Пълен хаос с броя на ваксинираните в ЕС, на места излизали над 100%

Financial Times: Правителствата нямат точни данни за населението
21 окт 2021 07:05, Анисия Иванова
108
Пълен хаос с броя на ваксинираните в ЕС, на места излизали над 100%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За по-малко от година почти 80 държави по света успяха да предложат на всички допустими граждани ваксина срещу COVID-19 и са на ръба да приветстват завършването на кампаниите си за първична ваксинация. Но не всичко е така, както изглежда.

Надеждността на данните за населението, на които се основават решенията за общественото здраве, напоследък беше поставена под въпрос, като експертите предупредиха, че аномалиите в изчисляването на степента на ваксинация могат да доведат до грешки в политиката и да осигурят "амуниции" за ваксинационните скептици.

Оказва се, че много държави не знаят колко жители имат, какъв дял от допустимите хора са се явили за ваксинация и колко остават неваксинирани, пише Financial Times.

"Обикновеният човек би се изненадал, че правителствата не знаят колко хора всъщност са в страната“, каза Стиан Уестлейк, главен изпълнителен директор на Кралското статистическо дружество на Великобритания. "Но тази голяма неизвестност може да причини цял куп проблеми в данните, особено при реагиране на спешна ситуация в здравеопазването."

Говорител на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията заяви пред FT, че са „много загрижени“ за качеството на информацията, когато данните показват процент на ваксинация над 100%.

Какви са аномалиите в данните?

Основният проблем е, че данните на страните - включително основният знаменател, приблизителната оценка на общото им население, от която изчисляват степента на ваксинация - са несъвършени и непоследователни.

Заблуждаващи данни от Агенцията за здравна сигурност на Великобритания, публикувани за първи път през септември, показват, че процентът на заразяване сред напълно ваксинирани хора на възраст над 40 години е по-висок, отколкото сред неваксинираните.

Докладът предупреждава, че наборите от данни „трябва да се тълкуват с повишено внимание“, тъй като избраният знаменател на населението, въз основа на информация на Националната служба за управление на имунизацията (Nims) - която разчитат на списъци с пациенти, регистрирани при семейни лекари - може да изкриви процента на ваксинация.

Nims „всъщност никога не е проектиран като оценка на населението“, казва Дейвид Мартин, съдиректор на Службата за данни на Съвета за икономически и социални изследвания във Великобритания.

Използването му може да доведе до пропускане или двойно преброяване на хора, защото или не са били регистрирани при лекар, или са били записани при повече от един, каза той, добавяйки: „Студенти от университета, скорошни мигранти и хора, които не са регистрирани в първичната медицинска помощ са очевидни примери.”

Още по темата

Когато същите данни за случаи на COVID-19 се съпоставят с оценките на населението на Службата за национална статистика (ONS) - които се основават на данните от преброяването, коригирани за скорошни раждания, смъртни случаи и миграция - процентът на инфекция е по-висок за неваксинираните, отколкото напълно ваксинираните хора във всички възрастови групи, с изключение на над 80-годишните. Данните за тази възрастова група вероятно ще бъдат изкривени, тъй като много малко в кохортата са неваксинирани и ваксинираните хора са по-склонни да бъдат тествани, казват експерти.

Другаде в Европа някои държави са регистрирали приема на ваксини над 100% от официалното си население в определени кохорти.

Броят на първите приложени дози надвишава отчетения размер на населението сред хора над 60 години в Ирландия и Португалия и сред над 80-годишните в Австрия, Дания, Испания, Исландия и Малта, според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Едуард Матийо, ръководител на данни в изследователския проект Our World in Data, каза пред FT, че е „разочароващо“, че богатите страни могат да „объркат това“.

"За някои страни това може да се обясни с това, че хората отиват в чужбина, посещават децата си и се ваксинират, докато са там, но. . . това не може да се отнася за всички страни“, каза той и добави, че знаменателят е „грешен“, но изборът на правилния знаменател е „много трънлив въпрос“.

Обратно, институтът "Робърт Кох", основният германски орган по обществено здраве, заяви миналата седмица, че вероятно е подценил приема на ваксини.

Новите данни показват, че някои ваксинации не са били правилно записани, а ваксинираните в чужбина са били пренебрегнати. Преработените цифри увеличават пълния процент на ваксинация в Германия от 80% на 84% от отговарящите на условията.

Във Флорида ненадеждните нива на ваксинация са се превърнали в театър на абсурда, според Дан Гелбър, кмет на Маями Бийч.  

В един окръг на Флорида процентът на приемане на ваксини достигна 3,512% от местното възрастно население. Други 50 района в окръг Маями-Дейд, повече от половината от общия брой, показват ваксинация на повече от 100 процента сред хората над 65 години.

Гелбър предполага, че грешните данни могат да бъдат следствие от ваксинационен туризъм или така наречения „ефект на прелетната птица“, при който пенсионерите се преместват във Флорида за зимата, което означава, че в данните се появяват голям брой хора, които не са постоянно пребиваващи.

Какви проблеми причинява това?

Експерти по обществено здраве и статистици предупреждават, че неточните данни за ваксинациите възпрепятстват управлението на пандемията и разпалват пламъците на дезинформацията. "Несъвършените данни най-малкото означават несъвършено вземане на решения“, каза Уестлейк.

Във Великобритания подвеждащите данни на UKHSA бяха веднага използвани от антиваксърски групи онлайн.

Във Флорида, големият брой хора в щата, за които се предполага, че са защитени от инфекция след ваксинация, „създава фалшиво чувство за сигурност“ сред неваксинираните, които смятат, че не е нужно да се притесняват, защото други са свършили своята част, каза Гелбър, добавяйки: „Това самодоволство определено беше фактор във вълната на Delta варианта във Флорида.“

Дженифър Нуцо, старши учен в Центъра за здравна сигурност на университета "Джон Хопкинс", заяви, че данните за здравеопазването и населението на САЩ страдат от „големи слепи петна“, причинени от щати, които не споделят ефективно данните.

"Реалността е, че всъщност нямаме толкова високо ниво на покритие, колкото си мислим, което би могло да подкопае доверието и допълнително да попречи на способностите на лидерите да насърчават хората да се ваксинират“, каза Нуцо.

Целият анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 2 години
До Ристе........ Е да много го правят ама то такъв живот, живот ли е, те и свястно жилище не могат да си намерят и кола нямат и езика не говорят и половината им пари ги прибира посредника дето ги тъпче като сардини в някой коптop и т. н..........
92
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Инспектор Дюдюто и цифрово ИД не можеш да си вземеш (проверява се в бекграунд), откъдето следва невъзможността за много неща, но нямаш никакъв проблем да живееш с години без адресна регистрация (както хиляди хора го правят). ПП. Виж си местния вестник за автоматично отписаните от общината.
91
2
 
1
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 2 години
До Христе...... Ами най малкото не можеш да си купиш и регистрираш кола....... за ъндърграунда и сезонните бачкатори не говорим защото те в случая не представляват интерес за здравната система.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"процентът на заразяване сред напълно ваксинирани хора на възраст над 40 години е по-висок, отколкото сред неваксиниранитe" - Без коментар!
89
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Инспектор Дюдю/92"... като се има предвид че там не можеш да живееш без адресна регистрация" - я пак? Вероятно ако чакаш на социални няма да стане, но чак пък да не можеш да живееш...
88
2
 
9
 
! Отговори
Помните ли? преди 2 години
Петилетката за 4 години!
87
2
 
4
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 2 години
Всичко е относително, някои страни се справят други не. В Нидерландия всеки който има адресна регистрация получава на адреса си покана за ваксинация и ако се ваксинира влиза в регистъра, като се има предвид че там не можеш да живееш без адресна регистрация освен в случаите ако си чуждестранен студент или сезонен работник, то със сигурност регистъра им е доста точен. Така че бъдете сигурни, проблеми има там където няма ред!
86
4
 
11
 
! Отговори
Тези преди 2 години
не разбраха ли, че никой НЕ Е ВАКСИНИРАН....ВАКСИНИ НЯМА.....И за какви проценти говорят непрекъснато..ГОЛЯМА ГРОТЕСКА..
85
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата на ЕС ту надмина Гьобелс . Светлото бъдеще което само ЕС ви дава ще е с 110 % ваксинирани :)))))))))) Не губете вяра в светлото еврог.ейство
84
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете никога не четат статията. Само заглавието и пляскат опорката. И се почна, европейски съюз се закрива, диктатура. Видя се ние колко сме умни с ваксинацията, сега всичкото *** за Русия реве.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОСИЛИЕТО ПОРАЖДА ИЗМАМА. Втората е оправдана. Тя е просто отговор и защита от едно престъпление.
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоу, преводчика, за кви кохорти и допустими граждани говорим, че нещо пак май некой е пускал Гугъл вместо да работи...
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че никой не е пригодил системата да засича "бустерната" доза, която вече се прави по желание в Европа.
80
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислим си че Българите шментим, а всъщност не е вярно. Българите сме доста честни, но наивни.
79
1
 
23
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
С две думи - не вярвайте на статистиките, живейте си живота !!!___И все пак - внимавайте :)
78
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оа каха се ЕС, голема пропаганда а всъщност гледат как да напълнят джобовете :)) Света не върви на добре, сега нема противопоставяне между САЩ и СССР, та измислиха грипчето за по интересно.....:) Жени терминаторки във всеки филм, слаби мъже естествено, лесбийките са на почит, ***, черни във всяка холивудска продукция.....даже не си правят труда вече продуцентите :)
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този процент на ваксинираните никога не може да бъде точен. Хора умират, други се раждат, едни се ваксинират на едно място, а ги отчитат като население на друго място, вкл. и в друга държава. Същото е и с процентите на преболедували и на починалите. В най-елементарния случай от примерно 1000 човека нека има 500 неваксинирани, от които 50 са починали. Колко процента са неваксинираните, след като населението е намаляло с 50 човека? 500 от 1000 или 450 от 950?
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече година и половина откакто има епидемия, но е ясно че няма да можем да отчетем всички заразени и починали от Ковид-19. Съдейки по надвишената смъртност в България умират 2-3 пъти повече от официално регистрираните. С ваксинирането нещата са по-точни, но не и като процент на ваксинираните, точно защото не се знае броя на населението за този процент. В България реалният процент е двойно по-висок от процента изчислен на база всички български граждани, от които половината са в чужбина
75
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС макс съществуване 4 години...Пълен провал. Имамчувството, че там само се решават влизане на закони за разни перверзии...Започват вече някои страни да се събуждат и да не са толкова ентусиазирани от членството си в ЕС.
74
1
 
16
 
! Отговори
до Олеле преди 2 години
Мда, медия ли бе да я опишеш? Уж ЕС, а пъ Маями-Дейд, Маями Бийч, Флорида, института Джон Хопкинс... Явно авторката не знае де са тия места.