Сватбите се превърнаха в огнища на коронавируса. Как?

Веригата на заразяване се проследява трудно
26 окт 2020 20:15, Петя Славова
47
Сватбите се превърнаха в огнища на коронавируса. Как?
Снимка: БГНЕС

Големите сватбени тържества са сред основните разпространители на коронавирус, съобщават германските медии и посочват няколко примера от страната. Според информация на "Ди Велт" турска сватба с над 200 гости, провела се на 27 септември в Лохфелден в близост до град Касел, провинция Хесен, се е превърнала в огнище на COVID-19.

Въпреки хигиенните мерки в помещението, над 36 човека са били заразени с вируса, повечето от които са от Касел и околността. След този случай в града беше обявен оранжев код за опасност. Малко по-късно бе обявено и най-високото ниво на предупреждение след появата на друго огнище, този път в бежански център.

Още по темата

Според говорителя на град Касел вече няма как да се разбере какво точно се е объркало по време на тържеството. Но във всеки случай списъците с контактните лица са изготвени недобросъвестно, което по думите му прави проследяването на контактите "много трудно и продължително". Освен това при установяване на контактните лица, някои от гостите са отказали да съдействат на здравните служби и са излъгали, че не са присъствали на церемонията.

Веригите на заразяване се проследяват трудно

По времето на провеждането на сватбата в Хесен все още беше разрешено да присъстват до 250 гости на частни тържества в закрити помещения. В началото на миналата седмица обаче броят им драстично беше ограничен, съобщава "Дойче веле".

Подобен е и случаят в Бремен. Там, по информация на местни медии, в края на септември около 400 души са отпразнували сватба. Според "Радио Бремен" младоженците и гостите са представители на престъпни кланове. Призивите на длъжностните лица и оператора на мястото да се спазват хигиенните мерки не дали резултат. Затова накрая се наложило полицията да прекрати тържеството.

Макар да не е ясно дали сватбата е в основата на избухването на ново огнище на Ковид-19, е безспорно, че около седмица след нея, здравното ведомство в Бремен е съобщило за почти 100 нови инфекции. Това е най-големият брой от началото на пандемията. Оттогава Бремен е рискова зона.

В град Хам в Северен Рейн Вестфалия също бе обявено извънредно положение след провеждане на мюсюлманска сватба. На 4 септември над 90 гости са присъствали на традиционен ритуал с къна, който се провежда преди главното тържество и представлява сбогуване на булката с моминство. Същинската сватба се е състояла на 5 и 6 септември в Дортмунд, където са присъствали близо 400 души. Западно-германското радио WDR съобщава, че по време на тези тържества са се заразили близо 116 човека, 99 от тях са гости или роднини.

По този начин Хам се превърна в една от първите горещи точки от втората вълна на пандемията. "Отне ни около три седмици, докато успяхме да идентифицираме почти всички гости и контактни лица. Голям проблем беше, че списъците с гостите на тържеството в Дортмунд не бяха пълни. Това значително затрудни работата ни", обясни градският говорител.

Все още не са известни всички гости на тържеството в Дортмунд. Вирусът се е разпространил в семейството и приятелите. Близо 1300 души са били поставени карантина.

Големите тържества бяха разрешени твърде дълго

Междувременно в Берлин през септември частните събития на закрито с до 750 участници все още бяха разрешени. В редица квартали на града хората се възползваха от възможността да отпразнуват сватбите си с няколкостотин гости, с много песни и танци и без никакво спазване на дистанция или носене на маски.

Мултикултурният квартал Нойкьолн, който отчита най-много нови случаи на коронавирус в Берлин, е особено засегнат. Според градския съветник по здравеопазване Фалко Лике само между средата на септември и началото на октомври са се провели седем големи сватби, които са се превърнали в развъдници на заразата.

На турско-арабска сватба в края на септември около 50 гости са били заразени с вируса и над 30 домакинства е трябвало да бъдат поставени под карантина. "Една единствена сватба означава огромно количество работа за колегите от здравния отдел", казва Лике. "За всеки заразен човек трябва да се издирят и да се установят между десет и двайсет контактни лица, ако това изобщо е възможно. Организаторите често не желаят да предоставят на здравния отдел информация за гостите на сватбата”, обяснява още Лике. "Това доведе до неравномерното проследяване на контактите и по-бързото разпространение на вируса." В отделни случаи е предвидено нарушителите да бъдат глобени.

Но сватбите не са единствената причина за увеличаването на броя на заразените, подчертава политикът от ХДС. Заразяването на работното място, семейните тържества и посещенията в баровете също са благоприятствали разпространението на вируса, смята Лике. Според него част от отговорността е и на Берлинския сенат, който не ограничил своевременно провеждането на големи тържества.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия е станала една отвратителна клoaкa за всякаква близкоизточна измeт. Там е опасно да кажеш, че си християнин или германец.
Някога беше добро и сигурно място за живеене, но не и днес.
А лошото тепърва предстои...
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чудно как тъй, гейските оргии не са огнища на коронавируса..
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ориенталско-ромейски чалъми и мурафети.
Вижте кой съм аз.
ислямски усойници и кобри...
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ислямците където и да отидат, създават само проблеми.
Хората ги пуснали в държавата си да живеят, те им се качиха на главата и оакаха цялата държава.
Хубава работа, ама...
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германците не могат да си интегрират емигрантите и гастербаитерите, че и да ги научат на елементарна хигиена, ама ни дават акъл какво да правим с нашите.
30
4
 
0
 
! Отговори
Джин гиби преди 1 месец
Имаш вдигаш!нямаш отиваш на гейпарада у софиу
29
2
 
2
 
! Отговори
ненад преди 1 месец
Апцолютну!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Пиздо Пиздов преди 1 месец
Животът е смъртоносна болест, предавана по полов път.
27
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Необразованите маси да си се женят, а после образованите да ги лекуват с риск за собственото им здраве. Ето това е дискриминация!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За списвачите на такива статии, един голям...тенис!
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото не можеш да се ожениш без да поканиш 1000 човека! Това го има само при разни... (сещате се, роднини на нашите от Столипиново).
24
2
 
7
 
! Отговори
Арийски Благородник преди 1 месец
Ние не се интересуваме от черните етиопски маври гърците. Когато прекалят с наглостите си ги правим на чаши и затваряме темата.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче забележете всички такива сватби са се мюсюлмански. Интересно защо?
А, да германците се съобразяват и не канят 750 човека.
22
4
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 1 месец
МАКЕДОНИЯ НЕ Е ГРЪЦКА!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грешиш, Циципапас, Саддам беше бял и умря достойно и без страх. Значително по-умен беше и от най-умния днешен данаец.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И товя кой какъв е какво общо има с истината че жената трябва да се маризи за да е покорна и вярна?
19
2
 
3
 
! Отговори
СПАРТАК преди 1 месец
Александър Македонски ако беше грък щеше да е Гръцки. Та кой е грък?
18
3
 
4
 
! Отговори
Циципас преди 1 месец
Бе то и Садам е иракчанин ама нито е бял нито е философ.Нещо теорията ти неработи
17
5
 
7
 
! Отговори
БългАрия преди 1 месец
Даже и Никофор е арабин. Но на Крум му е било все тая откъде е неканеният наглец. Ние българите като истински арийци не се интересуваме от такива глупости.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аристотел е иракчанин. Питагор сириец. Та кой е грък?