Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
44
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 месеца
Утре очаквайте: Човекът - климатичен убиец. Отделя повече въглероден двуокис от автомобила. Необходима е масова стерилизация на населението, за да се намали човешката популация.
156
0
 
23
 
! Отговори
Извънземното преди 3 месеца
Опърдяхте си планетата,сега искате да опърдите Галактиката,после цялата Вселена.8 милиарда пърдите нон стоп.После защо ви се затопляла планетата.
155
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ако ядем на Деница бръмбарите и червеите ще спасим планетата! А тя в Брюксел ще набива пържолки на обяд в ресторантчетата около комисията! Трябва да я издебнат на обяд какво ще яде таз врачанска принцеса!
154
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбира се, бръмбарите и скакалците са най-екологичните твари на планетата, затова именно с тях ще се изхранваме от тук насетне. Ще *** кравите, пpасетата и ще минем на веган бръмбър, ГМО отгледан.
153
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откакто си спрял месото, не боледуваш, а? А листата ти капят ли и хващаш ли листни въшки? На мястото на топките ти случайно да са плъзнали колорадски бръмбари? Ако имаш някои от тези симптоми, посипи се с оборска тор, ще ти мине
152
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не яденето на крави обаче не спира пр*ъцкането им. Нали проблемът е в отделянето на метан. Избийте високи животни тогава, 'умници'.
151
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тия климатолозите, няма ли да се погрижат и за мнението на кравите? Може пък нарочно да го правят, да искат да им е топло и затова да затоплят планетата. Уткадя накъдя някакви си улави ще решават кое е добро за кравите и планетата? :))) сигурен съм, че крави е имало и преди да се появят тия 'швейцарски учени', че и доста отпреди държавата им. И никой не е умрял.
150
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Корейците официално заявиха, че слагат край на използването на кучета за храна. Ние европейците ще сложим край на използването на крави за храна и продукти от тях. Ще има органични заместители получавани в биологични лаборатории и безопасни за околната среда. Как ЕС забрани вноса на кафе от Южна Америка заради изсичането на Амазонската джунгла за кафени плантации.
149
1
 
16
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
Сега се сетих от какво са измрели динозаврите...
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Решението е Иберогаст.
147
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А слона колко газове изпуска? А камилата? Какво са се заяли с кравите?
146
0
 
9
 
! Отговори
ПАМПЕРСЪТ преди 3 месеца
ЕТО ЕДНИ НЕРАЗУМНО ИЗРАЗХОДВАНИ СРЕДСТВА - ВМЕСТО ДА СЛАГАТ ДАТЧИЦИ И КАМЕРИ ПО ПОЛЯНИТЕ ДА НАПРАВЯТ ПАМПЕРСИ С БАЛОНИ ЗА КРАВИТЕ И ТАКА ХЕМ ЩЕ ИМАТ МЛЯКО ЗА ШОКОЛАДА, ХЕМ СЪС СЪБРАНИЯТ МЕТАН ЩЕ СЕ ТОПЛЯТ,А КОМПОСТИРАНИЯ ОООТПАДЪК ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ТОР!!...
145
0
 
3
 
! Отговори
ПАМПЕРСЪТ преди 3 месеца
ЕТО ЕДНИ НЕРАЗУМНО ИЗРАЗХОДВАНИ СРЕДСТВА - ВМЕСТО ДА СЛАГАТ ДАТЧИЦИ И КАМЕРИ ПО ПОЛЯНИТЕ ДА НАПРАВЯТ ПАМПЕРСИ С БАЛОНИ ЗА КРАВИТЕ Е ТАКА ХЕМ ЩЕ ИМАТ МЛЯКО ЗА ШОКОЛАДА, ХЕМ СЪС СЪБРАНИЯТ МЕТАН ЩЕ СЕ ТОПЛЯТ,А КОМПОСТИРАНИЯ *** ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ТОР!!...
144
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Краварите от ФАЩ също.
143
1
 
18
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
климатрониците са изтрещели... Тотал щета баце.... ===)))
142
2
 
11
 
! Отговори
133 преди 3 месеца
"Откакто спрях месото, не боледувам" Друго какво спря?
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ихааа. Това ще е най-интересния сблъсък на планетата, сядам да гледам с пуканките. Вегани срещу климат апокалипсис истерия. Да се избият ли кравите в името на климата или да се мре в името на кравите. От мене жокер - отсега ще ударят на камък с индийците, там кравата е свещена
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако някой може да измине 80 км. с 500 грама метан, може да кандидатства за рекорд на Гинес. Ако и останалото е вярно колкото това ...
139
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 месеца
Американската Краава Байдам прави Газовете......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
138
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кравите - враг на Галактиката!