Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват

Наблюдава се лек спад на избирателната активност на втори тур
Обновена: 31 окт 2019 12:51 | 31 окт 2019 12:51, Петя Славова
127
Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия тур на изборите се наблюдава лек спад на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

На първия тур отчетената активност е 42.7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур, сочат данни на проучването сред 800 гласоподаватели, предоставено от Боряна Димитрова за bTV.

По думите й, по-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенции на втория тур.

Още по темата

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си. 55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова, показват още данните.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбелязва Боряна Димитрова. По думите й, Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

Тези 17%, които не са решили за кого ще дадат гласа си, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между двете кандидатки за кметския пост е около 10%, уточни още Димитрова.

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
19
 
! Отговори
Do16 преди 4 години
Aз също знам за кой-за Манолова.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера Нинова и нейния *** Манолова казаха, че гласувалите софиянци за Фандъкова са купени роми !
34
26
 
16
 
! Отговори
Не се лъжат лесно ! преди 4 години
Софиянци няма да си изберат завършилата Висше комсомолско училище в Москва Мая Манолова - Найденова за кмет !
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно за кого са решили да гласуват Избирателите.Важното е МВР да не допуска никои до зала Арена когато се поправят протоколите!За справка миналата неделя Журналистите бяха държани пред залата в палатка
32
18
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Сестра Галева изчезва.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова има по-хубави очи, а Фандъкова има по-хубави крака.
30
5
 
23
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Герберастити изчезват.
29
13
 
8
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Тази вечер понеже е Хелоун Манолова щяла да се маскира като кмет на София защото искала да види дали ще и отива!
28
2
 
22
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Какво се учудваш, че гласуват за Фандъкова!?В чистотата и в ремонтите на училищата и детските градини работят предимно те затова ще гласуват за нея.Имат интерес а другите които не работят там им плащат за това.Салама Санчо салама!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова - кмет.Фандъкова - заместник-кмет.Ще използваме потенциала на Фандъкова. Приемственост, традиция и пшлавен преход към демокрация, без шокова терапия.Излязохме без сделка от Социалистическия съюз и като резултат, имаше икономическа криза.
26
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде пак започнаха с фалшивите проучвания само и само да подкрепят учителката по руски.
25
0
 
29
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Много са вредни тези "проучвания" преди вота. Трябва да ги забранят със закон, а "експертите социолози" да ги пратят в индустрията или в земеделието, където да са действително полезни.
24
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните 15 години не бях гласувал, но ми дойде до гуша. Тези дни не можех да си отворя прозореца за да проветря. В София бе тотална смрад. Добре, че дядо Господ тази нощ пусна дъжд и вятър та днес да се диша що-годе.Времето на Фандъкова изтече и ми писна от мантрите за спиране на комунистите, защото аз по-голям комунист от Боко не съм виждал!
23
0
 
30
 
! Отговори
Безработен преди 4 години
Според Бойко Борисов в България заводите никнат като гъби!Е кажете ми как да не отидеш да гласуваш ако не работиш Внасям си сам здравните вноски 22.4 лв. които от януари стават 24.4 лв.Чета всеки ден стотици обяви за работа които често се повтарятТърсят се само за веригите магазини и бензиностанции!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да останат и двете, за да има конкуренция в кметството и да получим най-доброто от двете.Нали така ни казват пазарно ориентираните.
21
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова.
20
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юрдечка или сестра Галева, която предложи КОЙ за шеф на ДАНС? Софиянци ще изпукат скоро от тъпонията си и от мръсния въздух така или иначе
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тя Манолова от Тиквата беше назначена за омбудсман.. Така, че за когото и да гласуват....Разликата е, че едната се е накрала покрай всичките обществени поръчки с евросредства а другата е гладна за това....
18
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова печели!В неделя след 20 часа следва червен вой на умряло!
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София ше цъфне при която и да от двете.