БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани

Нереалистично било 43% да се срещали коронавируса
204
БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране",  каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение".

Още по темата
"Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително", заяви Илиев.

Относно изследванията на частна лаборатория за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

"Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-COVID и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев.

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, посочи д-р Илиев.

"Именно, за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила", посочи той.

Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни, допълни Аспарух Илиев.

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

"Този единичен случай е само повърхността на айсберга“, посочи той.

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато умират хора от лекарски грешки "Лекарите ни са некадърни", но когато лекарите не се ваксинират "Вижте тях, те знаят какво правят". Това ако не е шизофрения, не знам какво е...
183
1
 
0
 
! Отговори
Фелдшер преди 1 месец
Всички ще ви задължим доброволнно да се ваксинирате...
182
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз също работя в Западна Европа като лекар. Аз не се ваксинирах, няма и да го направя. Да, 99% се ваксинираха. Но не за да не се разболеят, а главно за да можели да ходят в отпуск. Изводите можете да направите сами.
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са 20% значи са два пъти повече от останалите нелекари, които са ваксинирани 10%.
180
11
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Аз работя в западна Европа. Всички колеги, както и сестрите се ваксинираха около мен на 99%. Включително и преболедувалите го. Нз откъде я цитирате тая статистика.
179
1
 
7
 
! Отговори
как е в САЩ преди 1 месец
По данни на Вашингтон Пост през март 2021 36% от медицинските лица в САЩ не са убедени в безопасността и ефективността на ваксините, като 30% от медицинските работници не са се ваксинирали към онзи момент.Статията е със заглавие More than 4 in 10 health-care workers have not been vaccinated, Post-KFF poll finds
178
2
 
11
 
! Отговори
kris преди 1 месец
''Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.'''Лъжа, лъжа и ПАК лъжа!! Такива платени плямпала трябва директно да ги съдят за разпространение на невярна и опасна информация!
177
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А българските лекари нямат ли право на лично мнение и на избор??? Какви редици трябва да стягат???
176
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тези фалшиви агитации! Не искат, защото разбраха подтекста на пандемията- лесна печалба за производителите на ваксини. При тези мошеници, даже нямаше координация при създаването на ваксини, пример- Астра-та. Никой не знае, колко ще е траен имунитета( въобще, ако има такъв!). Плешивкото, в началото на набедената пандемия уплаши хората, после пак се опита да плаши, за чувалите с трупове, но вече беше късно. Избиване до осмо коляно, на тези, направили геноцида с/у човечеството!
175
24
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 1 месец
Ами какъвто народа, такива и лекарите-80 % ***....
174
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички глупости, че на Запад не искат да се вакиснират не са верни. Много лесно може да се видят процентите на имунизирани и става ясно, че сме си бананова република.
173
8
 
36
 
! Отговори
От Норвегия преди 1 месец
Не само бг лекарите ,а навсякъде не желаят имунизация след боледуване, защото най-добре знаят за какво става дума.Повечето лекари не искат и да чуят за ваксини след боледуване или при деца и младежи.Правете си изводите.
172
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много *** народ, но всички със самочувствие на академици.
171
7
 
38
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Я,да не пишете лъжи.В Европа ваксинираните лекари са между 10-15%процента , защото повечето от нас се разболяха и придобиха имунитет.Глупостите за "некачествен и слаб " имунитет след боледуване ги говорете някъде другаде "колега".
170
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основния проблем на България е, че е преминат критичния брой *** които едно общество може да понесе. И всичко отива надолу по пързалката.
169
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основния проблем на България е, че е преминат критичния брой *** които едно общество може да понесе. И всичко отива надолу по пързалката.
168
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия 20% ваксеени медици трябва да са от бандата на Малоума Кантарджиев, Сабоумкумчев и Дебилийко Мутафчийски. В Световен мащаб пропорцията ваксинирани медици в нормалните бели държави е под 1%.
167
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
..."ръководител на лаборатория в Университета в Берн"... Въх мари майко! За който не е стъпвал в университет, това сигурно звучи като "Кандидат за нобелова награда".
166
15
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Без изненади в челните места на негативните класации :)
165
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма и не трябва да принадлежи! Българите като нация се оказаха изключително некачествен подбор, тъй като никъде другаде няма толкова завистливи, зли и предателски настроени хора, дори към най-близките си! Най-близката ни сторията го доказва, а и съвремието не прави изключение. България е на 1во място по самоубийства на поети и може би по убийства на най-интелигентната част от обществото, по време на комун. режим и все още налага силовите структури. Тази самоубийствена нация ще изчезне от картат