Вече е факт: Първа област у нас е в локдаун

Габрово връща строгите противоепидемични мерки
2 окт 2021 13:18, Петя Славова
77
Вече е факт: Първа област у нас е в локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията с коронавируса в страната се влошава. Математици прогнозират, че предстои локдаун в средата на октомври или до края на месеца. Вече е факт и първата област у нас, в която влезе в сила локдаун. Габрово връща строгите ограничителни COVID мерки. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - д-р Николай Пенчоков и след заседание на Областния кризисен щаб от 4 до 17 октомври в Габровска област се въвеждат строги ограничителни мерки, предава Bulgaria ON AIR.

Причината е нарасналата заболеваемост от COVID-19, която вече надхвърля 500 заболели на 100 000 души за последните две седмици и отскоро областта е в тъмночервената зона.

Преустановяват се присъствените групови занятия в обучителните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения. Отлагат се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития.

Още по темата

Няма да има масови спортни събития, както на закрито, така и на открито, с изключение на предвидените в годишния държавен спортен календар, но те ще се провеждат без публика. Затварят и залите за фитнес, спортните зали, плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете, информира "Монитор".

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат при 30 на сто от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице. Собствениците и управителите на търговските и административните обекти ще допускат по един човек на площ от 8 квадратни метра. Учениците от областта ще учат на ротационен принцип, ще има и присъствено, и дистанционно обучение. Отворени остават детските градини и ясли - при строго спазване на противоепидемичните мерки.

РЗИ спира свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора.

Областната болница "Д-р Тота Венкова" в Габрово обяви, че се нуждае от доброволци, които да се включат в работата извън отделенията за лечение на COVID-19. Доброволчеството включва дезинфекция на общи помещения, разнос на храна и спомагателни дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
19
 
7
 
! Отговори
тиква преди 2 години
Чудесно.Полага им се агонията след като не желаят да спазват мерки или да се ваксинират сега да берат плодовете на собственното си мислене
24
8
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
и тук навлиза леко полека по области фашизма като в Австралия дето полицията стреля по хората дръзнали да прескочат някаква червена пластмасова ограда... на месо стрелят!!! И откарват непослушните дето не искат течността в отдалечени лагери с вишки...
23
4
 
3
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 2 години
То пък е една облааааст.........!
22
0
 
7
 
! Отговори
ТЕ преди 2 години
Или както казва David Icke - problem reaction solution
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От фалшивите болни ли са тези? Да взимат от фалшивите инжекции или фалшиви серификати. За всички има фалшименто.
20
5
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Както казахме *** народ. То си е личен избор дали ще пукнеш преждевременно. Ти мен не ме мисли дали съм в кревата или подкревата.
19
1
 
14
 
! Отговори
TE преди 2 години
Ами не знам как се казва, дали е комунизъм но... базов основен доход, роботи, Големия Рестарт... информация има навсякъде. Трябва им голяма криза за да оправдаят прехода. Теза + Антитеза = Синтеза --- така работи световния елит.
18
8
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Маскърите и ваксърите ще полудеят. Очакваме новите лудости.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Те С други думи - комунизъм. Мечтата на много пишещи тук
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до А оНрмалния какъв ти е проблема нали си имунизиран и безсмъртен. Стой си под кревата в къщи, ако искаш и остави "ненормалните" да решават собствената си съдба.
15
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите започнаха да пълнят болниците. Заради тях ще стоим заключени. Всеки нормален знае какво се случва.
14
4
 
13
 
! Отговори
ТЕ преди 2 години
Бутат ни към друг обществен строй. Пчелния кошер. Няма да има пари. Ще се работи, но няма да притежаваш нищо и т.н.
13
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде Германец, Бау, Златена, Солар факър, спите ли? Започвайте да обяснявате за ***. Някой ходил ли е в ковид отделението в Габрово? Как доказаха, че някой е болен от ковид? Защо лекарите поставят пациентите в медикаментозна кома и след това ги включват на машините? Колко е пътеката за Ковид?
12
8
 
32
 
! Отговори
Макак така? преди 2 години
Има случаи на болни от ковид възрастни хора живееещи в отдалечени слабонаселени места които нямат контакти с други хора. Това остава загадка. Пръскане от въздуха? Вода? Ако такива случаи са масови - какъв локдаун, какви 5 лева?
11
29
 
13
 
! Отговори
А преди 2 години
Аман от конспиративни теории на това ниско-информирано общество! Хората забравиха че е имало вирус, а в България още Бил Гейтс се дъвче. Ваксинирайте се като нормални хора и прочетете хората колко години разработват този тип ваксини. Ядат кренвриши с незнайни съставки, ама ги е страх от ваксина
10
1
 
29
 
! Отговори
гххгдрхй преди 2 години
"Доброволчеството включва дезинфекция на общи помещения, разнос на храна и спомагателни дейности." - работа на санитарките и чистачките. Не им ли плащат точно за това или на аванта е по-готино?
9
4
 
32
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Да знаете, че кмета на Габрово взе 250 хил. $ от мен преди 4 дни и ето резултатът не закъснява. Да ви предупредя, че скоро ще имам сделка с другарката Фандъкова също, клоним към 4 милиона $ за локдаун от 6 месеца, преговорите с Пловдив, Варна и Бургас също вървят. Ядосахте ме, че не искате да се бодете с моите инжекции и ще ви го върна тъпкано.
8
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пробват търпението на хората, някой ще рони сълзи.
7
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Габрово никой не познава болни на улицата си или от входа, но ситуацията се влошава.
6
5
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения." Ерго, умирането вече е незаконно!!!