COVID-19 може да намали и умствените ни способности

Вирусът прониква в мозъка и се разпространява чрез нервната система
5 ное 2020 21:09, Нели Христова
44
COVID-19 може да намали и умствените ни способности
Снимка: Pixabay

Лекарите в САЩ са установили, че около 24% от хората, които са прекарали най-тежките форми на коронавирусна инфекция, развиват пристъпи на делириум - объркване и треска, както и психически смущения. При някои пациенти подобни симптоми продължават няколко месеца след възстановяването, пишат учените в статия, публикувана от електронната научна библиотека medRxiv, цитирана от "Фокус".

"Сред пациентите с коронавирусна инфекция, които са приети в реанимация, делириумът е един от най-честите симптоми. Нашите наблюдения показват, че около 24% от тях го развиват след възстановяване. А в някои случаи делириумът се появява дори два месеца след изписването от болници ", пишат изследователите.

Поради факта, че коронавирусът на SARS-CoV-2 навлиза в тялото, човек може да загуби обонянието си или да започне да разпознава вкуса на храната по-лошо. Първите наблюдения на пациенти в Европа показват, че почти всички пациенти с COVID-19 са имали подобни проблеми.

Учените наскоро откриха възможната причина за това явление. Те открили, че вирусът използва обонятелни рецептори в носната лигавица на човека като един вид "портал" за проникване в мозъка и разпространение през нервната система. Наскоро британски учени разкриха, че поради COVID-19 болните могат да намалят умствените си способности. Това важи особено за способността им да разпознават значението на думите и изреченията.

Коронавирусна треска

Американски лекари, водени от доцентa в Университета на Мичиган в Ан Арбър (САЩ) Филип Влисайдс установиха, че COVID-19 може да има друг дългосрочен ефект, който засяга функционирането на мозъка. По време на своите изследвания те са наблюдавали здравето на 150 пациенти с много тежки форми на коронавирусна инфекция.

Учените са забелязали, че по-голямата част от тези пациенти, около 70%, докато са в реанимация, са претърпели няколко атаки на делириум - психично разстройство, при което у пациентите се помрачава съзнанието, намалява се вниманието, възприятието и мисленето. Лекарите не могат да подобрят или стабилизират състоянието на една трета от тях, докато не се възстановят. При много пациенти лекарите регистрират не само делириум, но и нарушения на умствената острота и паметта.

Допълнителни наблюдения показват, че много от тези симптоми се запазват дори след изчезването на вируса от тялото на пациента. Около 23% от тях са страдали от деменция и други сериозни психични увреждания, а 24% са имали повтарящи се пристъпи на делириум.

Учените предполагат, че тези проблеми са се появили поради факта, че коронавирусната инфекция нарушава функционирането на мозъчните съдове. В резултат на това в работата на мозъка се наблюдават сериозни смущения, включително деменция и делириум. По-нататъшното проучване на това явление, според учените, ще помогне да се разбере как да се предпази мозъка на най-уязвимите популации от такива дългосрочни последици от коронавирусната инфекция.


44
Още от Общество
Лекар преборил COVID-19: Въстановяването е трудно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
14
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 седмици
Аз съм по-притеснен за мозъците на тия дето се ловят на тия ковид-дивотии.
А все повече и повече лекари и учени по света, които не са си продали душите, се организират в съдебното дело на века, срещу 'бащите' на ПЛАНдемията.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 35 / 36

От БКП-та акъл не търси! (Герб, БСП, ДПС, Патриоти, Воля и сите депутати)
35
1
 
9
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Изпълнението на заповедите на ''господа бога телевизора'' със сигурност рязко намалява умствените способности на и без това д.билизираните му вярващи!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тиквата от двата неврона ще му остане един.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще наблюдаваме Бойко като преболедува, макар че при него едва ли е възможно теоретически намаляване на умствените способности.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
COVID-19 може да намали и умствените ни способности.....Значи в България боледуват от 76 години насам!
31
0
 
5
 
! Отговори
999 преди 3 седмици
Установено е, че Ковид е започнал още 2012 г. При разчистване на мина в Китай, от 9 работници - 7 починали от атипична пневмония. От тях е взет биологичен материал и сега е изследван - показва, че имат ковид 19.
30
3
 
0
 
! Отговори
ДО Балонът се надува преди 3 седмици
супер коментар , много си прав.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
то не остана система или орган на който да не вреди,универсален увредител,направо е от категорията А ++,добре са се постарали в лабораторията,ще ни намалят бе,много станахме,ама за беда не може да увреди ниско развитите,щото няма какво да им намали повече от сегашното,пък и те се размножават по-бързо от намаляването хаха.Виждам,че е насочен основно срещу тежащите на системата пенсионери и хронично болни,или пък е случайност
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тиквата си беше *** и без това, сега ще стане пълна деменция.
27
10
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
"COVID-19 може да намали и умствените ни способности"
===
Е, вече всочко е ясно. Мангърий го е изкарал безсимптомно :)))
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То е ясно, доценте,
Но в София гробищата са фул,
Хладилните камери-малко и
Какво ще правим?
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тиквун няма да може сега и името си да нспише
24
2
 
3
 
! Отговори
Лудия доцент преди 3 седмици
Викате ли меее? Ето мееее. Желаетееее мнениееее? Добреееее. Ще се мрееееее.
23
2
 
5
 
! Отговори
Е сега боцислав преди 3 седмици
Ще мине нулевия кофециент на интелигентност и ще му бъде отрицателен:)))))
22
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
като дишаш 5-6 часа собствения си въглероден двуокис,ще затъпееш и да не искаш.
Мозъчните клетки умират първи и най-лесно при кислороден недостатък.
21
4
 
3
 
! Отговори
999 преди 3 седмици
Искаме интервю с Мангъров или в краен случай - с Първанова!
20
1
 
6
 
! Отговори
Майна преди 3 седмици
А нещо умно от д-р Мангъров защо нямате днес?.?...! Голям пропуск!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И на мен така короната искаше да ми скапе умствените способности. Влезе ми в главата, поогледа се, разбра че няма работа за него там и си тръгна.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
т.е. всички ще станем електорат на герб?