След щастлива случайност: "Сбъркана" ли е ваксината на AstraZeneca?

Възможно е да се забави масовата имунизация във Великобритания и в ЕС
Обновена: 30 ное 2020 21:45 | 30 ное 2020 21:35, Елка Василева
88
След щастлива случайност: "Сбъркана" ли е ваксината на AstraZeneca?
Снимка: архив, БГНЕС

Неотдавнашната регистрация на една от най-обещаващите ваксини за защита от коронавируса - тази на фармацевтичната компания AstraZeneca, разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, се оказа под въпрос - тя най-вероятно ще има нужда и от допълнителни клинични изследвания. Това може сериозно да забави предстоящата масова имунизация във Великобритания и в ЕС, пише Дойче веле.

Различни дози - различни резултати

С т.нар. "оксфордска ваксина" AZD1222 стана това, което вече неведнъж се е случвало в историята на световната наука: важното откритие е направено благодарение на случайност и дори - на грешка. Когато става дума обаче за медицински препарати, всяка лабораторна грешка неизбежно привлича вниманието. Особено в условията на пандемия, когато човечеството от една страна очаква възможността максимално скоро да се защити от вируса, от друга - внимателно следи ускореното създаване на ваксини от различни производители и конкуренцията помежду им.

Накратко историята изглежда така: в понеделник, на 23 ноември, AstraZeneca и Оксфордският университет обнародват резултатите от клинични изследвания, съгласно които ефективността на тяхната ваксина е 70 процента, а в някои случаи - и 90. "Имаме ваксина за целия свят", заяви ръководителят на оксфордската изследователска група Андрю Полард.

Още по темата

Специфичното в тази разработка е, че ще е евтина (вероятно пет долара за две дози) и ще може да се съхранява и превозва в обикновени хладилници. Именно по това тя много се различава от ваксината на компаниите BioNTech и Pfizer, за която е необходима температура от минус 70 градуса, което сериозно усложнява логистиката.

Има обаче и въпроси към разработката на AstraZeneca. Защо едната група доброволци, включваща 2700 души, е ваксинирана отначало с половин доза, а месец по-късно с цяла доза, при положение, че по-голямата група от около 8900 души е получила две цели дози? И защо в първия случай ефективността се оказва на много високото ниво от 90 процента, а във втория е едва 62 на сто?

Нещо куца в информацията

"Използвахме половин доза по щастлива случайност", призна пред агенция "Ройтерс" Рене Пангалос, който отговаря за разработката в AstraZeneca.

Станала съвсем банална грешка - хората получили друга доза, а не планираната. И то по вина на производителя, който доставил именно такива дози. Но пък именно в резултат на тази грешка става възможно откритието, че схемата "половин доза плюс цяла доза" е не само по-ефективна, но и по-щадяща.

Грешката впрочем била установена едва след като било обърнато внимание, че доброволците от първата група по-рядко се оплакват от странични явления като сънливост, главоболие и болки на инжектираното място.

Фактът обаче си остава факт: в процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво - не спрямо самата ваксина, а спрямо методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика.

Основният упрек е, че компанията е обединила в един отчет две различни проучвания, като по-перспективната първа схема е била тествана само на 2700 доброволци, което е твърде малко за правенето на окончателни изводи за ефективността и сигурността на ваксината.

Освен това експертите отбелязват, че в тази група нито един от имунизираните не е бил на повече от 55 години, т.е. схемата не е изпробвана при възрастни хора. А в публикацията си в авторитетното медицинско издание The Lancet оксфордските учени специално пишат колко добре действала тяхната ваксина на по-възрастните.

Допълнителните изследвания ще доведат до забавяне

В резултат на експертните критики на 26-и ноември ръководителят на AstraZeneca Паскал Сорио обяви, че ще бъдат направени още изследвания на ваксината, предназначени да допълнят досегашните резултати. За мащабите и продължителността на тези изследвания до момента не е известно нищо, но при всички случаи те ще отсрочат регистрацията на оксфордската ваксина, очаквана принципно още в следващите седмици, и излизането ѝ на световния пазар.

За Великобритания например това ще означава сериозно забавяне на масовите ваксинации - Лондон вече поръча 100 милиона дози от тази ваксина, което би дало възможност за имунизирането на 50 милиона от 66-милионното население на страната.

Европейският съюз пък поръча 300 милиона дози, които, ако не могат да бъдат получени своевременно, ще се наложи да се прибегне към разработките на BioNTech и Pfizer или на американската компания Moderna - много по-скъпи и далеч не толкова широко разпространени, колкото традиционните векторни ваксини, към които се числи оксфордската.


 


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
пул преди 1 месец
Руската ваксина е у нас от една седмица 120 000 дози. Проверете ,но си траят !
75
6
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 1 месец
На Пфайзер ваксината беше готова април (алфа версията й). И от април до ноември се тестваше. А руското посмешище никой не го тества и бам- на пазара. Ужким с висока ефективност, ама, разбира се, далеч от истината. Имунитет, евентуално, чак след 3 месеца и то има-няма 50% ефективена. Нали амеркианците пуснали Sars-Cov2? Нали така тръбяхме от Кремъл? Как точно те нямат ваксина и били я откраднали от голташка Русия? Ходи се ваксинирай извън ЕС. Спира ли те някой? Абсолютно не.
74
2
 
7
 
! Отговори
111 преди 1 месец
До Анонимен
Китайската се продава в региона там, дори ОАЕ се ваксинират с нея. А руската е супер, ама нали сме в ЕС, слушаме и изпълняваме. След 3 месеца унгарците ще се пекат на моретата и ще се разхождам насам.натам, а ние ще си стоим в къщи.
73
2
 
12
 
! Отговори
А руската? преди 1 месец
Руската вaксина се приема на 2 пъти. Да не би Пфайзер да са откраднали метода от там, а сега просто да си измиват отговорността с тази скалъпена история.

Малко звучи като при САЩ дето една чистачка съборила стендерите със пробите за допинг и затова не можело да се направи контролна проба.

Не съм за Русия, но запада е много нагъл и безочлив. Лъже и маже.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната рекламно - дезинформационна саттия, за най-вредната ваксина в момента. И естествено, "автор" е Василева, която публикува само пропагандистки материали, препечатани от западната пропаганда.
Вероятно точно нея са поръчали каръците от нашето здравеопазване, платили са предларително и сега се чудят какво да я правят.
Ловко лъжата, че имала ефективност 90% при тестове показали около 65% я замазват с "ефективност 70% до 90%.
И каква полза от тези писания?
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От всичкото което прочетох излиза че руската ваксина е по-добрата. Ей на, Русия вече си имунизира населението. ЕС само говорят и дават на населението празни надежди. Пфайзер не могат да си намерят суровина. Англичаните не знаели по колко да е дозата. Китайската въобще не се продава извън Китай. И какво, ЕС е една говорилня, а населението чака и даже се страхува от очакваните ваксини. Като има руски и са добри , ами да купят от Русия. Останалото е бла-бла-бла!
70
10
 
8
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Аз чакам мнението на Перник-те знаят всичко! А на ковека със зелените чорапи, не чакам мнение-то му, то ще ни бъде натрапени!
69
6
 
4
 
! Отговори
Йокин преди 1 месец
Световноизвестни,учени,професори,доценти,а не могат да открият,ваксина почти цяла година.
68
5
 
5
 
! Отговори
Я па Я преди 1 месец
До Анонимен
И КАТО СТЕ СДОБИХТЕ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТЕ ЛИ ,ИЛИ Я ПАЗИТЕ ЗА ЗОР ЗАМАН ,Я ВИЖТЕ ,ДА НЕ ПРОКИСНЕ!
67
3
 
9
 
! Отговори
A НАЙ-ВАЖНОТО? преди 1 месец
Най - важно е да има име и цена!

А после ще забъркат нещо!
66
3
 
14
 
! Отговори
АнглийскиОткриватели преди 1 месец
Със ваксина - 14 дни
Без ваксина - 2 седмици!

Хайли лайкли, ако си плащате да не ви боцкат ще го минете без странични ефекти!

Еврика!

:):)
65
4
 
18
 
! Отговори
Хайли лайкли Ха Ха! преди 1 месец
"Възможно е да се забави масовата имунизация във Великобритания и в ЕС"

Изненадани имали?

След историите за новичока ... изследванията им са 'научни' като комикс.
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После защо имало антиваксъри.. Днес случайността е щастлива, утре може да е нещастна. Всички са освободени от отговорност със закон. Дреме им.
63
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моето семейство се сдоби с ваксина спутник 5!
Боли ме *** за другите !!!!
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Киборг 1
Демек не се притеснявайте , ако има грешка във ваксината и умрат 2 000 000 000 човека

Е какъв е проблемът да умрат 2 000 000 000 човека, които и бездруто ще умрат?
61
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
Руският продукт е качествен и евтин. Неудържимо конкурентноспособен.

наквасил си се с руски продукти още от сутринта, а :)
60
6
 
21
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 1 месец
Явно и те са на нивото на българското здравоопазване- и в България единствените, които се измъкват невредими/живи от болниците са хората претърпели недоглеждане от страна на бялата мафия. Защото ако от болницата решат че си финансово перспективен са готови да те обгрижват до последния лев- пардон , до последния ти дъх.
59
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
значи хем сбъркана и даже непробвана при над 55 ,хем вече текат доставките и след месец е ТУК...какви са тези изпълнения...Ако е така...официално да откажем доставките и това да се каже на хората от официалните упълномощени лица от щаба..а не от dnes.bg да го научаваме...ако е такава ситуацията,тогава не би трябвало да си ги бием тези ваксини и още повече хора ще се откажат и ще се създаде въобще недоверие към ваксините,което и без това е високо...
58
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 62

Не знам как можеш да сравянваш двете неща :) едното е природно изкопаемо другото е медицински продукт. Не е като да го копаш. Сещаш се. И това, че е руски по нищо не го прави добър. Не знам от къде идва тази романтизирана идея, че Русия е нещо невероятно. Ми не е. Вие сте я виждали само на картата.
57
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По същата причина, поради която игнорират евтиния руски природен газ.
Руският продукт е качествен и евтин. Неудържимо конкурентноспособен.