Морално ли е млади и здрави хора да получават остатъчните дози от ваксините?

Експертите са на мнение, че това е по-добре от разхищението
Обновена: 2 фев 2021 14:22 | 2 фев 2021 14:05, Нели Христова
74
Морално ли е млади и здрави хора да получават остатъчните дози от ваксините?
Снимка: БГНЕС

В момента ваксините срещу коронавируса са ограничен ресурс по целия свят - търсенето на малкото ваксини, които са одобрени от регулаторите, надхвърля възможностите за производство. В някои страни с високи доходи доставките намаляват, което оказва натиск върху производителите да увеличат темпа на производство. Междувременно почти всички държави с най-ниски доходи, като в Африка, дори не са започнали да имунизират хората си.

Смъртните случаи от COVID-19 по света вече надхвърлилиха два милиона, а залогът за ваксиниране на онези, които имат най-голяма нужда от тях, не може да бъде по-висок. В повечето страни здравните работници и възрастните хора са на първо място, с малки изключения. Но има някои обстоятелства, при които дози от ваксините са достъпни за по-млади, по-малко уязвими хора, независимо дали имат нужда от тях.  Това са остатъчни дози, които в тази напрегната ситуация повдигат въпроса за това кой трябва да ги получи и как те трябва да бъдат разпределени.

Защо има остатъчни ваксини?

Доза от ваксината остава, когато пациент, за когото е предвидено да я получи, не се появи за имунизацията си. Това създава определен тип проблеми, тъй като ваксините имат ограничен срок на годност. Например, ваксина, направена от Pfizer / BioNTech, трябва да се инжектира в рамките на часове след размразяването на дозите от минусовите температури на съхранение.

В противен случай те отиват на вятъра, лишавайки някого от имунизация.

И така, когато часовникът тиктака, какво може да се направи? "Ако говорим за ваксината Pfizer, която не може да се съхранява много дълго, тогава очевидно трябва да се вземе решение за това какво да се прави с тази доза доста бързо, тъй като тя не може да бъде запазена", казва професор Хедър Дрейпър от Warwick Medical Училище пред BBC. "По-добре е някой да бъде ваксиниран, а не да бъде изхабена."

С други думи - всяка ваксина има значение, дори ако остане малко количество.

На кого се дават остатъчните ваксини?

Зависи от обстоятелствата. Указанията по този въпрос се различават в различните държави.

Във Великобритания възрастните пациенти имат приоритет, освен ако не се явят за ваксинацията си. В такива случаи "основният принцип ще бъде да се избягва разхищаването", така че "ваксини могат да се прилагат на здравни работници", казва Британската медицинска асоциация (BMA). "Всички места за ваксинация трябва да имат списък с резерви, за да могат да се обаждат на хората в кратки срокове", каза д-р Ричард Вотри, председател на комитета на GP на BMA, пред BBC.

В други случаи ваксини се дават на хора, които току-що са попаднали на точното място в точното време.

Консервативният депутат Брендън Кларк-Смит е такъв пример. В публикация във Facebook Кларк-Смит обяви, че е получил доза от ваксината, след като е прекарал следобед като доброволец във ваксинационен център. Той бе обвине, че е прескочил опашка, но депутатът защити решението си да приеме дозата, аргументирайки се, че в противен случай тя щеше да бъде пропилята

 

💉👏🏻 Thank you to everybody at Retford Hospital, where I spent this afternoon volunteering and to thank staff for their...

Публикувахте от Brendan Clarke-Smith MP в Петък, 22 януари 2021 г.

Подобна е ситуацията и в Австрия, където служители на местните власти са обвинени, че са прескочили опашката за ваксинации срещу COVID-19. Волфганг Мат, 65-годишният кмет на Фелдкирх, получи първата доза от ваксината на Pfizer в дом за грижи. Той каза, че това е остатъчна доза, дадена му, след като са били инжектирани всички приоритетни кандидати.

"Не бих изхвърлил и остарял хляб, използвам го за приготвяне на тост", каза той пред обществената телевизия ORF. Но лекар в лечебното заведение оспори това твърдение: "Имаше толкова много хора, които чакаха отвън, които биха имали нужда от ваксина по-спешно."

Преследването на остатъчни дози е не по-малко противоречиво и в САЩ, където фразата "преследвачи на ваксини" стана често срещана фраза. В окръг Лос Анджелис хора от всички възрасти се редят на опашка за резервни дози - в сцени, които сякаш са от музикалния фестивал в Гластънбъри, отколкото от ваксинационен център.

Някои стоят на къмпинг с часове или се връщат ден след ден, оборудвани със спални чували, топли дрехи и сгъваеми столове. "Само, за да имам шанс да получа ваксината - това би променило живота ми", каза Лия Робсън, 27-годишна, пред NBC Лос Анджелис пред един от центровете. "Радвам се, че приоритизират възрастните хора, но ако има шанс да я получа си струва да стоя на опашка цял ден."

Робсън изглежда не бърза. Но понякога решенията за ваксинациите трябва да се вземат по-спешно.

Затънали в сняг, здравните работници в Орегон имаха няколко ваксини, чийто срок скоро щеше да изтече. За да не ги пропилеят, служителите се разхождаха от кола на кола, предлагайки ваксините на закъсали шофьори.

 
Публикувахте от Josephine County Public Health в Вторник, 26 януари 2021 г.

Раздаването на остатъци от ваксини е докладвано и другаде.

В Израел, който има един от най-високите нива на ваксинация в света, има данни за по-млади хора, които се редят на опашки за остатъци в края на деня в центровете за ваксинация. В статия на вестник Times of Israel се казва, че израелците обсъждат най-добрите места за намиране на резервни дози във Facebook и WhatsApp. Има ли проблеми с тази практика? Този въпрос е зададен на д-р Вотри.

"При изключителни обстоятелства, каза той, няма нищо лошо в използването на остатъчни дози при хора извън приоритетните групи. Основното правило е да не се хаби ваксината. В крайна сметка, ако няма абсолютно никой и денят е към края си, тогава опитът да се намери следващият наличен човек, който е следващият най-голям приоритет, е по-добър от разхищаването на ваксината."

Какво ще кажете за млади и здрави хора, които са готови да нпарвят всичко, за да получат ваксина?

"Действията им, казва професор Дрейпър, могат да бъдат оценени само, ако знаем мотивацията им. Уплашени ли са? Уязвими ли са? Работата им ли ги прави уязвими? Или защото са толкова необикновено заможни, че нямат нищо по-добро да правят с времето си? Трябва да знаем мотивацията на всеки човек, преди да можем да кажем, че чакането на опашка за ваксина е оправдано."


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Младите трябва да са с приоритет даже, а не пенсионерите. Един млад човек може да допринесе много повече за едно общество отколкото един пенсионер. Вместо да се предпазва работоспособното поколение то се пазят тези които вече са си дали вътъка и не им остава много. Въпроса според мен трябва да е ‘ Редно ли е да се хабят ваксини за старите хора, а младите да са оставени на произвола на съдбата?’.
69
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
ами като не са хора какво да правим, да ги срещаме със хляб и сол ли, но не, хора са, просто са болни мозъци за расово превъзходство, най-обикновени подлеци и посерковци
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До военен обвинител

Не знаеш колко си прав, това не са хора и никога не са претендирали, че са хора.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вавилонските извращения продължават.
66
1
 
6
 
! Отговори
военен обвинител преди 1 месец
Само Нюрнбергски съд за тия престъпници ваксинатори. Това не са хора.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На есен ще пишат,морално ли е да не се ваксинираш.
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости! Ужасно НЕМОРАЛНО е да се ползват ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВАКСИНИ.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами това е истински фашизъм, сър....
62
2
 
9
 
! Отговори
Сократис преди 1 месец
На кой му хрумна да определя останалите свободни ваксини като остатъчни и кое е неморалното да се използват, вместо напразно да се унищожат?!Умишлено се подклаждат ненужни спорове!Трябва с предимство да се ваксинира активното население в работна възраст, но изглежда няма чак толкова желаещи.И това е заради некомпетентната и разнопосочна агитация от всевъзможни лекари, специалисти по всичко друго, но не и по Темата. А тези които са точно по темата, не са удобни на общоприетата политика.
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морално ли е млади и здрави хора да се ваксинират с фалшиви ваксини срещу фалшив вирус ?
60
2
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 1 месец
Дори ваксиниран, ти може да си преносител. Следователно ваксинираме първо най-рисковите групи, които ако се разболеят, не е ясно дали ще оцелеят. Не си по-умен от топ учените по света, не се тревожи.
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аб3 стига само глупости бе. Младите трябваше първи да получат ваксините . Поради една елементарна причина - те са активните и те разнасят вируса. В момента тв са на ски и на работа всеки ден. Кято цяло концепцията да ваксинират стари хора е грешка. След 6 месеца тяхната ваксина зще е свършила докато си седят у тях. А младите поддържат вируса.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако не се яви човека а секундите изтичат, да излизат пред болницата и на първия минаващ да му я набият в врата? егати логиката
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До SHEFA

Изменението на ДНК е постоянен процес, нарича се еволюция и никой не може да го спре. Дали ще се заразиш със вирус и той ще си остави РНК-то си или ще се ваксинираш е едно и също, но едва ли ще ти порастне трети крак на челото поради което.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да има ред и списък с резервни чакащи от същата група.Нормално е да са информирани,че предстои ваксина и да са готови.Не е нормално да се прави урбулешката,без грам мисъл.Явно много поцинковани кофи има в управлението на всички държави.
55
3
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Dhalia- ИЗМЕНЯНЕ НА ГЕНИТЕ?! --ТОВА ПИШЕ ЛИ ГО НЯКАДЕ?
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морално е да не се хвърлят ваксини, иначе поради очевидния факт, че колкото си по-възрастен си толкова по-уязвим, говори че първо трябва да се ваксинират по-възрастните хора.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Морално ли е млади и здрави хора да получават остатъчните дози от ваксините?"

Да?!?!??! Какво са тея глупваи въпроси?
А морално ли е, че не се продават свободно, за да може да си я слагаме, когато си искаме?
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези хора би трябвало да са личности, но в противен случай нямат значение.
51
5
 
2
 
! Отговори
ала бала преди 1 месец
До Dhalia
да така е- в РНК-то няма Ковид 19
Има си друг вид мутаген:)