Заради COVID: Отлагат експедицията към Антарктида

Тя ще стартира през януари, ще заминат шестима
10
Заради COVID: Отлагат експедицията към Антарктида
Снимка: БГНЕС

29-та експедиция към Антарктида ще бъде отложена за януари заради пандемията. Тогава трябва да замине първата група, която ще се състои от шест души, обясни пред "Монитор" директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Сезонът обаче ще бъде удължен, най-вероятно до април. Те отново ще бъдат логистици и ще се погрижат за отваряне на базата ни там.

"Обикновено първата група учени празнува Архангел Михаил в Ушуая. Но знаете, че тази година е доста особена, не само за полярните изследвания, а и за целия свят. Ние се съобразяваме с пандемичната обстановка и изискванията на страните, които са врата към Антарктида", коментира проф. Пимпирев.

Учените ни са имали уверението на испанските си колеги, че ще пътуват с техния научно-изследователски кораб "Есперидес". За целта полярниците ни ще тръгнат от Летище "София" след отрицателни PCR-и. В Чили ще им бъде осигурен зелен коридор, за да преминат през празна зала и да се качат директно на самолета за Пунта Аренас. Там пък веднага със специални автобуси ще бъдат извозени в хотели и групата ще е под карантина две седмици. Първата седмица персоналът ще им доставя храна пред стаите, като всеки ще бъде настанен в самостоятелно помещение. След седмица ще им бъде направен отново PCR и ако е отрицателен, учените ще могат да контактуват помежду си. Едва тогава ще могат да се качат на кораба, като няма да имат право да влизат в града.

"Нямаме прекъсване в българските експедиции от 1993 година и щеше да е престъпление, ако не изпратим хора на базата. А и това е научна инфраструктура, тя трябва да се подържа всяка година. Има много уреди, които отчитат параметрите на климата, на морското ниво. Дори по време на антарктическата зима, когато няма хора там, уредите записват", каза проф. Пимпирев.

Тази година учените ще заложат на рутинни изследвания, които трябва да приключат. Става дума за мониторинг на климатичните промени. Ще продължи работата и по изследване на дрожди, които виреят в антарктически почви. От тях се извлича субстанции, които вече показват добри показатели да блокират растежа на клетките при левкемия.

"По този проект работят учени от Пловдив, надявам се скоро да се премине и през клинични проучвания", обясни проф. Пимпирев. Новите проекти пък ще стартират по време на 30-та юбилейна експедиция.

"Надявам се, че пандемичната обстановка ще се промени и към март да можем да изпратим учени, които работят по програмата за полярни изследвания. Но засега няма транспорт до там, ще изпратим минимум хора, за да може базата да е пусната в действие и да няма мъртъв сезон”, добави още проф. Пимпирев.


10
Още от Коронавирус
И дума на годината е... "локдаун"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 седмици
Нямам нищо против Хр. Пимпирев, но познавам и тримата хитреци от Пловдив братя Пимпиреви. Нека да каже т.н. професор, какви разноски е направил и какви приходи е докарал от тези налудничави "експедиции". Много бръмчене, но мед няма. Няма ли да го пенсионират този юнак над юнаците? Нищо лично, питам за един комшия. Иначе публикацията на г-жа *** е читава и обстойна.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 5

Не го мисли. Ще го храни жена му, тя е доцентКА в БАН и е на твърда заплата плюс незнайно колко бонуси по проекти. И е в един от онези институти, дето ходят на работа само във вторник следобед, а ако няма насрочено заседание, и тогава не ходят.
Значи хем ще го издържа, хем ще си седи при него у дома да му прави компания, за да не му е скучно.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въх, тая година тея лентяи ще останат без пари от командировъчни, как ще искарат лятото в БГ незнам.
7
1
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 2 седмици
До Анонимен 5,ко ти пука за пимпиря,нали бацоне си изкара сума командироффффки и си кара жжжипкътъ?Маай сужжук краден и не го лови нищо
6
2
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 2 седмици
И на минус 40 града ли има кови д19 ...айайайай,ще се окаже,че и при 1000 градуса плюс пак вирее...
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отиде в киреча командировката на Пимпирев и Ко, язък. Сега ще трябва да зимува в България.
Чак мен ме хвана яд.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еее, провалиха на Пимпирев джамбурето. А тоя път ще вземат ли достатъчно студентки, че предния път не стигнали за всички и злите езици твърдят че на някои се е наложило временно да променят ориентацията на резбата?
3
1
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Тюююю,язък!Сега Пимпиря как ще изпие контейнерите с уиски!?
2
2
 
12
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 седмици
Къф ша го дръжите на Антарктида бря ? Ко има там? Само парите на дънакоплатеца да арчите.Тикви с тикви.
1
1
 
15
 
! Отговори
Saki преди 2 седмици
Ако народа им плаща ,на тия да си правят редовни воаяжи до Антарктида, аз не съм съгласен. Ако си осигурят ,частно финансиране , няма проблем.