BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация

"Взгляд": Русия е последната Европа
Обновена: 1 авг 2021 20:37 | 1 авг 2021 20:30, Александър Попов
306
BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация
Снимка: БГНЕС

Историята за смъртта на Римската империя днес се припомня все по-често. Което е разбираемо: времето на упадъка на Рим има твърде много общо с днешния и все по-очевиден приближаващ се упадък на Европа.

Същата липса на духовно ядро, същото господство на източните култове, магьосници и чародеи, същият приток на варвари, наводняване на улиците на европейските столици и превръщането им в сметища, същият разпад на морала, семействата и традициите, същата демографска криза. Нека си припомним, че упадъкът на Рим не на последно място се дължи на факта, че просто нямаше кой да попълни легионите му - движещата сила на римската цивилизация, пише руският публицист Владимир Можегов на страниците на вестник "Взгляд", цитиран от "Фокус".

Днес нещата са още по-пагубни. Белите народи - основата на световната цивилизация - напълно са спрели да раждат. Всички миграционни бариери са премахнати. Социолозите уверено прогнозират, че до 2040 г. САЩ вече няма да бъдат предимно бяла страна. Малко по-късно същото ще се случи с Германия, Франция и Европа като цяло.

Ако има глобални различия с кризата в Рим, то те, уви, не са в полза на сегашната цивилизация.

През IV век умореният Рим е претъпкан от млади германски племена, пълни с младежка страстна сила. Именно те, след като са били покръстени, са съставили гръбнака на средновековната цивилизация на Запада. Днес? Кой трябва да обнови цивилизацията? Древните араби-мюсюлмани или още по-древните китайци?

Ето защо „драмата на историята е изиграна“, отбелязва историкът Сергей Соловьов преди повече от сто години, като уточнява, че "нейният епилог може, както в драмите на Ибсен, да се проточи за още пет действия". Синът на историка, Владимир Соловьов, пя за есхатологичния „панмонголизъм“, пълзящ по света като сянка: „Панмонголизъм, макар името да е диво, но ми харесва на ухото ...“. И тези редове на Соловьов като епиграф към пророческите му „скити“ са поставени от Блок. И изглежда обаче, че не е далеч времето, когато улиците на европейските градове ще бъдат изпълнени с дива орда от варвари.

Да, всъщност всичко това вече се случва: бунтовете на BLM, Antifa, ЛГБТ-шествията измитат традиционната цивилизация и култура не по -лошо от ордите „хуни“. И от дълбините на Азия очите на древните китайци безстрастно гледат как пясъците на Азия обхващат Европа: такова е лицето на нашия свят, или по -скоро лицето на неговия неизбежен край. Краят на историята обаче е нещо трудно за разбиране и предвиждане. През 1990 г. всички, следвайки Фукуяма, изглежда казваха - да, краят; тридесет години по -късно те започнаха да разбират, че краят е близо, но не толкова еуфоричен. И какво ще се окаже след още трийсет? Вярно ли е, че изобщо не са останали млади хора?

А руснаците? Да, да, разбира се, те не са по-млади от германците-готи. Те създадоха своята държавност и пишеха първите си големи книги едновременно с младата християнска Европа. Но след това „желязната завеса“ на татарското нашествие падна и Русия наистина се върна в Европа само пет века по -късно, с тропота на брадви в корабостроителниците на Адмиралтейството на Петър Велики. Те се върнаха в Европа вече дълбоко болна, вече трескаво ограничавайки своя християнски проект, вече безнадеждно заразена с вируса на демокрациите и революциите. И руските войски от 1812 г. небрежно пренесоха европейската инфекция на ботушите си вкъщи. Но въпреки това, все пак ... Фактът, че младите и диви (по европейските стандарти) славянски народи вероятно ще успеят да обновят Европа, Хегел вече предпазливо намекна. Шпенглер (бащата на "Запада на Европа") говори за това публично (прочетете неговия "прусизъм и социализъм").

Да, и през цялото това време Русия не се отнасяше към Европа с безусловен ентусиазъм. Да, имаше тясна, но много шумна прослойка от полуобразована полуинтелигенция, с гласа на еднакво проницателни брошури, призоваващи: „така че и ние като в Европа“ (тази прослойка съществува и днес). Но истинската руска духовна аристокрация, в лицето на Пушкин или Чаадаев, гледаше на нещата по съвсем различен начин. Тя погледна към Европа донякъде отстрани и донякъде надменно, считайки себе си за пълноправна да съди за всичкото си добро и зло, и да съди по най -високата мярка ... „Ние сме истински европейски съдебен закон“, каза Пушкин.

Чаадаев, от друга страна, мечтаеше за бъдеща Русия и нейната мисия: да събуди стара Европа, да я очисти и да я спаси от революционен разпад. Творбите на Гогол и Достоевски са пълни със същия патос. Последното, говорейки за „скъпите за нас камъни на Европа“, означаваше едно: време е да спасим Европа от вулгарната й „демокрация“ и варварската „революция“, тоест тоталното унищожаване на духовността и културата. И самата Европа усети този руски поглед, четейки го от произведенията на Гогол и Достоевски. Точно затова младият Томас Ман нарече руската литература „свята“. Валтер Шубарт изпя истинска ода за Русия, с похвали, може би прекалено ласкави за ушите им, но понякога необходима - за да премахне мъглата на самокритиката.

Накратко, идеята за освобождаване на Европа винаги е била един от централните кодове на руската култура. И може би е време да го помни? В началото на 2020 г., до голяма степен определяща година,“Изборският клуб“, руският добре познат консервативен мозъчен тръст, ръководен от писателя Александър Проханов, пусна произведение със самообяснителното заглавие „Руски ковчег“, в което предложи определящи формули на нова руска идеология.

Тези формули обаче са много прости и разбираеми под името: „цивилизацията на потопа“, в която се е превърнал съвременният Запад и която унищожава цялата европейска култура и самия човек (превръщайки го в трансхуманистично „нещо“), това е необходимо да се противопостави на "цивилизацията на ковчега", която ще запази християнската европейска традиция. И не само тя, но като цяло всички традиционни култури, които са запазили концепцията за свещеното, за вечното, за смисъла на човешкото съществуване.

А също и за младостта на Русия. Забележителният руски композитор и философ Владимир Мартинов, автор на книгата „Краят на времето на композиторите“ - най -добрият пример за традиционната руска философия на новото време, представя нашата цивилизация като епоха на постепенно „изсушаване“ или „замръзване“ извън “съществуването, разделяйки го на няколко фази, от много горещото (което той нарича„ иконосфера “) до най -студеното, днешното („ информосфера “), времето на окончателното отчуждаване на човека от Битието. Например, той свързва църковния разкол от 12 век с факта, че докато Западът вече е навлязъл във „фазата на културата“, Византия все още е в „иконосферната фаза“, докато Русия остава в „иконосферата“ до 18 -ти век.

Така бързо, след два века, след като е преминала през фазите на култура и цивилизация, руската нация наистина остава нация, която все още е твърде млада по европейските стандарти. Колелото на историята се претърколи над нея и дори доста й счупи костите, но не замъгли дълбините й. За разлика от цивилизацията на Запада, Русия все още си спомня своето начало и следователно наистина остава единствената, която е в състояние да построи „ковчег“ (авторът има предвид Ноевия ковчег-бел.ред.).

Така че очевидно спасението на Европа, което е един от основните кодове на руската цивилизация, ще продължи по този начин: тя просто ще „вземе на борда“ онези европейци, които не искат да станат парче месо за „свирепите хуни“ или виртуален файл в трансхуманистичната матрица.

И Русия ще стане нова Европа, нов Рим. Въпреки това, дори и сега тя е това - последната Европа, която все още остава на света.


306
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа направи ли Европа в Африка, където бяха и грабиха столетия наред? Направиха ли там нещо като Европа? Защо си мислите, че като грабят сега България, и България ще стане като Европа?
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След пускането на Северен поток 2 Русия, Германия и Австрия стават основните играчи на пазара на енергия в Европа.
124
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крим е руски, а от Крим Русия може да унищожи всички натовски кораби в Черно море за минути.
123
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските девушки на Дальнов Восстоке масово се женят за китайци. Последните не пият, работят и се грижат за семейството. Раждат се мулатчета с дръпнати очички - рутайци. На много места за китаеца отиват и майката и дъщерята. В източна Раша, модата е выти замуж за чеченца. Тубата е препълнена с клипове на щастливи нови забрадени мамочки със сини очета, които вярно че са четвъртата жена, но Хасан не пие, защото Коранът забранява. В Централна Раша мечтаят за Париж. Някои се задоволяват и с Бг.
122
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рушофила го било страх да иде на море щото се плашил от натовските кораби ахахаххахаах. Страшни са, да знаеш.
121
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западни инвестиции, съвместни проекти и западни технологии (разрушете си икономиките а после си развийте сами технологии, до тогава купувайте наши стоки) за 30 години така и не видяхме, но за това пък имаме американски военни бази а Черно море гъмжи от натовски военни кораби, вече е опасно да отидеш на море. Ние ще ви даваме жалките подаяния наречени европари, вашите правителства ще ги крадат и ще изпълняват в замяма нашите нареждания.
120
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени на западните "партньори".
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цената на газа в Европа надхвърли 500 долара за хиляда кубични метра.
118
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западните страни очакваха Москва да се сблъска с трудности, след което да "отстъпи и отново ще обърне поглед" към тях. Надеждите на западните страни се разминаха с реалността. За утешение, васали като България им се навеждат и им чистят изпражненията.
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очаква се още по драстично увеличаване на цените на тока и парното.
116
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия няма нужда от любовта на Българите, продължавайте да мразите.
115
4
 
14
 
! Отговори
Западна цивилизация преди 3 месеца
Западната цивилизация - публични човешки жертво-приношения в древен Рим на арените, мрачно средновековие с още публични човешки жертво приношения организирани от църквата, изхвърляли са си изпражненията през прозорците на улицата, после търговия с роби и колониализъм, после робите са им чистили изпражненията, после идва фашизма и нацизма и ВСВ, и сега отново колониите като България им чистят - това е западната живилизация.
114
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само да вметна. Много българи, да не кажа половината, вече мразят Русия и това е заради русофилчета, които от сутрин до вечер пропагандират навсякъде и говорят откровени глупости. Фейсбук е пълен с кретеноиди, форуми и къде ли не се сипят откровени лъжи, а нормалните мислещи хора вече осъзнаха къв шииит е Русия и нейните фенове. Не ви искаме. Сори.
113
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди, а България и Прибалтийските е просто трагедия. Освен това през последната година загубиха и свободата си, и никога няма вече да си я върнат. Само в Белорусия хората са свободни и запазиха стандарта си на живот.
112
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато Литва стана независима, населението и беше 3.7 милиона. Днес Литва е 2.5 милиона - населението намаля с повече от един милион и половина. За 2020г в Литва са се родили 15 000, умряли са 22 хил.
111
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато Украйна стана независима държава, имаше промишлен потенциал значително превъзхождащ Германия (обединена Германия). Военно промишления потенциал на Украйна тогава превъзхождаше практически всяка страна в Европа, включително Франция. Що се отнася до корабостроенето, Украйна можеше да построи всякакви военни кораби - от самолетоносачи до малки военни кораби. Украйна можеше да произвежда космическа техника, ракети, междуконтинентални балистични ракети и самолети. Автобуси. Сега Украйна е стана от третия свят като България.
110
10
 
4
 
! Отговори
мяу преди 3 месеца
До Анонимен (106) - А Русия как действа с нейните бивши републики? Погледнеш на запад за по-добър живот - не поглеждай, че ще дойдат зелените човечета. И като в Крим ще излезе, че хората сами искали да ги поробят.
109
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какво са и на Русия днес бедните Украйна или Молдова например, или който и да е от бившите на СССР? Когато притежава военни технологии с които може да се защити ефективно и да унищожи ЕС и САЩ за часове без да се нуждае от бившите си сателити? Да смени нестабилността около границите, с нестабилност вътре в страната? Там където има руско населени ще си върне териториите, останалите да се присъединяват ако искат и към САЩ.
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СССР като цяло беше в тежест за Русия. Какъв актив са тези територии, като първо - бяха по изостанали и трябваше да се провежда социална политика за тях, и второ - повечето ресурси бяха на територията на Русия. Геополитическите предимства бяха по-малко от недостатъците. Русия ще си върне териториите на които има руско население както Донбас и Осетия, а останалите да се присъединяват към когого си искат.
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо да защити Европа и нейното наследство, да обезпечи свободното развитие на народите в Европа, самият Европейски съюз се превръща в източник на проблеми, безпокойства и отсъствие на безопасност. Евросъюзът се превръща в инструмент на радикални сили които се стремят да извършат културна и религиозна трансформация - унищожение на европейските традиции и създаване на единна европейска държава.