Артисти настояват за подкрепа на независимия културен сектор

Близо 1300 души са подписали петиция за спешни мерки
26 мар 2020 11:19, Ния Христова
23
 
Близо 1300 артисти на свободна практика от държавни институции, интелектуалци, редови арт труженци и обикновени ценители на изкуството, са подписали до момента петиция за спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в България.
 
"Откакто започна карантината всичко се прекрати. Абсолютно всякакъв доход спря. Ние сме музиканти и си вадим парите за хляба с концерти", сподели вокалистът на група П.И.Ф. Димо Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него в други държави се взимат мерки и се отпускат субсидии, но в България на никого от управляващите не му пука за изкуството. 
 
Стоянов сподели, че в момента музикантите правят безплатни онлайн концерти, но всеки, който има желание да им помогне, може да си закупи билет. 
 
"Много вярвам, че всичко, което се случва в момента, ще отмине бързо. Мисля, че сме много добре на фона на другите страни в Европа. Въпреки всичко тази карантина ще оправи нещата", допълни той. 
 
Стоянов сподели, че П.И.Ф. са завършили половината от парчетата си за новия албум, но заради карантината не се събират и чакат ситуацията да се нормализира.
 
Петицията ще върви до 29 март като очакванията са още няколкостотин души да се включат. Артистите настояват да се започне диалог с независимия културен сектор, който да предотврати ликвидирането на изгражданата в продължение на 30 години независима творческа сцена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не си спомням артистите да са проявили солидарност с който и да е сектор от реалната икономика, нито някога да се имали гражданска позиция за каквото е да е от проблемите в обществото.
18
1
 
4
 
! Отговори
Гаргамел преди 4 години
Айде свирачите и те огладнеха и зинаха за скара-бира. Все сте спастрили некой лев за черни дни. Ако пък сте профукали сичко, кво пискате!? С канчето и пред социалната кухня. Или фащате китарите, турвате една капа на улицата - и така. Иначе бегате от лопати и кирки. А ежте микрофона сега!
17
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Гарантирано за еврейското сборище - наречено "БГ култура", ще се намерят пари...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щурчовците бяха първи и са от най-гръмогласните, които се опълчиха срещу социализма. Щом са независими, да имат акъл да се оправят в трудни ситуации. Без да търсят от държавата.
15
1
 
6
 
! Отговори
аре стига бе преди 4 години
Аха, то всеки иска да пее да и свири - независимо дали може или не - и то на редовна заплата, и то държавна. Сори, ама сме 2020, а не 1980. Като сте толкова кадърни, напарвете концерт онлайн, нещо за хората. Първо за джоба си мислите! Разберете, никой не ви е длъжен. Още повече за халтурата, която "творите". Всички сте на ниво участие в клуб, с публика от 30 пияници и простит.утки.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
Ей,артисти,музиканти,историци и др.подобни БГ е запазила културата си след 500 години робство и пак е издаянила без субсидиране от османлийте,Вие не можахте 15 дена да изтраете без да гагнете!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарна икономика, да се оправят сами! Всички сме зле. За да даде на тях, държавата трябва да вземе от нас.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана тук, ресторантьорите и хотелиерите искат от държавата, артистите искат от държавата, всички искат нещо от държавата. А гледам по света, всички тези, които тука искат, там дават. Дават на държавата, на хората. Кой каквото има - храна, забавления он лайн, пари... Защо тук всички искат, а никой не дава?
11
1
 
7
 
! Отговори
ИНЖЕНЕРИТЕ в НРБ преди 4 години
след ПРЕВРАТА станаха шофьори за да оцелеят. С какво "умните и красивите" заслужават да им се дават пари ей така. На другите да не би да дават дотации само защото не могат да работят. Работодателите направо ги уволняват. Хайде пак викайте "БЛАГАДАРЯ ГУСИН БОРИСОФФ" и ръка му целувайте....
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, някой кара КОЛЕЛО,#.АМИ ,ИМАТЕИДЕЯ.ОТ РЕЗЕРВА ДА ВИ ПЛАТЯТЦЕЛЕВО ВРЕМЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
iskra fidosova kak si, dobre li si?
8
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Откъде накъде ще ти дават субсидии за некадърната ти музика? Като си толкоз кадърен що не можа да спестиш 20 бона за 30 години независим артист? Обиждат другите на комунисти, но чакат държавата да им хвърли някоя субсидийка. Жалката. Продай си обеците в eBay. Нали си звезда. Ще ти дадат милиони.
7
0
 
10
 
! Отговори
Кон Спирация преди 4 години
димчо не е изкарал от хоно в канал 1 за един албум? или му се малеят, това е въпросо
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете пример от руските дейци на културата. Те играят спектакли, пеят, свирят и провеждат екскурзии в празни музеи, картинни галерии и всичко това се показва онлайн за аудиторията в цял свят без ограничения. Нвалят се, че ги гледат и слушат милиони в нета - много повече, отколкото събират и най-големите зали и стадиони. Действайте, нали сте високотехнологични.
5
2
 
10
 
! Отговори
Дилема преди 4 години
Ако някой е изграждал в продължение на тридесет години независим сектор, как така не е направил гаранционен фонд с резерв, за да гарантира, че секторът ще остане независим?
4
1
 
15
 
! Отговори
ссь преди 4 години
Имам чуствто че новините са все едни и същи. Все едни хора излизат и приказват еднакви работи през ден. И тия артисти-хигиенисти. И оная с туризма. И още 10 човека все си въртят едно и също всеки ден.
3
1
 
15
 
! Отговори
az преди 4 години
Пак ли бе?
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Артистите по цял свят започнаха да стриимват безплатно именно в подкрепа на хората, а нашите искат тях да ги подкрепят.Не става цял живот на субсидии да се живее.Покажете съпричастност в трудните времена и после народа ше ви се отблагодари с висока посещаемост.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1300 човека министерството на културата . Аз слушам чалга

Спонсорирани публикации