Зарзаватът, а не алкохолът, правил хората по-щастливи

Само 240 г на ден връщали усмивката
26 сеп 2014 11:02,
6
Зарзаватът, а не алкохолът, правил хората по-щастливи
Снимка: Reuters

65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир" и БТА.

Ползата от плодовете и зеленчуците, за да се намали рискът от диабет, аневризъм и инсулт, е известна. Новото изследване обаче разкрива неподозиран благотворен ефект от консумацията на плодове и зеленчуци - оказва се, че са полезни за психичното здраве.

Авторите на изследването са ползвали данни за 13 983 души над 16-годишна възраст, които са участвали в здравна анкета през 2010 г. и 2011 г.

Резултатите показват, че над една трета от участниците с най-добро психично здраве консумират най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Едва 6,8 на сто от участниците в същата група се ограничават до една порция плодове и зеленчуци дневно. Една порция е еквивалентът на 80-100 грама.

31 на сто от участниците без психични проблеми консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто - две порции.

Изследователите заключили, че консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако става за пушене-да
4
1
 
6
 
! Отговори
небританец преди 9 години
Бе, да не би да е обратно - не зеленчуците да те правят щастлив, а щастието да те кара да ядеш целенчуци!?!?
3
0
 
10
 
! Отговори
c2h5oh преди 9 години
Е то и ракията си е един вид зарзават , нали се прави от плодове.
2
2
 
12
 
! Отговори
Небритански учен преди 9 години
Ако към тези 240 грама краставички и доматки прибавите 700 милилитра дюлева ракия, никой и нищо няма да може да об*риск@ пълното ви щастие. Дори жената!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И двете са много важни. Пък от кое повече ще консумираме няма някакъв сайт да ни каже.Защо ги сравнявате и ги отделяте. Това са две неща, които вървят ръка за ръка - туршийката и ракийката (или съответно другият алкохол). Но както и да е. Така става като се цитират британските "учени".