Експертен съвет даде насоки за третата доза на Covid ваксина

Бустерната доза ще е с ваксината на Пфайзер/Бионтех
Обновена: 23 сеп 2021 22:05 | 23 сеп 2021 21:53, Анисия Иванова
38
Експертен съвет даде насоки за третата доза на Covid ваксина
Снимка: БГНЕС

Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката е одобрил прилагането на доброволен принцип на допълнителна - трета доза ваксина срещу коронавируса за определени рискови групи от населението, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Третата бустерна доза ще е с ваксината на Pfizer/BionTech, тя се препоръчва за пет групи хора.

1) имунокомпрометирани лица:
- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;
- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;
3) медицински персонал с висок риск от заразяване;
4) лица над 65 години;
5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

- лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

- преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;
- ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
- желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.
 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Див Петел преди 1 месец
Шъ зема една.
33
0
 
3
 
! Отговори
КОКО преди 1 месец
До Анонимен 19 От какво да Ви пази армията-нали сте ваксинирани по няколко пъти и опасност за вас няма? Ако има опасност защо тогава сте се ваксинирали? Истерията е пълна. Някой знае ли колко са се разболяли повторно без да са се ваксинирали? Аз боледивах ноември-декември 2020г. Антителата са ми като на ваксиниран. Армията да ме пази ли или какво?
32
1
 
3
 
! Отговори
БХК преди 1 месец
А дали третата доза няма да е от една конкретна марка или производител? Както в Англия например..... Което май сериозно поставя въпроса дали това не е чисто политическо решение,което няма общо със здравето на хората.
31
2
 
7
 
! Отговори
Шекелът преди 1 месец
Я....я...кои са експертите?
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина и с една доза неще да се боде, а те с 3. Що за глупост. Никой нищо не спазва а после оуууу. Поне децата да пазим че в училищата не се спазва нищо.
29
2
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
А четвърта доза кога?!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй де, няма да ги хвърляме тези ваксини, трябва да се ползват ...
27
2
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
LВаксините са фалщиви, след като немогат да създадат имунитет.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво! Надявам се, че можем да разчитаме на експерти и за четвъртата доза? Ако не сме умрели от студ и глад докато дойде време за нея...
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз вирус разнасял грип с/у койт трябва да се ваксинира всеки,че много тежко било боледуването,нямало лечение от него и дълго време бил престоя с трудоемки начини на изцеления за спасение на записани пациенти в болници в специални отделения за лечение,че за всички други стационарни възможни помещения в домашни,служебни условия с наблюдения и начини за лечения с цярове,изписани лекарства,препарати по рецепти в направления с държавно участие,грижи,туй е супер харчене на стедствата народни събрани.
24
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Израел се готвят вече за четвърта.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14 След като си свършиш работата, погледни преди да пуснеш водата и ще видиш делта варианта.
22
3
 
25
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
До 19 Смятай как ви "пазят" "ваксините", вече имате нужда и от армиия за да стреля по "вируса". Отчитаме нови нива на лудост при хипохондриците.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дали пък не са бустерни продажби и облекчаване на пенсионните системи.. :-х
20
4
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
....Дървото, клоните разклати Погледна тъжно старата гора Обрасла от досадни храсталаци Вещаят бури, а цял живот пълзят И преживяват си под чужда сянка Така на завет от вятърът студен........И ваксинирайки се сладко,сладко.Ден след ден,храсталака преживява си под чужда....
19
3
 
13
 
! Отговори
Вместо локдаун преди 1 месец
Не е ли по-добре направо антиваксицид?
18
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Локдаун за АНТИ-ВАКСЪРИТЕ и армията да излезе да следи за мерките и да пази свободата на нас ваксинираните!
17
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-забавното е, че в Изсраел тези, които не се боднат с трета доза, ще се водят неваксинирани. После така и с четвъртата, и т.н. Сори ако някой си е мислил, че с две дози шоуто ще свърши. Не е измислено така, че да свърши.
16
5
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
РАЗБИРА СЕ , ЧЕ ЩЕ Е С ВАКСИНАТА НА БИЛ ГЕЙТС! ТЯ ТРЯБВА ДА ДОСТИГНЕ ДО ВСИЧКИ ХОРА ПО ЗЕМЯТА! БЕЗ ПАРИТЕ НА БИЛ ГЕЙТС НЯМАШЕ И ДА Я ИМА БИОНТЕХ ,А УГУР ШАХИН Е САМО ЕДИН НАЕТ АКТЬОР ЗАЕДНО С ЖЕНА МУ БИВША ЧИСТАЧКА ИЗДИГНАЛА СЕ ДО ЛАБОРАНТКА!
15
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Простотията в България всеки ден достига и покорява нови и нови върхове. Справка - форум днес.бг