Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията

Лекарите застанаха зад Кацаров за зеления сертификат
120
Болнични сдружения: Ваксини и ограничения за излизане от пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

Още по темата

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър.

Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
4
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
До АнонименПреболедувал съм, изкарах си и пневмонията. Здарав съм с антитела. За какъв ми е да се ваксинирам и то точно с РНК ваксина ? Защото някакъв *** от МЗ ще рапортува в Брюксел големите успехи ?! Пълни нещастници и продажници сте !! И за Радев няма да гласувам, щом не уволни Кацаров веднага !!
108
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
На собствениците на частни болници им е най-добре болните да са виртуални и да си точат пари от НЗОК, както им е кеф, отчитайки съответния процент по веригата.Трябва да ги отрежем от НЗОК тия кръвопийци !! Само ни крадат вноските !!А за ваксините - ще ни правите вятър. Няма да се ваксинираме въпреки изнудването !!
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха. Собствениците на болници апелират за ваксини. В същото време Мая Илиева от Синдикат на Българските Медицински Специалисти каза вчера по телевизията, че масово не искат да се ваксинират и го намират за опасно, а заради натиска за ваксина скоро ще откажат да ходят на работа. И каза друго важно- "При такава липса на кадри в медицината не очаквайте каквото и да е качество. То няма хора да ви погледнат за 2 минути.". После заради липсата на ваксина умирали хора... Не, просто няма кой да лекува.
106
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Система на здравепогазване,ето това има днес в България.
105
0
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Няма как другояче, с този матрял така. Друг е въпроса, че шайката на ***, начело с него, трябва да бъде отстранена възможно най-бързо и изпратена директно при Гешев.
104
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не съм ваксиниран и съм бил в контакт с болни от преди 2г.Още съм жив и здрав.Имам поглед на болни, заразни, здрави и контактни, и ваксинирани с 3-та доза.Ваксинирани имат лек инфаркт, повечето са преболедували почти без симптоми, едни са били в тежко състояние, а други лекувани по телефона имат и психически стрес. И следва че нещо, нищо не се връзва. Зад зеления сертификат се крие нещо друго! Политически интереси!!! И защо ли не мрем вече 2г.??Нещем да мрем бе???
103
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 91 що тогава не побликуват какво има във ваксините всичките производители? Като го побликуват патентите няма да им отпаднат. От какво ги е страх? И за патентите за какъв чeп ти е да патентоваш спайк протеин на коронавирус, освен ако не го правиш с комерсиални цели?
102
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около мен всички се ваксинираха още преди няколко месеца и никой няма странични ефекти. За съжаление познавам хора, които го преболедувах през ноември 2020 и през март 2021 и почти всичките имат странични ефекти.
101
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците показаха, че с епидемията може да се справим с подходящи мерки, а сега имаме и ваксини
100
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро неваксинираните няма да могат да излизат от дома си.
99
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите тепърва ще си патят от последиците от преболедуването. Не ми се ще да съм на тяхно място.
98
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните няма да могат скоро на самолет да се качат. Толкова им бяха привилегиите. Мине ли се 60% и офцете са кастрирани и затворени.
97
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това правят китайците ама нещо боксуват в пандемията която те сътвориха. Така че това е бита карта, измислете нещо друго.
96
3
 
26
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
До Хлъц 102Аз бих платил и 300 лв. за тест за клетъчен имунитет стига да го признават и то за повече от 6 месеца/ 1 година. Тук целта е поставяне на ваксини, а не нормалната логика. Имат някаква причина да търсят максимално покритие на ваксиниране, включително на деца (скоро над 5 годишни).
95
6
 
38
 
! Отговори
До "Ако щете&qu преди 2 години
Приятелката ми е с миокардит след ваксинация с Пфайзер,а мой приятели след ваксинация с Астрата са с изтръпване на крайниците. Имам и приятелка с тежък страничен ефект,стигна до операция,така,че на теб може да не ти се е случило нищо,но на много хора се е случило. Аз няма да се ваксинирам,минах през вируса и край с тая помия! Много от ваксинираните след години ще плачат! Сега за сега са здрави,но бъдещето ще покаже. Има и такива,които няма да има проблеми след ваксиниране,дано си от тях...
94
6
 
11
 
! Отговори
Хлъц преди 2 години
Защо да дават по 1000 лева на ваксиниран. По-евтино ще излезе, ако дадат по 150 лв. за изследване на Т- клетъчен имунитет за всички, нали все пишете, че 90 % били прекарали Ковид, а като дойде времето да го доказвате, олеле, тестват ни, олеле нямам сертификат, защото се крих като плъх, за да не спазвам карантина...Сега плъховете ще ги тестват...
93
4
 
24
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Вън от ЕС !
92
32
 
7
 
! Отговори
Ако щете преди 2 години
Изминаха 6 месеца, откакто се ваксинирах, нито ми пораснаха люспи, нито пера, нито боледувах, нито нещо ме боля. Нямах абсолютно никакви странични ефекти, но през това време загубих 6 познати от Ковид, всички на възраст между 50-56 години, а някои приятели цял живот ще си носят последствията от Ковид.Имам IgG антитела и доста висок Т-клетъчен имунитет от Файзер. Избрах тази ваксина.
91
3
 
41
 
! Отговори
Нямадасеваксинираме! преди 2 години
Ковид 19 поставял под изпитание системата на Здравеопазването,ами ще я поставя,като тя така е направена! Здравната ни система е умишлено унищожена,а сега се опитват чрез вируса да ни вменят вина в самия вирус! Вината е на политици и крадливи директори на болници,вината е в самата система! Няма да се ваксинираме,ако трябва ще се избием,но няма да се ваксинираме,разберете го!
90
4
 
36
 
! Отговори
Бунтикръв! преди 2 години
Всички на протестите!