Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват

Наблюдава се лек спад на избирателната активност на втори тур
Обновена: 31 окт 2019 12:51 | 31 окт 2019 12:51, Петя Славова
127
Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия тур на изборите се наблюдава лек спад на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

На първия тур отчетената активност е 42.7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур, сочат данни на проучването сред 800 гласоподаватели, предоставено от Боряна Димитрова за bTV.

По думите й, по-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенции на втория тур.

Още по темата

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си. 55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова, показват още данните.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбелязва Боряна Димитрова. По думите й, Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

Тези 17%, които не са решили за кого ще дадат гласа си, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между двете кандидатки за кметския пост е около 10%, уточни още Димитрова.

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амииии,решили са,но лъжат.А други не смеят да си признаят.И как така социолог.агенции познаха за разликата в гласовете предварително,след като са интервюирали само около 800-1000 души?Тази социология май е за да могат кукловодите да си напаснат крайния резултат и той да не се различава от предварителния.Това не ви ли намирисва на фалшификация?
15
5
 
37
 
! Отговори
Веселина Томова преди 4 години
Софиянци,гласувайте против корумпираното статукво.Имате шанс да обърнете 24 района и да шутирате мафията в столицата.Бъдете по мъже от бетонните тикви,които вехто ви делят на "дини"и "червени". Какви "сини и червени", какви комунисти?.Та има ли някъде повече комунисти от ГЕРБ?.Този път има шанс за промяната.
14
1
 
25
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
В понеделник като публикуват резултатите от изборите, ще накарат платените драскачи да връщат дадените им пари!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спадът в избирателната активност няма да е в София, а по-скоро в Пловдив и някои други градове. В София ще е по-висока.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Слабо... Все ще се натиска. Волен Трябваше д е оътштник преди 15 години, но още прави порази..
11
11
 
38
 
! Отговори
На първи преди 4 години
Тур гласувах за Бонев Сега ще гласувам срещу ГЕРБ.
10
10
 
12
 
! Отговори
кл преди 4 години
исках да кажа щом ромите харесват фандъкова- тя ще е пак!
9
13
 
36
 
! Отговори
Един преди 4 години
В моето семейство всички ще гласуваме за Манолова. На първия тур това не беше така.
8
23
 
8
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Майче,Подхлъзна те Корнелия за да се кандидатираш и сега като не те избереме отиваш зад кулисите!
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново ще има невалидни бюлетини и поправени протоколи така, че да спечелят нашите хора!
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са маскари!По тази логика нека Данчето да е пожизнен кметВъпроса е да кажем стига на модела ГЕРБНяма друг начин освен да гласуваме за Манолова щом искаме да кажем, че медиината звезда Бойко Борисов е гол.
5
2
 
32
 
! Отговори
123 преди 4 години
Айде, почнаха манипулациите и промивките на мозъци! Страх ги тресе мутрите, ей!
4
6
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Аз реших за кого ще гласувам, за НАШИЯ ЧОВЕК!
3
4
 
29
 
! Отговори
Безработен преди 4 години
Аз съм решил за кого още преди много време, но изказванията на Бойко за прекрасния живот в България ме мотивират още повече да отида иначе ако не бяха те можеше и да не отида!
2
16
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Два олигархо-комунистически клана се борят за властта, да изпълняват нарежданията от Москва. В България няма държавност, а единствено марионетни кукли, които изпълняват политически поръчки отвън и си пълнят сметките в чужбина. Та ако някой си мисли, че изборите могат да променят нещо, то дълбоко се лъже!
1
6
 
34
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ако фъстъкова спечели значи боко е пуснал яко пипала в сф, Разбирам че има продажници и зависими от герб,но останалите не ги разбирам как си дават гласа за тях.