Забележителната катедрала La Sagrada Familia

Творението на Гауди
Обновена: 10 фев 2017 15:56 | 10 фев 2017 13:18, Михаела Лазарова
3
Забележителната катедрала La Sagrada Familia
Снимка: Reuters

Пътувайки из различни и нови места, винаги искаме да се запознаем със забележителностите. Ако ви предстои екскурзия в Барселона, не пропускайте да видите една от най-големите й забележителности – катедралата Саграда Фамилия (Святото семейство).

Този архитектурен шедьовър е дело на испанския архитект Антонио Гауди (1852-1926). Неговото желание е било да построи най-забележителната катедрала на 20 век. Гауди отделя повече от 40 години от живота си за построяването на храма. За съжаление и до днес строежът продължава, тъй като катедралата е недовършена.

В архитектурния проект са били заложени 18 кули, като е построена само една. Средствата за построяването на катедралата са предимно от дарения. Днес Саграда Фамилия е посещавана от милиони туристи.

Първата завършена фасада е наречена „Раждането на Христос“. На фасадата има три портала – „Порталът на надеждата“, „Порталът на милосърдието“ и „Порталът на вярата“.

Не се знае колко време ще отнеме построяването на катедралата. Строежът започва през 1882 г. и плановете са да бъде завършен през 2026 година, на стогодишнината от смъртта на Гауди.

La Sagrada Familia е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Въпреки че все още не е завършена, от 1984 година тя е в списъка на ЮНЕСКО заради своята уникална, иновативна и артистична архитектура.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
От Лондон преди 3 години
така и не успях да я видя отвътре, като бях в Барселона, имаше много голяма опашка от чакащи да влязат. Следващият път - задължително. Иначе Барселона е много хубав град за живеене, бих се преместил там след време.
2
0
 
1
 
! Отговори
Радостин преди 3 години
В интерес на истината за архитект не се смята само Гауди, доста нща от неговя проект до ден днешен са търпели изменения. Неговите наследници също са оставили своята следа в плана на катедралата
1
0
 
2
 
! Отговори
р преди 3 години
Това архитектурно чудо е уникално.