Редките заболявания и COVID: Могат ли тези хора да се ваксинират?

Малко са лекарите, които са запознати с въпроса
24 окт 2021 21:20, Нели Христова
21

На среща днес на  "Дондуков" 2 президентът Румен Радев повдигна въпроса за хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Оказва се, че за част от придружаващите заболявания ваксината е препоръчителна. Хора с тежки диагнози и редки заболявания обаче отправиха апел към властите - да се намери решение за всички, за които имунизацията срещу Ковид-19 е противопоказна, така че те да могат да продължат да ходят на работа.

Илияна е с рядкото заболяване "неврофиброматоза". Диагноза ѝ поставят още като дете.

"Това е заболяване, което е с доброкачествени туморни образования, които в моя случай са изразени върху кожата, върху много органи вътре в тялото, очите засяга много сериозно. Човек не трябва да се излага на слънце, може да стане и рак вследствие на това", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Макар и преболедувала Ковид-19, Илияна иска да си постави ваксина – не заради сертификата, а за да се защити от повторно боледуване. Няколко лекари обаче ѝ дават противоречиви мнения.

"Разпитвала съм, но никой не може да каже "Ваксинирайте се", "Не се ваксинирайте", защото са много малко докторите, запознати с това заболяване. Казват "Достатъчно сте увредена, за да ви нанасяме и още някаква вреда, която не знаем как ще ви поне се организма", допълни тя.

Вирусолози обаче казват, че риск за хора с автоимунни и други вродени заболявания няма.

"За момента това, което пише, е - алергични реакции към някоя от съставките на ваксината. Други заболявания не са описани. Хората с автоимунни заболявания са дори показани за ваксинация. Рискът от Ковид-19 при тях не е по-голям, но разболяването от Ковид би могло да влоши подлежаващото заболяване", подчерта вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

И докато за автоимунните заболявания вече има научни доказателства, то за диагнозата на Илияна такива все още липсват.

"Апелът ми е да направят малко изследвания, да видят каква е възможността наистина хората със заболяването да бъдат ваксинриани и ако няма такава опция – да намерят някакво решение и за нас", подчерта Илияна.

Здравните власти у нас също увериха, че решение за хора като Илияна ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един познат има алергия от пчелна отрова, компонент който се използва при ваксините.Кацата отсече, такива хора да избягват обществени места.Толкоз!
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разболяла се е веднъж. Не се ваксинира. Иска пак да се разболее.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личният лекар ни препоръча да не се ваксинира човек от семейството с автоимунно заболяване и други придружаващи.
15
2
 
13
 
! Отговори
Ей преди 2 години
луд умора няма....само убийци се изказват и приканват хората да се тровят ....
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само платени *** май тук. Против ваксини се пише повече от колкото има статиия в тяхна подкрепа. Над 1 милиард се бодна, нищо им няма на хората или викате след 3 години ще дадат фира, чипа така е инсталиран.
13
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак някакви *** пишат тук, ами напълно нормално тя/той или не те знам какъв си *** след като 80% са ваксинирани болните да са повечето такива. Колко пъти да ви обяснявам - ваксината не ти гаранитра пълен имунитет - просто го прекарваш леко. Ама на теб да ти дойде тежко ти пожелавам, нали си мнго умна с акъл ще го победиш.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да ви чета вече. Гнusni сте с постоянната , жалка пропаганда! Лицемери, натегачи и страхливци!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1023849/Vaccine_surveillance_report_-_week_40.pdf е официален сайт на ЮК. Данните не лъжат, заболеваемостта сред ваксинираните е по-голяма от тази при неваксинираните на 100к и продължава да расте. Идеята е да се бият бустъри на максимум половин година или всеки ваксиниран ще достигне до срив на имунната система и летален изход става все по вероятен :(:(:(
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След третата бустерна доза вече сте в тунела и виждате онази ярка светлина в края му...сещате ли се?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувал с автоимунно, дали е ок да се ваксинира?
8
4
 
28
 
! Отговори
= преди 2 години
Ако ти поискат косъм - и дадеш, след малко ще си без коса. Така действат. Малко по малко искат да прекарат всички. Първо възрасни, после други, накрая децата. И в Италия е така. Само ден след задължителния сертификат Пфайзер предложи ваксиниране и на децата.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ти имаш глава на раменете сама ще решиш.Пък кой ще ти каже бива или не бива.След, като и на хора на ,които не трябва да се слагат мускулни ги препоръчват. "Големите доктори и професори" .
6
1
 
20
 
! Отговори
Мдаааа преди 2 години
Когато лекуващият лекар ти каже - "За твоето автоимунно заболяване в България нямаме протокол за лечение", тогава остава само 1 вариант - допитване до Гломб. Тя може всичко, тя знае всичко.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гломб как знае че няма противопоказатия като изпитанията за ваксата не са свършили?
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невероятна истерия за ваксинация се заформи в псоледните дни - целия ви сайт е само ковид пропаганда
3
26
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
Ваксината не е по-различно от това да изкараш леко ковид. Жената го е изкарала и може да се ваксинира без проблем.
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички хора ваксините са противопоказни.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ваксината е панацея! И смъртно болен да боднеш, ще го изправи на крака. Нова религия измислиха покрай тоя ковид направо. А докато ни говорят глупости, защо не споделят какви ги сътвориха в Англия! Обяснявам - нова полит тенденция с името уволни и преназначи. Уволняват работници и ги преназначават на по-ниска заплата. Който не ще не го преназначават. Това било за да не фалират предприятията и защото много им идвало нагоре цените на тока и газта. Та да питам, ваксината ли е проблема реално?