е нещо непознато за наукатаи не може да се намери ваксина за няколко месеца трябват години докато се намериточното лекарство ам ваксина за която искат вече капаро е пълна заблуда българияда не хваща на тази въдица всичко е за огромни пари
19
0
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
Май че е вярно че сатанистите нищо не саможертват и добрите времена предстоят, но могат ли да са фатални преддателствата че си добър и убили ли са истинския Иисус, това не знам!!Пресечните точки, но предадени дали не ни изравняват и дори да вземат реванш докато е тъмно да ни побеждават когато сме предадени че добри??
18
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Който се разболее и достигне до пневмония, ако е млад никога няма да стане може да бяга на маратон, ако стар(над 60 г. ) ще се задъхва когато изкачва 1 етаж. Добре селекциониран вирус.
17
2
 
29
 
! Отговори
хммм преди 3 години
хора това не са глупусти повярвайте ми живея в Берлин и познавам много хора които се разболяха и аз го прекарах. Винаги съм спортувал, след вируса ми е трудно, това за изкачването на стълбите е вярно, направо ти причернява и дълго време дишаш учестено след това.Вечер е трудно да заспиш по корем, да носиш нещо малко по тежко дълго време не става.Който се смее на това е глупak, вярвайте ми да не ви идва на главата, тогава ще се вайкате, българите са много лъгани, но не всичко което се пише е лъжа.
16
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За *** ,които не вярват ,че вируса е опасен е ясно ,че не засяга главите им понеже са празни...
15
7
 
12
 
! Отговори
Ей по-долу, преди 3 години
има статия за страничните ефекти от стреса. Симптомите се припокриват.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов за Божков: Да се върне да си плати парите <html><body><!--StartFragment--><p>Да се върне да си плати парите, 700 млн. лв. Така премиерът Бойко Борисов коментира нестихващите атаки на забегналия в Дубай хазартен бос Васил Божков и мерака му да прави партия.По-рано Божков избълва поредната тирада от небивалици във ФБ страницата си, която опитва да превърне в гранатомет срещу държавата.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са известни неща още преди три месеца. Но на китайците никой не вярваше. Постепенно това знание ще стане общо място.
12
17
 
9
 
! Отговори
от измисления ви преди 3 години
вирус последствията на никакви,но от юдо-масонската ви карантина ще изпукаме от глад !!!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А една моя позната, Елизабет Джонсън, и тя като Лаура Никълс, заболя я малкия пръст на десния крак и не може да стъпва, и обувка даже не може да обуе, много странен вирус, много нетипични симптоми, затова спазвайте мерките, носете маски.
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През следващите няколко седмици 32-годишната жена развива още симптоми - екстремна хронична умора, диария, гадене, тремор, главоболие, затруднена концентрация и краткосрочна загуба на памет. Това също се оказват симптоми, макар и по-необичайни, на новия вирус.Ами необичайни са, защото не са предизвикани от вируса. Айде сега всеки симптом да го пишат на гриша.
9
10
 
5
 
! Отговори
аха преди 3 години
Това сигурно е за виртуалния вирус. Другия всички го видяхме, тигър с характер на котенце.
8
6
 
13
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Това с рападането на мускулната тъкан в кръвта направо кърти миФки. Некадърен превод отвсякъде. После това го четат наивни хорица, които го преповтарят къде ли не. И ей така се разпространяват измислиците и дезинформацията.Аааа, Христова пак.. ясно. :)
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли поне малко милост от ВАС медията ДНЕС..БГ!!!????По цял ден за коронавируса, и за лека нощ си изсмукахте тази статия за да ни психясвате допълнително ! И не смей да ме триеш, защото цяла вечер няма да спиш! Ще направя целия сайт на лаййна! Утре сутринта ще се наложи много време да триешш
6
6
 
3
 
! Отговори
Деко КРАСОТАТА преди 3 години
Ще псувам доктори и нема да им плащам застраховки,щот без тях съм ЖЕЛЕЗЕН.
5
4
 
11
 
! Отговори
Разпадане на Какво?? преди 3 години
Разпадане на мускулна тъкан в кръвта - моля??? Може ли по-аргументирано или пак сензации, ковчезите явно са малко.
4
6
 
13
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Няма никакъв вирус !Отивайте смело по молове и заведения.Като се поразредите малко ще мога да купувам имоти на по-ниска цена :)
3
17
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 години
Стига с тоя коронавирус, че станахте за смях, бе !
2
16
 
15
 
! Отговори
Демек преди 3 години
Същите неща като при всяка друга инфекция