US крави сами се доят с робот

Животните сами решавали кога е време
25 апр 2014 13:22,
4
US крави сами се доят с робот
Снимка: Reuters

В САЩ фермерите вече започват да използват роботи за доенето на крави. Животните сами решават дали им е дошло времето да бъдат издоени и нахранени и се нареждат на опашка пред апарата, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Машината отчита количеството и качеството на млякото, а също колко често животните използват робота, пише БТА.

Според Кейти Барет от Аграрния колеж, в нюйоркски ферми вече са монтирани над 100 подобни робота. Според местни фермери машините са по-ефективни. "Трудно се намират хора, които извършват тази работа добре и идват  на работа навреме" - казва Тим Куртц.

Президентът на асоциацията Western United Dairymen Том Барселос споделя, че най-много се опасявал дали машините ще работят със същата скорост, както и хората. Оказало се, че роботите са повишили ефективността, тъй като доенето се извършва непрекъснато.

Защитници на животните също подкрепят въвеждането на роботите. Според тях новата технология позволява това да се прави навреме. Те подчертават, че благодарение на роботите кравите не са така ограничени в движенията си по време на доенето.

Стойността на един робот достига 250 000 долара. Въпреки високата цена много фермери вече са започнали да купуват подобна техника. Една от първите компании, която се е сдобила с роботи, е Borden & Sons. Инвестицията е възлязла на 1,2 милиона долара. Ръководството е изчислило, че тези средства ще се изплатят за 7-8 години за сметка на повишаването на ефективността на производството. Том Бордън, собственик на компанията, която е на пазара от 1837 година, разказва, че кравите бързо са свикнали с новия метод и той им харесва много повече от традиционния.

Автоматизирани ферми се създават и в други държави по света. По информация на "Айриш сентръл" през април роботи за доене на крави са започнали да внедряват и в Ирландия в рамките на държавна програма. Страната предвижда до 2020 година да увеличи производството на мляко и млечни продукти 1,5 пъти, надявайки се, че новите технологии ще помогнат за изпълнението на тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кравироботдоене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щастливи крави. ;)
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Napishete neshto za pianite blqdove, ograbiha sveta teq kravari :)
1
0
 
1
 
! Отговори
ФД преди 10 години
"Том Бордън, собственик на компанията, която е на пазара от 1837 година, разказва, че кравите бързо са свикнали с новия метод и той им харесва много повече от традиционния. "