Хиляди хора протестираха в Берлин срещу COVID ограниченията

Имаше и контрапротест под лозунг "Влак на любовта"
28 авг 2021 22:30, Анисия Иванова
197
Хиляди хора протестираха в Берлин срещу COVID ограниченията
Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди души излязоха на протест в германската столица Берлин срещу ограничителните мерки, наложени от правителството с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.
Ройтерс съобщи, че са били задържани около 50 демонстранти, някои от които са нападнали полицаи.

Протестът се проведе, въпреки че полицията забрани девет планирани за днес демонстрации, включително една на базираното в Щутгарт движение "Кверденкен" - най-изявените противници на локдауните в Германия, отбелязва АП. Организаторите на четири от протестите, които не бяха разрешени, сезираха съда. Той обаче позволи провеждането само на една от демонстрациите, в която е планирано да вземат участие 500 души днес и утре.

Протестното шествие премина днес по улиците на Берлин, придружавано от полицаи, полицейски микробуси и дори хеликоптер, съобщи ДПА.

Повече от 2000 полицаи бяха разположени в целия град, за да могат да контролират спазването на обществения ред по време на неразрешената демонстрация.

Малцина от участниците в протеста носеха маска, отбелязва Ройтерс. Те издигнаха лозунги като "Имам собствено мнение" и "Ковид-84" - препратка към антиутопията на Джордж Оруел "1984". Междувременно контрапротест събра голямо множество под лозунга "Влак на любовта" и под звуците на техно музика, съобщи АП. Тези демонстранти се обявиха в подкрепа на наложените от правителството ограничителни мерки.

Днешните протести се състояха на фона на дебатите в Германия за това как и дали да се налагат ограничения на хората, които не са ваксинирани срещу ковид - въпрос, който става все по-актуален с ръста на броя на новозаразените.

Подобни демонстрации се проведоха в Берлин в началото на този месец и завършиха със сблъсъци с полицията и стотици арестувани, припомня АП.

Ройтерс отбелязва, че днешният протест се е състоял един месец преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. Всички водещи претенденти за канцлерския пост обещаха, че няма да има връщане към строгите локдауни от миналата и по-рано тази година.

Германия, която е изправена пред четвърта епидемична вълна, регистрира над 10 300 нови заразени и 22 починали през последното денонощие. В страната с население от около 83 милиона души от началото на пандемията са потвърдени близо 3,925 милиона случая на коронавирус. Над 92 хиляди от заразените са починали.
Над 60 процента от хората в Германия вече са напълно ваксинирани срещу ковид, предаде ДПА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Около 50 милиона души (60,1 процента от населението) вече са със завършен ваксинационен цикъл.
Близо 65 процента от жителите на Германия (54 милиона души) са получили поне една доза ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. Само вчера в страната са били поставени 213 092 ваксинни дози.

За да стимулира повече хора да се ваксинират, германското правителство обяви, че от 11 октомври ще спре да осигурява безплатни тестове за коронавирус. Изключение ще се прави само за хора, за които не е препоръчително да се ваксинират, като деца и бременни жени, отбелязва ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 2 години
хъм, тия само мъже ли са били на "влака на любовта" или е имало и жени?! А с дрехи или без? А имало ли е любов или е било просто едно..... :)
97
3
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Важно е да признаем, че всъщност хилядите протестиращи - според заглавието, били някаква шайка от я има, я не 1000-2000 недоволни от десетки милиони жители на държавата. Вероятно това е микроскопичният процент антиваксъри.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселин 71....Прав си,но кой те чува!?
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са 2-3000,мн.повече са.
94
8
 
2
 
! Отговори
до К'ва стана т преди 2 години
уважаеми К'ва стана тя?, германския народ е 80 милона, това че една замбирана *** от 2 до 3 хиляди са се излупали на центъра на Берлин не е германския народ. Така че никаква не стана, ядоха бой се разотидооа по къщята.
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уж независимата агенция Ройтерс се оказа антиваксърската агенция. Нещо като на Слави антиваксърската партийка която лека полека залязва особено след заявеното от Дългия че е съгрешил и си е боднал 5g чипивете.
92
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Хмммм, това "Влак на любовта" напомня за истинската им същност на ваксърите - а именно гейзърпрайд, те са си такива.
91
13
 
2
 
! Отговори
бой по антиваксърите преди 2 години
Гледах репортажи от протестите. Немската полиция си свърши отлично работата и наби канчетата на антиваксърите
90
0
 
24
 
! Отговори
К'ва стана тя? преди 2 години
Някой ще каже ли сега нещо за германския народ? Нали само за българския народ четем, какви сме били неграмотни, какви сме били чалгари, как не сме слушали "умните" доктори, пък германеца умен, образован, слуша докторите, боцка се и си трайка, не протестира, щото умен та умен!
89
0
 
18
 
! Отговори
12 преди 2 години
До Койчо Гледа се процента положителни, а не бройката. Те могат да изкарат и 10 000 за ден, ама като направят 200 000 теста пак са 5%, *** овцете си викат бройката нарасна.
88
1
 
20
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
И Ко ся?Оказа се,че въпреки ваксините пак ще се затваря всичко.Нещо се губи смисъла на целият този цирк.Дано повече хора прозрат истината и да избият КовидКомунистите с камъни по площадите,така както генерал Пиночет отърва Чили от комунистическата чума.
87
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е щом немците най после се събудиха и разбраха че ваксините са ментета )
86
3
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
384 заразени миналата с неделя, а тази 1004... Някои "умници" тук май не могат да смятат...? Почти 2 пъти и половина нарастване на броя заразени...Ако още вярваш на "тестовете" и за повече от една година не си разбрал КАК си "изписват нужните ИМ" резултати... ЕМ кВо да ти кажа, сигурно чакаш и Дядо Мраз да ти донесе подарък. БЕгай се буустирай всеки месец... :)) Фаучи казал, че "ползуте билЕ повече от прЕЕВаването".
85
20
 
42
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Много са ми интересни мотивите на контрапротеста и това колко лесно им е било разрешено да правят техно парти. Не е ли редно ако наистина да си за мерките да си стоиш вкъщи и да спазваш социална дистанция? Защо демонстрацията е проблем за коронавируса, а техно партито не? Няма по-ярко доказателство че пландемията и локдауните са инструмент на световното правителство в сянка да наложи глобална диктатура.
84
18
 
3
 
! Отговори
ЗАДНик преди 2 години
Искам да кажа на русофилският ка...*** от предните коментари,че в Германия някои от аутобаните са още от времето на Хитлер,и все още са здрави,а руските пътища,които са по наш модел (крадем,делим и не строим) са в отчайващо състояние.И другото още по важно е,че един германски "фашист" пенсионер взима пенсия колкото един депутат от руската дума.А ти си бленувай за Марушка Русия и да идвали да ни освобождават разни монголоиди ***.Ще стане,но на ***...кин ден.
83
9
 
4
 
! Отговори
12 преди 2 години
до176 Днес 5,9% са положителни миналата бяха повече.Ти знаеш ли какво да гледаш на данните май не, но да лаеш по форумите можеш.
82
0
 
18
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Бай ***.Необразовани,нелиберални,антиваксъри и неграмотници.Нали така викате за българите разни изкукуригали?Сега за германците какво ще кажете?Швейкове,Ханове и т.н.
81
0
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Как ше карат Бирфеста с тия мерки :)))
80
10
 
13
 
! Отговори
в България преди 2 години
384 заразени миналата с неделя, а тази 1004... Някои "умници" тук май не могат да смятат...? Почти 2 пъти и половина нарастване на броя заразени...
79
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, но да пипат малко по-грубичко трябва, за да ги чуят!