Ще пратят ли Тръмп и Путин Украйна в орбитата на Русия?

Киев в очакване на новия президент на САЩ
12 яну 2017 21:45, Елка Василева
174
Ще пратят ли Тръмп и Путин Украйна в орбитата на Русия?
Снимка: архив, Reuters

Предстоящото встъпване в длъжност на президента Доналд Тръмп буди опасения не само сред опонентите му в САЩ, но и у мнозина украински политици. През цялата избирателна кампания официален Киев нескрито правеше реверанси към Хилари Клинтън. Порошенко и неговият екип разчитаха, че ще спечели кандидатката на Демократическата партия.

Сега обаче Украйна ще трябва да търси общ език с Доналд Тръмп, който симпатизира на Владимир Путин. Защото САЩ все така играят една от решаващите роли в уреждането на украинско-руския конфликт, пише Сергий Руденко, Украйна, за Дойче веле.

Украйна между Русия и САЩ

Ето главната грижа на официален Киев с поемането на властта от Тръмп: да не би Вашингтон да смени политиката си към украинската държава? Да не би САЩ и Русия да решат бъдещето на Украйна без нейно участие? Казано по-просто, няма ли Путин и Тръмп да си поделят сферите на влияние в света, като "прикачат" Украйна към орбитата на Русия?

Отговорът на този въпрос ще реши не само съдбата на анексиран Крим и на Донбас, но и на цялата украинска държава.

От позицията на Вашингтон до голяма степен зависи дали руските военни ще се изтеглят от Донбас и Крим. Задача на Москва е да убеди Тръмп, че конфликтът в Украйна е разрешим само под грижовното ръководство на Русия. Задача на Киев е да обясни на новия президент на САЩ, че по-нататъшното присъствие на руски военни може само да влоши ситуацията и в Крим, и в Донбас. Коя от страните ще бъде по-убедителна - засега е трудно да разберем.

Компромис или капитулация?

Според украинския мултимилионер Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма, Украйна трябва да направи "болезнен компромис". Същината му, представена в американското издание "Уолстрийт джърнъл", е проста: Киев забравя за известно време за анексията на Крим, замразява конфликта в Донбас и се отказва от курса на Украйна в посока НАТО и Европа. С други думи украинската държава остава в руската сфера на влияние.

Да, тази ситуация би задоволила напълно Владимир Путин, а може би и Доналд Тръмп. Но ако този план бъде осъществен, планът на Пинчук ще доведе до политическа експлозия в самата Украйна. След Евромайдана, трите години война и хилядите жертви компромисът на зетя на Кучма, прилича на капитулация, с която украинците никога няма да се съгласят. Украйна направи геополитическия си избор още по времето на Евромайдана. Нюанс, пренебрегван май и от Виктор Пинчук, и от други привърженеци на такъв "компромис".

Планът на Пинчук бе вече отхвърлен и от администрацията на Порошенко. Що се отнася до бъдещето на Крим и Донбас, официален Киев се опира на широка международна подкрепа. Целият свят призна за незаконна анексията на полуострова и констатира руска намеса в ситуацията в Донбас. Украйна се ориентира към договореностите, затвърдени в "нормандския" и в минския формат. Киев няма намерение да ги загърби заради мнимите компромиси, предложени от Виктор Пинчук.

Планът на Надежда Савченко

Надежда Савченко започна стремително да развива действия за уреждане на конфликта в Донбас практически успоредно с Пинчук. Макар предупредена от Службата за сигурност на Украйна да не го прави, тя публикува списъци с имената на пленници, взети от двете страни в донбаската война. Савченко е убедена, че тази стъпка ще промени положението с размяната на заложници. Бившата затворничка на Кремъл впрочем скромно премълчава, че размяната на пленници не се решава в сепаратистки Донецк и Луганск, а в Москва.

Съзнателно или не, Савченко представя войната в Донбас като вътрешен конфликт за Украйна. Тя се среща със сепаратистките водачи Плотницки и Захарченко, говори за помирение и размяна на пленници с т. нар. Луганска и Донецка народна република. За Москва, която има интерес Западът да вдигне икономическите санкции, Савченко и Пинчук идеално илюстрират факта, че в Украйна има хора, готови не само да преговарят с отцепниците, но и да приемат съществуването на псевдорепубликите в състава на единната държава.

Както изявленията на Пинчук и Савченко, така и предложението на първия украински президент Леонид Кравчук да бъде създаден "съвет на мъдреците" за уреждане на конфликта, трябва да се разглеждат само в контекста на предстоящото встъпване в длъжност на Доналд Тръмп. Русия използва горепосочените персони с оглед да му представи свои варианти за решаване на конфликта в Източна Украйна. Въпреки че решенията отдавна са записани в споменатите вече мински споразумения. Обаче не действат, защото Москва няма интерес от това. Схващат го и Берлин, и Париж, и Вашингтон. Как ще действа в тази ситуация Доналд Тръмп още никой не знае, включително Владимир Путин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Низвергнат преди 7 години
Цялата работа е отдавна скорена. САЩ търсят повод, пушечно месо и славянски ръце за трета световна война срещу Русия. Братята да се избиват взаимно и в уобен момент да я нападнат и победят, защото много злато и ценни метали има в Сибир, но руснаците не им ги дават без пари.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 145А къде в изречението "Киевска Рус" има укруина????????? Такава дума преди 25 години даже и не е имало!
124
4
 
1
 
! Отговори
us преди 7 години
Глупсти. Ясно беше кой победи в студената война. На Русия и предстои да стане просто един енергиен придатък на САЩ и нищо повече.
123
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
да, ще я пратят
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Киевска Рус е преди измислената държава Русия
121
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
украина е руска територия това са измислени дьржави прькнали се след1989 г с косово ще берем ядове това е развьдник на тероризьм наркотиции проституция видяхте че с кипьр работата не трьгна и няма да се уреди тозивьпрос никога
120
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Не, Украйна отдавна е в космическа орбита.Там са 20% КОСМОНАВТИ, а другите се крият от марсианците.
119
4
 
17
 
! Отговори
Партизанката преди 7 години
Хич не ми се вярва Тръмп да толерира сбирщината от неонацисти, евреи, бандеровци, олигарси и мафиоти, и тяхното дуче Порошенко... Путин като им удари един шут, ще ги изкара извън орбитата не на Русия, а на Земята...
118
3
 
15
 
! Отговори
Партизанката преди 7 години
Напишете правилно заглавието - Киев е в очакване на новия си ГОСПОДАР...По образование съм ИСТОРИК. Нека уведомя писачката на статията, че държава Украйна няма. В превод означава " Покрайнина", като нашето Краище, да речем. Някога там е била Киевска РУС, която се разраства до днешните територии, наречени Русия. Същото важи за Беларус, за Словения, Словакия, Босна и прочие... Това, че *** - хазари и евреи, и техните *** от Сащ и Запада си измислят държави, е друг въпрос...
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си ли знаете собствената История, дори по "комунистическо" се знаеше. Не само това и филм има от тогава :-).https://youtube/watch?v=SRkdtetV5SQ В другата тема ви дадох разговор на два американски професора по логка и социология, те обясняват доста интересно за Хазарската Мафия и кой я представлява в "Украйна" ;-).
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има по-валиден клейм от всички върху тия земи, не ги наричам с никакво друго име освен Северна България :-). Ами когато там са пасяли стадата на българите не е имало нито Русия, нито Украйна. Но една територия се удържа със сила и знание. Т.е. правете си извода :-).Спора в общи линии е поредната безсмислица на днешльовците, докато не се изясни кой създава "Украйна" и с каква цел. Подсказка, не е Москва и не е Ленин, плановете са от преди него, той е оръдието на труда :-))).
115
8
 
7
 
! Отговори
Vangelis Stavros преди 7 години
Хай живе Суверенна Соборна Укранська Держава!
114
8
 
6
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Не- ще пратят Русия в орбитата на Украйна!
113
12
 
7
 
! Отговори
ukra преди 7 години
Въпроса скоро ще се реши,защото измислената държава Русия скоро ще се разпадне на 22 парчета.Тя и без това векове наред е била колония на Киевска Рус (днешна Украина) и киевските князе са пращали синовете си там за да се учат да управляват диваците ,наричщи се се по това време московити.А самата дума "Рус" означава Швеция и за това украинците се отказват от това име.
112
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
"Украинско-руски" конфликт няма, освен раздухвания от досегашната US администрация. Какво е писал някой си СергИй от Украйна за Дойче Веле не е от значение, освен за вездесъщата Вaсилева.
111
2
 
18
 
! Отговори
За некадърниците преди 7 години
"...Обаче не действат, защото Москва няма интерес от това...."И от къде го извадихте този извод? Да не би Русия да се е наместила в украинската Рада и да им пречи да вземат законодателните решения, необходими за да заработят минските договорености? Цяла Европа вече излезе и каза, че Украйна НЕ спазва договореностите, а пак Русия ви е в устата. Що за наглеци сте? #КОЙ ви плаща за да пишете тенденциозни лъжи? Не бих казал, че Русия е света вода ненапита, но и да се лъже така грозно не е коректно.
110
8
 
18
 
! Отговори
Украинец преди 7 години
Украйна е руска земя, край на дискусиите!
109
4
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименЛатвия е на 600км от Москва. Страната е член на НАТО, съответно военните поделения в тази страна са бази на НАТО.
108
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой си мисли, че на 800 км. от Москва може да има военна база на НАТО.... Вероятно се лъже.
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп може да "отстъпи" Словения на Русия и Иванка на Путин, но не и Украйна на Русия !