Маските са полезни, но не предпазват напълно от COVID-19

Вирусни частици все пак успяват да се прокраднат по лицето на приемника
22 окт 2020 21:30, Нели Христова
38
Маските са полезни, но не предпазват напълно от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита от частици на коронавируса, пренасяни по въздуха, но дори професионалните защитни покрития не премахват изцяло риска от заразяване, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекени, обърнати една към друга и поставени на разстояние 50 сантиметра. Едната глава, снабдена с пулверизатор, симулира кашляне и изхвърля действителни коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и е снабдена с камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Памучна маска намалява поглъщането на вируси от главата на приемника с до 40 процента в сравнение с липсата на маска. Маска N95, използвана от медицински специалисти, блокира до 90 процента. Въпреки това, дори когато професионалната маска е прикрепена към лицето с лепенка, някои вирусни частици успяват да се "прокраднат".

Когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50 процента от вирусното предаване.

Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото с 80 процента, но не премахва напълно заплахата от инфекция.

"Наблюдава се синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски", отбелязват изследователите.

Все повече здравни експерти стигат до консенсуса, че вирусът, който причинява болестта Covid-19, може да се разпространява по въздушен път. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) преработиха своите насоки този месец, за да укажат, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове, припомня "Ройтерс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До KenЖената е била чувствителна и отговорна и се е пазела от асоциални пpocтаци като вас. Жалко, че не е била и кавгаджийка!
30
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Гледам и тука, на некви неграмотни ганьoвци не им харесва факта, че идолите им в немско са мекерета....
29
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Е, илитератите от немския Пастьор институт твърдяха до началото на м. Май, че полза от маските нямало.Някъде към 12 Май, базирано на старо холандско проучване обявиха, че полза всъщност имало.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Маските са полезни"днес . бг, 22 окт 2020
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, като е била до теб, който си без маска, се е разболяла. Много ясно. Маската пази много повече другите, отколкото човека носещ маската.
26
5
 
4
 
! Отговори
Ken преди 3 години
Какво да ви кажа.В нашата фирма, първа се разболя една жена, която най-редовно от всички носеше маска.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Утре 47 милиона французи остават по домовете си. Няма разногласия, вярващи и невярващи, съгласни и несъгласни, песимисти и оптимисти, пазарлъци на чаршията, трябва ли не трябва ли......."Ти как го разбра това? Сигурно си експерт-душеприказчик на французи?Ей така си пишете дивотии, колкото да не заспите.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24 Ямболски църввул - не си прав, драги. Маските пазят. Но никой не обясни на хората какви точно маски да ползват и никой не елиминира от пазара маските (тип платнян ***), от които няма полза. Като говориш, пръските , които излизат от устата ти се спират в маската и не се разпръскват във въздуха. Същото е и с останалите, които редом с теб са с маска. Така вирусната плътност в едно помощение с 5000 кубика въздух спада хилядократно и рискът да се заразиш също става много малък
23
3
 
5
 
! Отговори
До 20 анонимен преди 3 години
".... Рано или късно се заразяваш, въпрос само на време" ПРАВИЛНО КАЗВАШ.... ВРЕМЕ . ВРЕМЕ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ЛЕК, ВРЕМЕ ЗА ОТКРИВАНЕ И РАЗРАБОТВАНЕ НА ВАКСИНА, ВРЕМЕ ДА ОПОЗНАЕМ ВИРУСА И ДА РАЗБЕРЕМ КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕГО БЕЗ ДА ПРЕДИЗВИКА ТОЙ МНОГО ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ. ТОЧНО ТОВА Е НУЖНО.... ВРЕМЕ
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре 47 милиона французи остават по домовете си. Няма разногласия, вярващи и невярващи, съгласни и несъгласни, песимисти и оптимисти, пазарлъци на чаршията, трябва ли не трябва ли....... Кога ще ги стигнем Французите ? Никога
21
7
 
5
 
! Отговори
Стига сте спорили преди 3 години
МАСКИ , ДЕЗИНФЕКТАНТИ , ДИСТАНЦИЯ
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички носят маски защитата не е пълна но поне 80%. Все пак е някаква защита. Засега няма нито лек нито по ефективен начин да се защитим. Така че слагайте маски защитете себе си, близките си, помогнете на живота да продължава въпреки пандемията.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не знам защо се репродуцира това изследване, когато то касае преди всичко лекари в директен контакт с болни от ковид, което изисква и други мерки за защита. В този експеримент главите на "участниците" в него са поставени на 50 см една от друга - нещо, което извън професионнална среда не се среща. Обаче, ако са на три пъти по голямо растояние (1,5 м) - броят на вирусите долитащи до потърпевшия ще спадне 27 пъти (3 на трета степен). Извод - маски, но в съчетание с дистанция, пазят 27 пъти по-добре
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, не бе, 1500 заразени медици да не са ходили без маски сигурно?!? Въпросът е не само концентрацията на вирусите във въздуха, а и продължителноста колко дълго го дишаш тоя заразен въздух през маската. Рано или късно се заразяваш, въпрос само на време.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Az, точно теб и такива като теб трябва да си носят маските. Никой не ти забранява. Една зомбирана физиономия по-малко.
16
10
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 години
То и презерватива не предпазва на 100%, ама ей го на, пръкнали са се такива многознайковци за маските, конспиратори от скъсани кондоми.
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските да си ги носят хипохондриците. Щом предпочитат да *** разни мръсни пар.цали с неизвестен произход, вместо да дишат чист въздух, значи си заслужават намордниците.
14
9
 
7
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Много ясно, че маските предпазват, но това е физика и колкото и да е очевидно, явно не всеки разбира, на микро ниво всичко е прилепчиво и може да спрат много по-малки частици от растера на маската.Няма нужда предпазването да е на 100%, за да не се заразиш, защото за заразяване е необходима определена доза вируси. При по-малко количество или не се заразяваш или го караш много по-леко.Обикновена памучна маска пази 40%, медицинска 50%, професионална 90%. Ако и двете страни носят се умножава по 2
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са една от първите стъпки към lockdown...Всичко трябва да става нежно, плавно и поетапно... Без вaзeлин.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са много полезни, защото прикриват до голяма степен и'диотското излъчване на ***, които отричат вируса и епидемията.