Омикрон - "подарък за Коледа" или нов повод за паника?

Проф. Ангъс Далглайш коментира новият вариант пред Daily Mail
1 дек 2021 18:33, Петя Славова
77
Омикрон - "подарък за Коледа" или нов повод за паника?
Снимка: БГНЕС

До колко опасен е новият вариант на коронавируса – Омикрон, коментира проф. Ангъс Далглайш - професор по онкология в St Georges Hospital Medical School в Лондон пред Daily Mail.

"Слушах как министрите реагират нервно през последните дни на новия вариант на  COVID – Омикрон, и започнах да изпитвам твърде познато усещане за потъване", обяснява той.

В магазините, училищата и фризьорсите салони са въведени отново маски, а тези, които се осмелят да нарушат правилата, ги очакват нови огромни глоби от £200.

Още по темата

Междувременно неизбежният хор от мрачни гласове започна да пее отново: онзи нечестив съюз от научни "експерти", които бяха широко отразявани от BBC и леви медии толкова често по време на тази пандемия.

Правителството използва тези гласове като оправдание, за да наложи нови ограничения върху живота ни – както и да ни плаши повече в бъдеще.

Паникьосване

Да,  има много неща, които не знаем за Омикрон, но ранните признаци са ясно окуражаващи. Съобщава се, че много пациенти са се възстановили бързо и са били с леки симптоми.

Южна Африка, където се появи вариантът, до голяма степен избягва паниката. Един германски епидемиолог, професор Карл Лаутербах, който се кандидатира за следващия здравен министър на Германия, дори каза, че лек щам би бил „подарък за ранна Коледа“.

Като се има предвид всичко това, доколко може наистина да бъде оправдан ястребовият подход на правителството?

Истинската опасност за повечето от нас сега не идва от Омикрон или друг вариант на коронавируса. Вместо това идва от министри и длъжностни лица, които очевидно флиртуват с това да ни отведат в поредната ера на пагубни ограничения, да отменят Коледа или други заветни празници, да разбият всяка надежда за чуждестранни пътувания, да разрушат икономиката и по друг начин да унижават живота ни по прищявка на държавата.

Да, открит е нов, силно мутирал вариант на коронавируса. Но професор Лаутербах, много уважаван клиничен епидемиолог, предположи вчера, че вариантът може дори да е добра новина. Причината е в многобройните му мутации - два пъти повече от варианта Делта, който обхвана света тази година. А това означава, че въпреки че може да е по-инфекциозен, може да бъде и по-малко смъртоносен.

Казано за лаици, това означава, че повече хора може да го хванат, но не и да страдат от сериозно заболяване. И това е по-добре в сравнение с появата на много заразен, много вирулентен вирус със способността да разболее или убие голям брой хора.

Всеки, заразен с "лек" COVID вирус е малко вероятно да получи сериозно заболяване. Затова пък ще развие антитела, за да се предпази от бъдеща инфекция. И колкото повече хора имат такива антитела, толкова по-близо сме до легендарния „стаден имунитет“.

Това, съчетано с помощта на нашата изключително успешна програма за ваксиниране, може дори да означава финалния етап на пандемията - макар че не, трябва да се каже, края на COVID.Това е вид дискусия, която министрите трябва да водят с нас.

Преди година написах в Mail как вярвам, че локдаунът е убиец, много по-лош от COVID-19. Днес заставам зад тази позиция.

От спираловидни списъци с чакащи в болници и забавено лечение на рак до ужасяващо въздействие върху психичното здраве на нацията, мисля, че виждаме върха на айсберга от преждевременна смърт от причини, различни от COVID – и че с времето историята ще нарече втория и третия локдаун глупост.

Преди да се вземе подобно решение е добре да се обмислят последиците от саботираната ни икономика, от поминъка, унищожен от принудителното спиране на бизнеса.

Наложително е управляващите да не тръгват отново по този опасен път – освен ако не се появи някакъв ужасен нов вариант или нов вирус с много по-висока смъртност.

Дори и най-ревностният любител на локдауна трудно ще опише днешния сценарий като създаващ се Армагедон, особено след като вирусът се държи точно както учените винаги са подозирали, че ще го направи.

Точно както при грипа, има вероятност след години светът да изпита нови вълни от този коронавирус. Най-важното е, че няма доказателства, че тези вълни по някакъв начин ще бъдат все по-смъртоносни. Вместо това е по-вероятно този вирус, подобно на повечето патогени, да стане по-малко смъртоносен с течение на времето.
По думите на професора, аргументът „за всеки случай“ да затворим, за да сме предпазливи ако новият вариант е по-опасен от очакваното, е бил важен в началото на пандемията, когато са липсвали лечения и ваксинации.

"Днес ние сме добре запознати с пътищата на нашия враг, казва още медикът. - С малки изключения (обикновено неваксинираните), повечето жертви на COVID, не умират непременно заради него. При други смъртта е била неизбежна и сега е просто забързана. Преди много време, когато бях млад лекар, работещ в A&E, първоначално бях изумен от факта, че сред приетите в болница със симптоми на грип и пневмония има млади и здрави хора, това често е в природата и на грипния вирус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
поздрав за ваксите преди 2 години
Какво пише на гроба на хипохондрика:Аз ви казах.......
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито ми е подарък, нито ме е страх от омикрончо. Раздухвайте си истериите колкото щете, има кой да се върже.
46
0
 
7
 
! Отговори
Мая К. преди 2 години
Чета симптомите и искам да ви кажа, това е несериозно. Дращене в гърлото, умора, температура. Симптоми на всяко едно респираторно заболяване в този период на годината. Ако искате паникьосвайте се.
45
0
 
2
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
До АнонименЕ, прокрадва се и тезата за "нашата изключително успешна програма за ваксиниране"...Иначе няма да му публикуват изказването.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54- Ooo появихте се! И като е онколог какво? Нали има и той пациенти които са и с ковид? А преди това го наричаха сезонен грип. Няма да знае ли? Освен това непректснато цитира и колегата си най-известния им епидемиолог: Professor Lauterbach, a highly respected clinical epidemiologist, ....who is running to be Germanys next health minister" Гоказваш че прав Марк Твен: "Много по-лесно е да преметнеш някой, отколкото след като е вече преметнат, да си признае че е."
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паника?! ХА ХА ХА!квируси винаги е имало- е и? ПАНИКА ИМА СЪЗДАДЕНА УМИШЛЕНО ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ Е ТОВ АЗА КОЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗАЩОТО ЗАД НЕГО СТОИ СВЕТОВЕН ПЛАН ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО КАТО БИВА УБИТО С ВИРУС - ХОРА СЪС СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА ВАКСИНИРАНО РОБОТИЗИРАНО И КОНТРОЛИРАНО.! ОТДАЛЕЧАВАНЕ ОТ БОГ! НЯМА ДА СТАНЕ САТАНИ! НИЕ СЕ ОПОВАВАМЕ НА БОГ! ЗАЩОТО НЕГОВО Е ЦАРСТВОТО КАКТО НА НЕБЕТО ТАКА И НА ЗЕМЯТА! БОГ Е ЛЮБОВ ! ЕСТЕСТВОТО НА ДУШАТА Е ЛЮБОВ! ЧОВЕК НИКОГА НЕ УМИРА! ДУШАТА Е ВЕЧНА!
42
0
 
2
 
! Отговори
Кунката преди 2 години
До 35 "Човека си е жив, но не иска да се занимава с *** като тебе. Омръзнали сте му."//////// Да но на нас не ни е омръзнал. Напротив. Все повече го искаме да ни образова. Не искаме вечно да си останем ***! А и защо ви я няма вакс дружинката под тази статия? Само някои пишат нещо без връзка на рушка шльокавица.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не ги разбирам Разбира се, че няма смисъл от локдауните... Те са за да свикваш да те затварят. Доказано е, че заразяването става масово вкъщи.
40
0
 
12
 
! Отговори
не ги разбирам преди 2 години
тук в САЩ няма локдауни, имаше един в началото и после се прецени че няма смисъл от това, незнам защо европ толкова многго се харесвт тия локдайни от упралвяващите, явно много ви мразят не виждам друга причина
39
1
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Трябва населението на света да се намали, прекалено много е. Така разсъждават "господарите", хората, притежаващи повече от 100 милиарда $ всеки. Човешкото въображение е твърде бедно, за да си представи такава сума. Но ние, простосмъртните, им дишаме въздуха, замърсяваме им водата, произвеждаме много много боклyци... Затова трябва да намалеем... Ако може до 1 милиард. Те могат без нас, имат си технологии за всичко. Искат освободена от "плебса" планета.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото на 2022 щял да приключи Ковид, казал Бил Гейтс, ама казал също няколко месеца преди това, че ще има нови вируси. Таз печалба, какво ще я правят? Толкоз им е забавно, слагат маските и айде, дрънкат каквото си искат.
37
0
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Бил Гейтс си го каза кратко и ясно: Лятото на 2022 ще приключи Делта варианта, но ако дотогава не се появят нови щамове! Няма да ни оставят на мира! Всичко се прави по волята не просто на хората с пари, а на хората със СТРАШНО много пари, които дори не можем да си ги представим! Те искат населението на Земята да намалее и работят активно. Началото беше дадено със Събитие 201. Сега продължават по предначертаната си програма.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич ме ми пука къв щам ще се появи. Писна ми от Ковид истерици и хипохондрици.
35
1
 
0
 
! Отговори
The Nomad Soul преди 2 години
Но если вы скажете в какой-либо европейской стране легализованный интеллектуальный учитель рабского труда, замаскированный под что-то, называемое педагогическими нормами (другой способ сказать, как тихо я возлагаю на вас руки) вопреки трем другим законам, - европейцы сказали бы, что в 21 веке с таким большим количеством научных знаний знания и практика. это невозможно. ты сумасшедший, этого не может случиться сейчас в Европе. Это?
34
0
 
2
 
! Отговори
перко преди 2 години
ПОДАРЪК, ПДАРЪК. ТАЗИ ГОДИНА ИЗОБИЛСТВА ОТ ПОДАРЪЦИ. ДА СА НИ ЧЕСТИТИ.
33
0
 
0
 
! Отговори
The Nomad Soul преди 2 години
Понимаешь. ... в молодости я любил много читать. Любая литература - Булгаков с его самой скандальной книгой ХХ века, немного противоречива из-за Казандзакиса. Мастер и Маргарита, но также оказывается, что Булгаков - тоже фантастический Дьявольские яйца, реальность касается Булгакова не только для Жюль Верн. Такие гигантские змеи, пауки и ящерицы ... бродили здесь. Кто-то в Гааге должен их спеть ...
32
0
 
0
 
! Отговори
The Nomad Soul преди 2 години
Понимаешь. ... в молодости я любил много читать. Любая литература - Булгаков с его самой скандальной книгой ХХ века, немного противоречива из-за Казандзакиса. Мастер и Маргарита, но также оказывается, что Булгаков - тоже фантастический Дьявольские яйца, реальность касается Булгакова не только для Жюль Верн. Такие змеи, и пауки, и гигантские ящерицы ...
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трети ден чакам коментар от Кунчев. Защо не излезне да каже какво става?
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам уважаемите пророци- Витанчо , Кунчо , Мутафа , Кантара ...ава талпи от афганци , сирийци , иракчани , иранци ,пакита са носят кам Еуропата , а един полуеуропеец дори ги извазва сас самальоти тез ора ни са ли чували за микрони , делти , алхи ..ермалък ..ни са срауват ни от студ ,ни от зарази даже са бият бая сериозно с полицаите, аку занйти къ съ оправят с ваксинити ,чи и дистанцийка ни спазват пък зилени пашапарти едва ли имат ,каже ти ни , ни крийти тайнътъ нъ уциляваниту
29
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ботокса. Човека си е жив, но не иска да се занимава с *** като тебе. Омръзнали сте му.