Рисковете за икономиката от ниските лихви и спестяванията

Колкото повече спестявате, толкова по-бедни се чувстват останалите
27 апр 2021 14:15, Анисия Иванова
30
Рисковете за икономиката от ниските лихви и спестяванията
Снимка: БГНЕС

Спестяванията се увеличават по време на пандемията, особено сред по-възрастните европейци. Barclays Plc изчислява, че възрастните хора са натрупали рекордните 600 милиарда евро (722 милиарда долара) спестявания. Несъмнено това би било голям тласък за европейската икономика. Голяма част от специалистите обаче очакват повечето от парите да останат неизразходвани, пише Стюарт Троу за Bloomberg.

Какво се крие зад това голямо състояние? Отрицателните лихвени проценти в региона трябва да спрат спестяването и да насърчат разходите и инвестициите. За по-възрастните обаче нещата изглеждат малко по-различно. Разбирането им и това как реагират, когато лихвите са толкова ниски, е от съществено значение за насърчаването им да харчат парите си.

Много ниските лихвени проценти значат, че хората се нуждаят от по-големи спестявания или пенсионни осигуровки, за да постигнат дадено ниво на доходите. Основният лихвен процент на Английската централна банка е само 0,1. Това означава, че годишната възвръщаемост от 10 милиона паунда би била 10 хиляди паунда. През 2008 г. - преди глобалната финансова криза, тази сума се генерираше от 200 хиляди паунда, но тогава лихвите бяха на ниво от 5%. Изчисленията са дори по-сложни, когато лихвените проценти са отрицателни, както в еврозоната, където средствата всъщност ерозират във времето.

Ниските лихвени проценти подхранват страхове сред пенсионерите, че спестяванията им няма да нараснат и в крайна сметка те ще останат без пари. Така че мисълта за ненужно харчене на средства е неудобна за тях и може да доведе до прекомерна предпазливост.

Това проблемно въздействие на ниските лихвени проценти предхожда пандемията. Проучване от 2017 г. показа, че много пенсионери в Америка продължават да трупат спестявания дори след пенсионирането си. Хората, навършили 80, са по-богати от тези на 60 и 70 години. Проучването установява още, че най-богатите са харчили 53% по-малко, отколкото биха могли да изразходват.

Проблемът е, че прекомерната предпазливост може да навреди на спестяващите и икономиката. В крайна сметка пенсионерите живеят по-стриктно, отколкото е необходимо, поради страх да не останат без пари. В същото време икономиката не успява да се възползва, тъй като тези с най-много парични средства са най-малко склонни да харчат.

Преди настоящата мания по изключително ниски лихвени проценти правилото беше, че около 4-процентна годишна лихва е устойчива. Днешните съвети са по-разнопосочни. Някои съветници смятат, че устойчивите лихви са на ниво от три или по-малко проценти. Експерти на Artemis Investment посочват, че 4% възвръщаемост все още е възможна, но само ако 60% от фонда останат инвестирани в акции. Това е доста голям процент за много от по-предпазливите инвеститори. Алтернативно - ако инвеститорите са готови да държат 40% в акции - 3,5% възвръщаемост би била приемлива, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Достатъчната финансова гъвкавост, за да се избегне срив на инвестициите вследствие на пониженията на пазара, както се случи миналата година, също може да има огромно значение за финансите.

Също така инвеститорите могат да насочат спестяванията си към други активи, които да се отплатят с висока доходност. Това е една от причините, поради която собствеността остава популярна инвестиция, независимо от риска и предизвикателствата.

Разбира се, една от причините хората да трупат пари в напреднала възраст е, защото никой не знае колко ще струва грижата за възрастен човек. Повечето хора обаче грешат от страна на предпазливостта от страх да не останат безсилни в последните си дни.

Така че, ако правителствата гарантират известна сигурност относно разходите за грижи, е много вероятно това да се отплати на икономиката с освобождаване на излишните спестявания.


30
Още от Наука
Лекарско мнение: Кое е по-добре - ваксинация или преболедуване?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
­B­­­и­ж­­т­e­ ­­­м­­o­я­­т­a­­ ­­т­и­й­­н­ ­­п­­y­­т­­к­a­­ ­-­­­ ­­W­­W­W­­.­­***­­­.­­C­­­L­­U­­B­­­
20
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Съвременните икономики се държат от високата инфлация и въздушни балони... и печатането на десетки милиарди месечно от ецб и тегленето на също толкова големи заеми от ес.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма рискове, като няма ще напечатаме и готово. Рисковете са за тия със спестяванията.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ...

"Парите трябва да циркулират"

Абе все се надявам парита да са в услуга на хората а не хората да обслужват 'циркулацията' на парите...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами, така е:бели пари за черни дни. Черните дни обаче продължават доста дълго вече и хората стискат ли стискат, защото не се вижда светлина в тунела. Така че положението скоро няма да се оправи...
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Накратко- дай си похарчете парите
15
1
 
12
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Има 4 линии по които расте икономиката. Износ, Държавни инвестиции, външни инвестиции и потребление. Ние нямаме кой знае какъв износ, държавните инвестиции са за "наши хора", външните инвестиции са в 1-2 сектора. Освен потребление друго не остава. Ако хората спрат да харчат и почнат да спестяват идва криза това всеки го знае! Затова 2009-та Обама каза на американците "Отидете на пазар". Парите трябва да циркулират иначе застой и криза. Ама несигурноста кара хората да пестят за черни дни.
14
1
 
7
 
! Отговори
.!. преди 2 седмици
Значи не нзма ама знам, че в БГ 2.5 млн жители нямат тоз проблем! Не за друго ами те са бедни! още около 1 млн жители са застрашени от бедност. Така, че ако реално сме около 6 -6.5 млн в БГ. То значи че над половината от жителите на БГ нямат тоз проблем! Отделно, че ако се вземе предвид и работещите бедни! То % са и увеличава! Така, че май в Бг има малко хора, сравнени с цялото население на държавата, дето това де да си дянът парите да ги интересува! Та така!
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Възрастните кътат пари за да ги хвърлят от балконите на ало-измамниците
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Между редовете

Пък аз разбрах, че сме зле защото възрастните спестяват и не си харчат парите.
Глей ги значи, няма да си купят по една нова кола, да отидат на хотел, малко по баровете и кафета да се пошляят, на мола на кино и на шопинг, че да тръгне тая пуста икономика.
11
0
 
17
 
! Отговори
Между редовете преди 2 седмици
Ако възрасните хора нямата пари - няма да има нужда от COVID-19


Така я разбирам тая статия.
10
0
 
12
 
! Отговори
Ба таз икономика! преди 2 седмици
Егати - хората се опитват да натрупат спокойствие и да оберат луфта на дефицита !

каква наглост!

Веднага да им се обезценят и парите и труда - та 'икономиката' да се възползва!!

е- така мислят само капиталистите, но ние повечето не сме такива!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Елемаг

Дянков сложи данък лихва, хората почнаха да теглят и КТБ фалира.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавите задлъжняват и накрая ще фалират и няма да има пари за пенсии.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МВФ нали съветваше да дигнат БНБ лихвите до 100 % както беше 1990 г. за да се компенсира инфлацията. А така с ниски лихви спестяванията се топят. Пазара е това и дигат цените и богати забогатяват а бедните обедняват.
6
15
 
1
 
! Отговори
V преди 2 седмици
Дъртите са прости затова нека си губят парите. Вие за кво мислите толкова напираха западните банки да оперират с крипто ??? Банките не дават парите на кредитори а ги обръщат в крипто. Даже защото са по тъпички направо у биткойни .По време на пандемия обаче доста хора почват да теглят спестявания и банките трябваше да продават биткойните с което събориха цената ;) Тоест дъртите вместо сами да си купят крипто плащат на банките да им го купи и поемат същия риск ;)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
разбутахме тия 143 лв и 30 ст.
4
4
 
11
 
! Отговори
толуп преди 2 седмици
за чекмеджето нема рискове
3
2
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 2 седмици
То лихви в България няма от години...не знам отде ви е информацията.Ма тука сте едни икономисти...
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инфлацията на ГЕРП изяжда спестяванията нищо че 1 евро е 2лева но цените си растат. Решението е ценови борд какти беше преди 1989 г. при Живков и държавата контролираше цените.