Кои са "зелените човечета" из Луганск? Опит за преврат в Украйна?

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници
24 ное 2017 21:00,
229

Снимка: Reuters

Петима украински войници бяха убити днес при нападения на проруски бунтовници срещу правителствени позиции в Луганската област, съобщи военното командване на Украйна, цитирано от Ройтерс.

Още по темата

Според съобщението войниците са загинали в продължили осем часа боеве край селцето Кримске, на 30 км западно от Луганск. Напрежението в Луганската област нарасна след разразилия се конфликт между сепаратистки фракции, контролиращи града.

Сключеното преди близо три години споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна се нарушава почти всекидневно, като всяка от двете страни хвърля вината върху другата, отбеляза Ройтерс, предава БТА.

Конвой от десетки военни камиони навлиза по тъмно в Луганск, Източна Украйна. От вторник насам в мрежата се разпространява аматьорско видео, хванало пристигането на неизвестните военни части в бастиона на сепаратистите.

Събитията много напомнят за първите дни на руската анексия на Крим през февруари 2014 година. Това впечатление се засили още повече, когато във вторник въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци отцепиха района около "вътрешното министерство" в центъра на Луганск. Липсва независима достоверна информация за случващото се, но из града се носят слухове за "опит за преврат". Информациите за присъствието на военни машини и неизвестни въоръжени лица в центъра на Луганск междувременно бяха потвърдени в Twitter и от мисията наблюдатели на ОССЕ, намираща се в града.

Какво се случва?

По всичко личи, че в момента двама души водят битка за власт: лидерът на самопровъзгласилата се т.нар. "Народна република Луганск" Игор Плотницки и неговият "вътрешен министър" Игор Корнет, който преди няколко дни беше отстранен от поста.

Засега не са ясни причините за конфликта помежду им. Според някои информации, в момента се води разследване срещу Корнет за незаконно присвояване на чужд имот.

53-годишният Плотницки е лидер на "Луганската народна република" от август 2014 година. През август 2016 година срещу него беше извършен атентат, но той оцеля. Украинският външен министър Павло Климкин говори за конфронтация не само между "бандити", но и между руските тайни служби. Украинският депутат Дмитро Тимчук пък съобщи на страницата си във Facebook, че въоръжените мъже без отличителни знаци били представители на една частна руска военна фирма. А задачата им била да не допуснат ескалация на конфликта между Плотницки и Корнет.

Тимчук твърди още, че границата са преминали и няколко военни камиона на редовната руска армия. В сряда няколко руски медии информираха, че прокуратурата в Луганск била щурмувана и имало задържани.

Русия отрича да е изпращала редовна войска в Източна Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не пожела да коментира темата. Само заяви, че руските власти наблюдавали обстановката.

Преврат или нещо друго?

Би било необичайно Плотницки наистина да бъде свален чрез преврат. Само преди една седмица руският президент Путин му вдигна "цената", като за пръв път разговаря директно с него по телефона. Същото шефът на Кремъл направи и с водача на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко. С двамата той е обсъдил въпроса за подновяването на буксуващите от години преговори с Киев за размяната на пленници - част от неизпълнените мирни споразумения от Минск. Ако сега в Луганск се стигне до смяна на властта, това ще затормози още повече процеса от Минск и дори може да го постави под въпрос.

Украинските въоръжени сили са подготвени за евентуална ескалация на конфликта. "Очакваме нова ескалация", заяви за "Дойче веле" анонимен източник от контролираната от Киев част на Луганск.

Междувременно в Киев се заговори за още една вероятна причина за събитията - за възможно обединяване на "републиките" Донецк и Луганск. Лидерът на "Донецката народна република" Захарченко още през лятото предложи създаването на нова държава - "Малорусия". А Луганск показа, че не е особено въодушевен от идеята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
10
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Путин каза че руски войски в Украйна няма: ''их там нет''. Когато украинците пленят някои руски войнци, в украинските вестници четем ''четири ихтамнет попали в плен''. Всеки ден има престрелки между украинската армия и ''ихтамнет''. Всеки ден умират украински войници, както и ''ихтамнети''. Едните обаче ги пограбват с почести, а другите нелегално, защото - их там нет.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гай Юлий ЦезарГай Юлий Цезар е бил бисексуален.Когато неговите войски се завръщали от поход,пеели7"Скрийте жените,ние водим в Рим плешив развратник..."
124
7
 
9
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ПУТИН ИДВА В БЪЛГАРИЯ !Много силно бързо господа към Козяк за визи! Времето не е наше!НАТО ни предава/както предаде верните ислями в Сирия/!
123
12
 
7
 
! Отговори
НАТО да помогне преди 6 години
Дано НАТО да се самосезира и да въоръжи безплатно Украйна с можерни оръжия !С оръжията които има в момента Украйна не е в състояние да се защитава от руската агресия !
122
2
 
10
 
! Отговори
Макаров преди 6 години
И посланникът каза същото-Путин ще дойде у нас на куково лято.Няма за какво да идва само на екскурзия.
121
0
 
10
 
! Отговори
Гей Юлий Цербер преди 6 години
До Гай Юлий ЦезарЗащото спазваме европейските ценности.Вече ни натискат да узаконим еднополовите бракове.
120
0
 
13
 
! Отговори
мода преди 6 години
Като почнат с това как се обличат руснаците ме хваща смях.Това е северна държава бе пичове,с какво да ходят с шапки за тенис и дънкови якета ли?Аз ако живея там ще ходя и с мечи кожух.
119
3
 
3
 
! Отговори
Дришо преди 6 години
До Гай Юлий ЦезарПозна.Човекът е хомо сапиенс-демек, разумен човек,в превод.
118
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На наивниците ще кажа, че Русия си е Русия. Голяма държава със силна армия - ще оцелеят. Народ който през вековете е преживял нечовешки неща не мож го уплаши с толерастия и пропаганда. Да му мислим ние, вечно разчекнатите, скарахме се с Русия, радикализираща се Турция ни диша във врата, а послушковците начело освен да казват YES на Запада, друго не могат. Много въчно място е България
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До полезен идиотПонеже са избити всички интелектуалци,затова са останали само безполезни ***.Очевадно е.
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в Турция все едно много добре се живее.. гледай някой съсед да не те наклевети че си гюленист. Или в Германия дето прилича на ромско гето и бял човек няма да видиш.
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 160Къде прочете,че ще се оправим с Русия.Русия ще си се оправи сама,защото има кураж и оръжие да си брани територията.На нас със свалените *** остава само да коментираме
114
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гуру бетчиятаС Русия ли ще се оправим бе байно? Мястото ни е в Европа, който иска Азия и азиатски *** да емигрира в ***.
113
11
 
16
 
! Отговори
гуру бетчията преди 6 години
Може и бедно да живеят,но живеят в собствена страна,а не в колония.Затова е тоя зор,натискане и стесняване на обръча от пустите му янки.Щом имат оръжие,ще се оправят,ъпреки икономическата блокада.Но ние-никога.С кукли на конци се прави само шоу.
112
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.................Русия е велика държава.............И за мухата лайнярка селския нужник е велик ама не бръмчи като откачена по форумите да повтаря това си прозрение!
111
6
 
11
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 6 години
Като гледам форума, доста народ е използвал повода, за да си излее душата.Като се почне от освободителната война, мине се през Киевска Рус и се стигне до така наречените "кравари".А поводът сам по себе си е съвсем ясен.Две бандитски групировки се борят за територия и се е наложило кремълският Капо ди тути капи да се намеси, за да ги озапти.Историята на мафията познава много такива случаи.
110
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски свикнаха ли вече западните слуги и лакеи ? Русия е велика държава и амариканските зелени псет,а дори не смеят да се обозначат за да не ги докопат проруските националисти.
109
3
 
6
 
! Отговори
македонец преди 6 години
До РУСОФИЛЧЕ , в коя битка за са загинали десетки хиляди руси, и защо изоставиха моя край, за протокола Югозападна България е освободена през 1913 година , изоставена от същите тези "освободители"...
108
2
 
11
 
! Отговори
Съветите преди 6 години
Не се правете на русофили, вие сте комунисти. Ако не беше СССР още щеше да има Русия.
107
8
 
11
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Русофилче до 141Най-примитивната русофилска пропаганда е, че без Русия сме щели да ходим с потури и фес и да пишем на турски. За сведение на неуките русофили от останките на Османската империя се образуват около 50 държави и България щеше да бъде една от тях. нещо повече, щяхме да бъдем в границите на българския етнос от около 200 000 кв. километра и нямаше да има русофили-българофоби, които да целуват вечно руските *** и да дърпат България назад към Азия.