Ицо Хазарта: Квотите са спасителен пояс за некадърници!

Музиканти се разединиха по въпроса за български квоти в обществените медии
Обновена: 13 май 2022 23:30 | 13 май 2022 16:11, Петя Славова
133
Ицо Хазарта: Квотите са спасителен пояс за некадърници!
Снимка: БГНЕС

Музиканти поискаха квота от 50% от песните, пускани по БНТ и БНР, да са от български изпълнители. Кампанията за това започва преди три години, припомни композиторът и председател на Музикаутор Ясен Козев като в нея, по думите му, са се включили много родни музиканти с желание да се постигне баланс между чужд и наш репертоар.

"Направени бяха и видеообръщения, които са депозирани в Министерствотона културата. Не постигнахме успех, но се научихме на полезни неща, които сега могат да ни донесат полза", допълни той вчера по време на  събрание на  парламентарна комисия.

"Мина първи етап на Евровизия. Нас ни отсвириха, макар че пяхме на английски. Украинците си пяха на украински и тяхната песен може и да спечели дори.", коментира въпроса певицата Йорданка Христова. Според нея българските автори няма как да се състезават с чуждестранните си колеги, тъй като нямат условия да творят и произвеждат репертоар.

"Може да не ми личи, но имам най-голям международен опит. Пътувала съм по света и съм пяла в много държави. Когато отида някъде, знам къде съм. Във Франция основно музиката е на френски, в Германия - на немски, в Гърция -  на гръцки. Тоест езикът в ефира е национален. В България е точно обратното. Говорим за разграден двор и ефирът ни е за общо ползване", обясни певицата като отбеляза, че дори според нея са малко исканите квоти. Причината: "Българското не трябва да се губи, защото широката публика на БНТ и БНР говори български език."

Съвсем противоположна позиция зае депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, познат като Ицо Хазарта: "Изпълнител съм. С музика се занимавам от около 26 години. Имал съм сравнително успешни периоди и имам бегла идея какво се случва с музиката, макар и сега да съм в друга ситуация."

Той поясни, че позицията, която има е същата, която е изразявал и във времето преди да се занимава с политика.

"По една странна ирония в моя дом се слуша много българска музика. Знам песните, които са хубави не заради квотите. Според мен квотите са спасителен пояс за некадърници във всеки един отрасъл.", уточни депутатът.

Христо Петров коментира и дадения пример, че във Франция се слуша много френска музика."Не е правилно просто да си харесаме една държава, едно правило в нея и да си го вземем. Във Франция има данък-печалба от 60%, ами да си го вземем." По думите му, ситуацията там е такава, защото в страната живеят над 20 националности различни хора и те не биха оцелели като народ културно, ако не наложат подобни квоти.

"Нека да си кажем честно - съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна и няма никакъв белег за това да е българска. Това са битове купени от 20 евро с простотии, речетатив, как някой е ходил да се татуира, да тренира и после да пуши наргиле. И това е българска музика, за която ако има квоти, наред с чалгията и тази простотия ще бъдат длъжни да я въртят.", обясни позицията си Петров.

По думите му, съвременната българска музика не притежава белези на такава. "Няма и стойност. Ако има истинска и стойностна българска музика, в огромната й част тя е правена преди няколко десетилетия", заключи той.

По думите му, в момента БНР пуска около 42-44% българска музика, тоест борбата е за още около  6%.

Той се обърна към творците: "Вие сте част от кампанията на едни търговци. На тях не им пука за това дали ще въртят вашите песни. Моето мнение е, че всякакво ограничение и квоти са неправилни. Съгласен съм да гласуваме за стимул и той да е свързан с български фолклор, защото той е автентичен. То е нещо истински българско и има нужда да бъде подкрепяно. А съвременната българска музика трябва да си намери път на пазара. Когато съм правил хубави песни, съм изкарвал хубави пари. Когато не съм - нещата не са се получавали и не съм обикалял по комисии за да търся пари за моята тъпа песен да се върти", коментира още рап-изпълнителят.


133
Още от Музика
Евровизия 2022: Съмнения за политизиране, секс скандали...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
vlady преди 1 седмица
До МимиГрупите са наистина на високо ниво, се слушат се от ценители и имат немалко публика - примерно Deadscape, Eufobia и Hyperborea напълниха Live&Loud, Gwendydd имаха доста публика пред сцената на Sofia Metal Fest . Реването е високо певчевско изкуство, второ по сложност след оперното пеене и при неправилна техника има реален риск от тумори. Бил съм на много екстремни концерти и фестивали и не съм попаднал на конфликтни ситуации, да не говорим за скандали и сбивания обичайни по чалготеките.
118
4
 
1
 
! Отговори
Мими преди 1 седмица
До vladyГ-н, ценителю, само като прочетох заглавията на въпросните групи, си дадох сметка колко трениран е слуха ти. Явно врещенето е реването на препотени и друсани метъли ти се ослажда. Истински ценител никога не би слушал нищо от това, което препоръчващ.
117
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 1 седмица
Има качествена съвременна българска музика, но е малко и за ценители с тренирани уши - примерно новите албуми на Deadscape, The Revenge Project, Engineer Of Death, Gwendydd, излизащия след по-малко от месец нов албум на Eufobia и т.н. Няма качествен масов продукт и квотите няма как да работят.
116
0
 
1
 
! Отговори
Хазартимус преди 1 седмица
Главният Кадърник на Републиката
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Христо хазарта е вече бита карта
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А това вечно надрусано създание е такъв невероятен кадърник, че всички заслужаваме дълго да му дишаме прЪЪЪ"дните. Ама как може да ви се откъсне от сърцето да гласувате за нещо толкова прО сто!
113
0
 
5
 
! Отговори
перко преди 1 седмица
Здравейте, Аз съм Наско, но Хазарта се опитва да ми иземе функциите!!! !
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че трябва повече българска музика да се слуша......трябва,друг е въпроса,че последните години нищо не родиха нищо качествено, но не е редно на само един музикант мнението му да е меродавно ....да видим какво ще предложи..за да се стимулират младите изпълнители, които търсят слава единствено по тв предавания за таланти
111
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хо,хо,хо ! - според теб само един ли? В герб е пълно с наркомани и алкохолици.
110
7
 
18
 
! Отговори
Хо,хо,хо ! преди 1 седмица
Един наркоман има достъп до трибуната на народното събрание !!! Що за упадък !
109
4
 
11
 
! Отговори
66 преди 1 седмица
Баш хейтъра пак се излага, ходи пей на Преслава, ***.
108
22
 
3
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 седмица
На същото мнение съм, като господин Хазарт. Пак ще гласувам за ПП.
107
1
 
17
 
! Отговори
Пп-ицо преди 1 седмица
Нон стоп нон стоп индииски конопМарихуана вьв задният ми джоб
106
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ицеее,ти ли си музикант? и изпълнител ? -ха ха ха ,това твоето е пошло дърдорене и Няма Нищо общо с Музиката !
105
15
 
19
 
! Отговори
Прав е преди 1 седмица
Прав е човека, лузъри! Който е професионалист и е кадърен всичко му се получава. Останалите пискат само за помощ, квоти и някой да им плаща пари, докато те лежат и мързелуват. Това е 100000000000000000000000000000000000000000% истина!
104
3
 
8
 
! Отговори
РаП изпълнител преди 1 седмица
Рома, рома , ромааа Рап....... рап отпредеее, РАп отзадд .
103
3
 
23
 
! Отговори
Колега преди 1 седмица
Драги Ице, радвам се че най накрая НЯМАШ ХЕМОРОИДИ ..... колееега .
102
4
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 1 седмица
Той от промяната не се чудетеВсички са некадьрни кадьрен е само той
101
7
 
25
 
! Отговори
Михаааал преди 1 седмица
И от тоя нищо не става, ама абсолютно нищо.
100
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ицак, съвземи се най-после. Даже ЗеленскиЙ има повече акъл. То белото не понася на всеки.