Кунчев: След лятото няма да е важно дали си заразен с Омикрон

До края на февруари не се очаква промяна срока на сертификатите
18 яну 2022 09:06, Елка Василева
271
Кунчев: След лятото няма да е важно дали си заразен с Омикрон
Кадър: БНТ

Няма изненада - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев пред БНТ.

Още по темата

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията“, обясни доц. Кунчев.

„Омикрон - едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко“, допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доц. Кунчев е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията. „Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, каца той.

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет. „Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип“.

Относно ваксините за деца Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.

„Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини“, подчерта доц. Кунчев. „Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс", очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината“.

Относно тестовете за ученици той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.

Относно онлайн обучението здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

„Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени“, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

„До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, уточни още доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
5
 
! Отговори
смяяях преди 2 години
Виждаме как работи фашисткият ви миризлив сертификат! Над 11000 нови заразени! Над 22% от тях - напълно ваксинирани! Няма статистика за тези с една доза, но са поне 30%. Да ви кажа ли къде да си заврете въпросният сертификат, или и сам ще се досетите, г-н Кунчев?!
228
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно дали си заразен - важното е дали си ваксиниран.
227
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Кореняк гражданинА кой, според Вас, минава на червено?!
226
15
 
4
 
! Отговори
Кореняк гражданин преди 2 години
Освен срещу зеления сертификат се очакват и протести срещу червения светофар, ограничавал им правата. Господи колко много простотия в тази малка България!
225
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Не чух досега една дума за колективна защита на населението в държавите. Всички татовци медици призовават за индивидуална защита с ваксини. Не ели това насилствено заразяване на световната население с цел да се лекува с ваксини, които в световен мащаб струват много пари. Не чух анатема срещу тези, които създават и разпросраняват заразата Ковид 19. Тогава защо ни са свещенослужителите, папата и патриарсите, ходжите и останалите духовни служители. Всеки да се спасява, както може.
224
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава да му пришият сърце от глиган ...Ако пак плещи същото .. Медицината е направила "квантов" скок ..
223
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Когото са напълнили с неизвестни субстанции,напълнили са го.Останалите извън борда на ...пандемията да го отпразнуваме!А стъкмистиката и разни алчни /не/учени да д.у.хат супата.
222
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Ха!!!!! Швеция доста потъмня в последните години.
221
5
 
21
 
! Отговори
Ковид стъкмистики преди 2 години
Лъжа е че има увеличаване на смъртността, тя е в рамките на обичайното. Не е вярно че на ден умират 400 души. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Средната смъртност за миналата година на ден са 285 души. Има един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, проверявайте към 23 и 45 часа, отново починалите ще са ок. 285 души, тоест умрелите са точно толкова колкото и преди ПлАндемията.
220
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя явно пак се е хванал за хранилката .... Тая скапана държавица няма ли най-после да избере достойни чиновници ...Или поне чиновници с малко достойнство .. #Закривай ...
219
4
 
47
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Стига сте ни давали за пример "белите държави"!!! В най-бялата Швеция никой не им иска сертификати за нищо. И никога не са носили маски. И не е имало локдауни никога. Само по някога за кратко, препоръки. Затуй си изградиха исински имунитет и са най-добре от всички.
218
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една година се двоумя дали да се ваксинирам. Но сега може би ще изчакам да минат още четири години и тогава ще си помисля дали да се ваксинирам.
217
1
 
47
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним" - Равнис по европейскому (ама не и по качество на живот, заплати и здравеопазване). Няма доказателств сертификатът да е намалил заразяването, а е явна сегрегация!
216
1
 
26
 
! Отговори
Лятото преди 2 години
След лятото няма да ви има
215
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес ми се появиха симптоми на Омикрон. Започнах GELSEMIUM 30СН на 2 часа, тъй като това лекарство ги покрива. Още 10 минути след първия прием тръпките по гърба изчезнаха, а главоболието значително намаля, успях да заспя и се събудих значително по-добре. В рамките на 6 часа лекарство, което струва 4 лв. и 70 ст., ме вдигна на крака. Помагам на организма си с Цинк, масло от черен кимион, Шуслерова сол 3 и 7. Нали се сещате, че лекарства от 4,70 (преди струваха 2,70) не е рентабилно за някои.
214
4
 
19
 
! Отговори
Янко преди 2 години
Уф само глупости дрънка тоя.
213
9
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До МигленаНикой не иска Боко Тиквата да се върне.Да краде безнаказано. Да въведе КПП-та, да се разкарва из страната с антуража си, да разпространява заразата, да ходи без маска, а гавазите му да проверяват хората за маски и да дразни зрителите на ТВ. ГЕРБ трябва да се ликвидира!
212
11
 
40
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Кунчев - един политкоректен парразит, гушнал службицата си и продавач на професионални мнения.
211
2
 
3
 
! Отговори
До 228: преди 2 години
Това не е само на "запад". Така е навсякъде.
210
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки грипен сезон ще играем на Пландемия. Накрая и до тоалетна без сертификат няма да може да отидеш.