Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%

Борисов и Слави Трифонов с еднакъв рейтинг
Обновена: 14 авг 2019 13:06 | 14 авг 2019 12:42,
351
Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%
Снимка: БулФото

Два месеца преди провеждането на местните избори в страната, евентуалната кандидатура на Мая Манолова за кмет на София би детронирала от поста сегашния столичен управник Йорданка Фандъкова, сочи ново проучаване на социологическата агенция "Маркет линкс", поръчано от "Офнюз".

Още по темата

Данните от месец август сочат, че Манолова би получила на първи тур 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%. Третото място е за единствения официално обявен кандидат за момента - активистът от "Спаси София" Борис Бонев със само 7%.

По всичко личи, че битката за София ще се води именно между Манолова и Фандъкова.

Изследователите правят уточнението, че все още нямаме други официални кандидатури и изследването е единствено на база предполагаемите имена.

Мая Манолова дърпа на сегашната кметица Фандъкова най-вече с оглед на констатирани разлики в общественото одобрение и личния им рейтинг. По този показател омбудсманът печели 63% одобрение срещу само 26% неодобрение.

Йорданка Фандъкова пък получава подкрепата на 48% от софиянци, срещу 49%, които не одобряват нейното управление.

Интересно е сравнението в одобрението на шоумена Слави Трифонов и премиера Бойко Борисов. Двамата се движат в пакет, като Трифонов получава 35% подкрепа, точно колкото и Борисов. Дългия обаче има само 52% неодобрение, срещу 60% за премиера.

На дъното на класацията пък е лидерът на БСП Корнелия Нинова с 20% подкрепа срещу 76% неодобрение.

Иначе изследователите от "Маркетлинкс" очакват сравнително висока избирателна активност сред столичани на изборите. Цели 54% от тях са отговорили, че със сигурност ще участват във вота. Тези, които са убедени, че няма да стигнат до урните са само 6%.

Относно електоралните нагласи за бъдещия Столичен общински съвет, данните показват, че въпреки изоставането на основния си кандидат за кмет, ГЕРБ отново ще спечели повечето места с 22% подкрепа. БСП и дясното обединение "Демократична България" събират по 12% и си делят второто място, следват ВМРО и Воля.

Евентуалното участие на новата партия на Слави Трифонов - "Няма такава държава", би събрала едва 1% от гласовете на столичани.

Изследването показва и че най-големите проблеми на София според нейните жители са замърсяването, лошата организация на движението, мръсния въздух, презастрояването и лошата пътна инфраструктура.

*Проучаването е дело на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на "Офнюз". Извършено е чрез смесен метод на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Размерът на извадката е от 505 души над 18 години в 50 гнезда. Периодът на проучването е от 1 до 6 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
1
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Манолова няма да спечели. Цитираната класация в статията е от Галъп, които винаги прогнозират 5% повече гласове за комунистите.Няма да ви се получи! Комунистически кмет няма да има този век. В гробището си се избирайте, колкото искате!
291
0
 
3
 
! Отговори
има мафия преди 4 години
по този избирателен закон малките нямат шанс просто сърцето ми се къса от репресирано от комунистите семейство съм но ще гласувам за манолова няма вече комунисти и анти има мафия и тя е герб
290
1
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До ГЕНИАЛНО БГ 296........А ние се чудиме....кого ще заблудиш ...бе *** почервенял ! Ж.Ж. ...САМ СВАЛИ ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА ! Знаеше как деиства .....и в Испания...и Германия ..и НРБ .и винаги е деиствал с мисъл - БЕЗКРЪВНА РЕВОЛЮЦИЯ ! А СДС беше бъкано с ченгета и доносници от ДС ...и като Е.К.
289
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път няма да гласувам за партия ,за която и партия да гласувам ,уж бил демократи а се хоп пак комунист е моля....ще гласувам за Б.Бонев -млад ,интелигентен ,образован и БЕЗПАРТИЕН ! Гледах го вече 2 пъти по телевизията и останах с отлични впечатления !
288
2
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Едната от Самоков, едната от Кюстендил. Селяния до шия...
287
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Фъндъкова кампанията ще я плати ГЕРБ(от държавни субсидии).На Манолова кой ще плати кампанията, като Червивата партия е фалирала? Сигурно някой "социалнослаб добър чичко", който не иска нищо в замяна - само фирка под масата...на яхтата!
286
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе,млад и независим кмет.Видяхме младите и независими които доведе Царя - оказаха се зависими само от собствената далавера.Партийният кандидат подлежи на контрол от издигналата го партия, а независимия от тъмни субекти, които тайно финансират кампанията му.Една кампания за кмет в Сифия струва стотици хиляди платени легално и още повече нелегално платени пари.Тичат едни стотици организатори, които получават пари от партия(партийни субсидии), а независимия кандидат от скрит олигарх.Мая също!
285
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъчката е класи над това русо недоразумение ......
284
4
 
9
 
! Отговори
точка преди 4 години
Софиянци не желаят партийно обвързан кмет.Нито с червено потекло.Нито Фандъкова,нито Манолова.Искаме млад,образован мъж,неподкупен и с визия за доброто развитие на столицата,а не мутренско презастояване и некачествени ремонти.Да спрат политическите боричкания за назначения на отговорни длъжности.
283
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София отдавна няма граждани. Така че ще е или фандъка, или маяма. С такъв материал -толкова. Селяния до шия.
282
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас. Това олицетворение на селянията.... това доказва, че *** окончателно са превзели града.... уви
281
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувсм за Мая та да изметеме герберите от София първо и след това от България
280
3
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Единственото което ще постигнат "независимите" агенции с подобни глупости, е че ще мобилизират Софиянци да гласуват масово.Ужасени от вероятността столицата ,да попадне в лапите на бсп .С което загубата на червената Мая ще е съкрушителна.
279
3
 
17
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Комунистката Мая води в София хахахаааааааа Поредния виц на червените социолози.Комунистите водеха и преди Евроизборите , във всички агенции ,които 99% са финансирани от тях.Тези уж независими" агенции са последното, и единствено оръжие на *** да манипулират народа.
278
5
 
4
 
! Отговори
ГЕНИАЛНО БГ преди 4 години
Винаги съм се чудил какво е синьото в члена на БКП и марксистки фундаменталист Ж"ельо Жабешкото затопляне Ж"елев създател на СДССельоВеселиновския се знае че е почетен мултак и фен на ЦСКА от СофияНепомирисвал никога затвор за разлика от Кошлуков и изтърпявал наказание заедно с В.Дърева вероятно за проявена н"екадърност недопустима за член на БКПСкрит таен възродител и милиционер на базата че е ЖАБА и ще садим портокали на ВИТОШАКато Красимир Гергов и левскаря Станислав Трифонов бе!
277
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стар софиянец Комунист да спасява нещо ? Де се е чуло и видяло ?!
276
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е пълна порнография : "Незапочналата битка за София: Манолова води на Фандъкова с 5%" Тоест Няма още битка, ама нека да си курдисаме Май'чето да води, и то с 5% Друго си е когато започне битката Мая вече да с 5% аванс !
275
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един голям плюс за това млади момче Б.Бонев ! Зарежете партиите -те са кръвопийци !
274
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да избегнем пак комунист да е начело на София защото и Мая и Данчето са си комунистически щерки ,и това че се представят за демократки нищо не значи да изберем Борис Бонев -млад , интелигентен ,образоват и независим !
273
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето слънцето се задава на хоризонта...