Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
18
 
! Отговори
Бени преди 3 месеца
Добре, че няма динозаври, че щеше да е майко мила :).
176
0
 
19
 
! Отговори
Хм.... преди 3 месеца
Статията определено трябва да има знак "Платена реклама". Явно е започнал процесът по замяната на чистото и натурално месо с химически и растителни негови заместители. Изключително много животни на тази планета отделят газ , включително и човека, но според "учените" получили субсидии от производителите на изкуствено месо САМО кравите, били вредни. Впрочем, колите са 5-6 пъти повече от кравите... А КАМИОНИТЕ може би са само 2 пъти повече ЗАЩО не сравняваме газовете отделяни от КАМИОН и от КРАВА?
175
0
 
8
 
! Отговори
О да, преди 3 месеца
До Веганджендър.......... онзи ден бяха изчислили и за котките - колко лошо действали на планетата, отделяки СО2.
174
1
 
33
 
! Отговори
Веганджендър преди 3 месеца
Само кравите или и другите животни например слонове, лъвове,овце.Странно.Да избием всички животни като започнем от домашните си любимци.След това да се гръмнем и ние хората.
173
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Давос ли им казаха да "стигнат" до това заключение?? Кравите са вредни, ще ядете пластмаса, щото иначе ще ви съсипем с данъци и климатични квоти. Фермерите и те са вредни, щото тровят природата, и започнаха да протестират, че и да свалят цели правителства. Иначе как няколко поколения чантаджии в Брюксел да станат милионери, ако не изтормозим данъкоплатците ??
172
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В този ред на мисли, при един курс на един самолет се отделят вредни газове колкото и хиляда крави и се унищожава огромно количество кислород.
171
0
 
21
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Това е най голямата причина да минем на червеи и насекоми,и охлюви.боб не,защото нане вуте ще взриви блока.
170
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
веднага да избием всички крави, ах тези климатични убийци, хем така ще изминем повече километри.
169
13
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До Колко *** 173 Китай и Индия замърсяват най много.И войната на Путин.
168
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бретанския учен А не е ли по-добре да се монтира по една мини инсталация за втечнен природен газ на всяка крава.
167
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кравите само с катализатор.
166
0
 
20
 
! Отговори
Решението е преди 3 месеца
да избием кравите и да пуснем хората на пасищата, НО да им запушим ауспусите.
165
1
 
45
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
Статия за немислещи зомбита!
164
1
 
21
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 месеца
Докато се занимавате с глynocти, турчин ще роди за пръв път в космоса и светът ще е в краката ни!
163
0
 
47
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
Това за кравите излезе преди 22-3 години. Когато казах на приятели, че ще посегнат на кравите ми се смееха. Много отдавана са почнали с обработката ни. Не е ново ,,изследване".
162
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като ядем бклци ще тровим атмосферата . Салама е от сланина сол селитра боя и соя . От соята се отделят газове . Катализатори е решението може би . И тези които ядат евтини салами да не се допускат до големите европейски градове .
161
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китът като пръдне какво става ? Все едно вулкан из под марианската падина. Може кораб да потъне.
160
1
 
48
 
! Отговори
Xaxa преди 3 месеца
Вашите историйки за климата са меко казано "приказки от шипковия храст". С въглеродния двуокус се хранят всички зелени растения, така че се ш.и.байте с вашите измислени лъжи за "глобалното затопляне". А тези "учени" са същите, които обясняваха как, ако не се набучим с отровите ще умрем, а в последствие се оказа, че набучените ритват камбаната внезапно.
159
0
 
28
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 месеца
Да им сложат запалки на заддниците, като пъррдят метана да се запалва и да се превръща във въглероден двуокис, който както знаем е храна за растенията.
158
0
 
39
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Ако ги няма тези "убийци" и не само тях, нямале да има растения! Бива болни мозъци, ама съвсем за канарчета ни вземате!