Проф. Салчев: Натискът върху болниците през последните дни намалява

Система ще се справи и без чужда помощ, каза управителят на НЗОК
11 ное 2021 08:57, Анисия Иванова
82
Проф. Салчев: Натискът върху болниците през последните дни намалява
Снимка: БГНЕС

"Натискът върху болниците през последните дни намалява. Надявам се, че нашата система ще се справи без чужда помощ", каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ.

Вчера стана ясно, че здравното миистерство е поискало помощ от ЕС за справяне с новата вълна на COVID-19 у нас.

"Сега дотираме болнците, за да могат да се справят с тази вълна, тъй като плановият прием е спрян", каза още проф. Салчев.

Още по темата

По думите финансовото състояние на болниците е добро, той припомни, че заедно с лекарския съюз е взето решение те да получават 100% от бюджетите си, определени през септември, ако лекуват COVID пациенти. Така ще бъдат компенсирани за спряната планова дейност и за поемането на едни от най-тежките в момента пациенти.

Правят се проверки непрекъснато на лечебните заведения."Контролът за това какво се извършва като дейност в лечебните заведения е в нашите ръце. Разпределението на средствата е в ръцете на управителите. Ние не можем да се месим в техните решения", заяви още проф. Салчев. Според него няма източване на Касата.

Проф. Салчев каза още, че директорът на РЗОК във Видин влиза днес на проверка в болницата. Медиците заявиха стачна готовност, защото не са получавали пари на първа линия. Ще се проверява и информацията от публикувания клип в социалните мрежи, показващ скандални кадри от COVID отделението.

При проблем с получаването на бонусите обаче Салчев посъветва лекарите да се обръщат към здравното министерство, защото НЗОК получава от средствата и само ги превежда на болниците. "Разпределението на средствата в болниците е в ръцете на директорите им", уточни той.

Предстои да се започне разговори с Министерството на финансите по бюджета на касата за следващата година, каза още Салчев, като допълни, че за 2022 г. касата ще разполага с повече пари, очаква се юджетът ѝ да е много по-голям от този през тази година.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Докторе, тридесет години оголвахте болниците. Докарахте боните сами да си носят чаршафи и пижами, да плащат на някои санитарки да ги обслужват. Колко ваши управленци по болниците получават тлъсти заплати и обезпаричават болниците. Колко от вас станаха богаташи. Колко студенти по медицина са само защото ще се печелят много пари. Докторе, някога преди 80 години, също съм прекарал бронхопневмония, спасен съм , защото лекарите бяха лекари. А многа от вашето съсловие са печалбари. Проклятие са.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалявал натиска, защото всеки ден освобождават по 200 легла и пълнят 200 ковчези.Чорапът и кацата изчегъртват по няколко хиляди българи седмично.
56
0
 
3
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че през ден-два професори и доктори си сменят мненията. Не може днес да тръбиш ,че всичко е наред и няма проблем и след два дни да искаш европейска помощ! Съберете се всички и се разберете какво да лъжете за да не ставате за смях.
55
0
 
3
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
е как няма да намалява ,за оня ден 334 починали ,спокойно не бързайте и натиска съвсем ще изчезне ,ще се справите и сами ,но за сметка на какво?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На чужд гръб и сто тояги са малко" е казал народът. Явно има защо.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Салчев, връзкар такъв, ти с нищо не си се справил в живота!
52
3
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Видяхте ли какво е ковид отделение? 5 кашона в които се ходи по нужда, двама старци които ще бъдат убити и никакъв медицински персонал. Клипа се върти в нета. Има ли ненормални, които все още вярват във вируса, без да познават болни и умрели от него?
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ще намалява натискът, разбира се! Като видяха хората на какво мязат болниците ни, съвсем логично решиха вместо да ги избиват зорлем там, да се опитат да се полекуват сами - повече шанс има да оцелеят така.
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид балона издиша нещо.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До втория тур съвсем ще изчезни вируса. А може и още след първия...
48
1
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Ха ха Изписват недолекувани ,заразени! :))) Ходи на психиатър главчо!
47
1
 
10
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Нормално. При всяка промяна на времето хората се сополивят. Сега се аклиматизираха и всичко е ОК!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЕ ВАЩА МАМА ЗАГУБЕНА .ТРЯБВА НАТИСК ВЪРХУ ВАС ДА ЗЕМЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ИСТИНИ А НЕ ДА ЛЪЖЕТЕ .НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ ???? ВИЕ ХОРА ИЛИ *** СТЕ ????
45
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тоз другар не е ли пенционер сложили го да пази 5 милиарда бюджет на НЗОК.... Затуй яко се краде :)))
44
0
 
11
 
! Отговори
Необвързан социолог преди 2 години
Има си хас да не намалее. Те 9 от 10 в реанимациите умират .... Чиновника Салчев само се радва на статистиката и прави изводи. Изводът е следния на Салчев от семейството му изчезната двама - разходите по и грижите ще намалеят!!!
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези не спряха да лъжат, и за какво искате помощ тогава, и защо ни пишат в чиждите медий че смъртността в България е най висока в съвета и че мерки няма и че се прикрива всичко?
42
5
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
До Странна работа Лятото се въртят мнооого милиони парички на Черноморието.И сега тарикати кръчмари пускат клиенти безконтролно...Поне не се спазва дистанция м/у масите...
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАМЕ КУНЧЧЕВ!! ДАЙТЕ НИ ГО!!! ЖИВ ЛИ Е?
40
2
 
13
 
! Отговори
Ангел Кунчев преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ! С ТРИ ДОЗИ И ЩЕ СЕ СПАСИТЕ!
39
1
 
10
 
! Отговори
Сорос преди 2 години
Куп щамове ще има, за всички от сърце, продава и ваксини стария еврей.