Артисти настояват за подкрепа на независимия културен сектор

Близо 1300 души са подписали петиция за спешни мерки
26 мар 2020 11:19, Ния Христова
23
 
Близо 1300 артисти на свободна практика от държавни институции, интелектуалци, редови арт труженци и обикновени ценители на изкуството, са подписали до момента петиция за спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в България.
 
"Откакто започна карантината всичко се прекрати. Абсолютно всякакъв доход спря. Ние сме музиканти и си вадим парите за хляба с концерти", сподели вокалистът на група П.И.Ф. Димо Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него в други държави се взимат мерки и се отпускат субсидии, но в България на никого от управляващите не му пука за изкуството. 
 
Стоянов сподели, че в момента музикантите правят безплатни онлайн концерти, но всеки, който има желание да им помогне, може да си закупи билет. 
 
"Много вярвам, че всичко, което се случва в момента, ще отмине бързо. Мисля, че сме много добре на фона на другите страни в Европа. Въпреки всичко тази карантина ще оправи нещата", допълни той. 
 
Стоянов сподели, че П.И.Ф. са завършили половината от парчетата си за новия албум, но заради карантината не се събират и чакат ситуацията да се нормализира.
 
Петицията ще върви до 29 март като очакванията са още няколкостотин души да се включат. Артистите настояват да се започне диалог с независимия културен сектор, който да предотврати ликвидирането на изгражданата в продължение на 30 години независима творческа сцена. 

23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не си спомням артистите да са проявили солидарност с който и да е сектор от реалната икономика, нито някога да се имали гражданска позиция за каквото е да е от проблемите в обществото.
19
1
 
4
 
! Отговори
Гаргамел преди 1 година
Айде свирачите и те огладнеха и зинаха за скара-бира. Все сте спастрили некой лев за черни дни. Ако пък сте профукали сичко, кво пискате!? С канчето и пред социалната кухня. Или фащате китарите, турвате една капа на улицата - и така. Иначе бегате от лопати и кирки. А ежте микрофона сега!
18
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Гарантирано за еврейското сборище - наречено "БГ култура", ще се намерят пари...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щурчовците бяха първи и са от най-гръмогласните, които се опълчиха срещу социализма. Щом са независими, да имат акъл да се оправят в трудни ситуации. Без да търсят от държавата.
16
1
 
6
 
! Отговори
аре стига бе преди 1 година
Аха, то всеки иска да пее да и свири - независимо дали може или не - и то на редовна заплата, и то държавна. Сори, ама сме 2020, а не 1980. Като сте толкова кадърни, напарвете концерт онлайн, нещо за хората. Първо за джоба си мислите! Разберете, никой не ви е длъжен. Още повече за халтурата, която "творите". Всички сте на ниво участие в клуб, с публика от 30 пияници и простит.утки.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анорак преди 1 година
Ей,артисти,музиканти,историци и др.подобни БГ е запазила културата си след 500 години робство и пак е издаянила без субсидиране от османлийте,Вие не можахте 15 дена да изтраете без да гагнете!!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна икономика, да се оправят сами! Всички сме зле. За да даде на тях, държавата трябва да вземе от нас.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана тук, ресторантьорите и хотелиерите искат от държавата, артистите искат от държавата, всички искат нещо от държавата. А гледам по света, всички тези, които тука искат, там дават. Дават на държавата, на хората. Кой каквото има - храна, забавления он лайн, пари... Защо тук всички искат, а никой не дава?
12
1
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
Много е нагли станаха артистчетата напоследък. Доскоро плюеха по държавата, а сега муфтят пари. Да не говорим, че те по принцип имат пари и могат да изкарат доста време на резерви, но са изключително алчни и се пробват да източат нещо и от държавата.
11
1
 
7
 
! Отговори
ИНЖЕНЕРИТЕ в НРБ преди 1 година
след ПРЕВРАТА станаха шофьори за да оцелеят. С какво "умните и красивите" заслужават да им се дават пари ей така. На другите да не би да дават дотации само защото не могат да работят. Работодателите направо ги уволняват. Хайде пак викайте "БЛАГАДАРЯ ГУСИН БОРИСОФФ" и ръка му целувайте....
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, някой кара КОЛЕЛО,#.АМИ ,ИМАТЕ
ИДЕЯ.ОТ РЕЗЕРВА ДА ВИ ПЛАТЯТЦЕЛЕВО ВРЕМЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
iskra fidosova kak si, dobre li si?
8
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Откъде накъде ще ти дават субсидии за некадърната ти музика? Като си толкоз кадърен що не можа да спестиш 20 бона за 30 години независим артист? Обиждат другите на комунисти, но чакат държавата да им хвърли някоя субсидийка. Жалката. Продай си обеците в eBay. Нали си звезда. Ще ти дадат милиони.
7
0
 
10
 
! Отговори
Кон Спирация преди 1 година
димчо не е изкарал от хоно в канал 1 за един албум? или му се малеят, това е въпросо
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземете пример от руските дейци на културата. Те играят спектакли, пеят, свирят и провеждат екскурзии в празни музеи, картинни галерии и всичко това се показва онлайн за аудиторията в цял свят без ограничения. Нвалят се, че ги гледат и слушат милиони в нета - много повече, отколкото събират и най-големите зали и стадиони.
Действайте, нали сте високотехнологични.
5
2
 
10
 
! Отговори
Дилема преди 1 година
Ако някой е изграждал в продължение на тридесет години независим сектор, как така не е направил гаранционен фонд с резерв, за да гарантира, че секторът ще остане независим?
4
1
 
15
 
! Отговори
ссь преди 1 година
Имам чуствто че новините са все едни и същи. Все едни хора излизат и приказват еднакви работи през ден. И тия артисти-хигиенисти. И оная с туризма. И още 10 човека все си въртят едно и също всеки ден.
3
1
 
15
 
! Отговори
az преди 1 година
Пак ли бе?
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артистите по цял свят започнаха да стриимват безплатно именно в подкрепа на хората, а нашите искат тях да ги подкрепят.
Не става цял живот на субсидии да се живее.
Покажете съпричастност в трудните времена и после народа ше ви се отблагодари с висока посещаемост.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1300 човека министерството на културата . Аз слушам чалга