Германска журналистка: Да, България е задникът на Европа!

Европа била част от ДНК-то на България? Далеч от реалността, смята Йортел
29 ное 2017 18:38, Елка Василева
656
Германска журналистка: Да, България е задникът на Европа!
Барбара Йортел. Снимка: Facebook

Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за Тагесцайтунг германската журналистка Барбара Йортел. Дойче веле публикува  материала с известни съкращения.

"Неотдавна Иван Кръстев представи в София новата си книга "След Европа". Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: "България винаги е била задникът на Европа". И е прав, за съжаление", пише в началото на кореспонденцията си от България Барбара Йортел.

По-нататък авторката припомня колко големи бяха очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 година. "Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше заявил в едно интервю за ТАЦ следното: Никой не бива да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се събуди в друга страна. И въпреки това очакванията бяха наистина огромни", пише Йортел.

10 години по-късно

"Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6 500 евро (Германия: 40 000 евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС", посочва германската журналистка и цитира едно проучване на американската организация "Global Financial Integrity", според което заради корупцията България губи годишно между 6 и 10 милиарда евро. България отбелязва негативен рекорд и по отношение на сенчестата икономика, заради която държавата губи годишно по около 1 милиард евро, пише още Йортел.

По-нататък авторката се спира на ниските заплати и пенсии в България. "При средна заплата от 500 евро на месец и разходи за живот, които се  доближават до западноевропейските, много българи едва свързват двата края. А повечето пенсионери са зависими от подкрепата на близките си", посочва Йортел.

Германската журналистка се спира и на този проблем: изтичането на мозъци. "Емиграцията обезкървява България. Според данни на БАН през следващите пет до десет години на 7-милионната страна ще ѝ липсват около 400 000 квалифицирани кадри", посочва Йортел и преминава към инфраструктурните проблеми.

"През следващата година София ще получи 800 милиона евро от бюджета на ЕС за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още много, много работа. Улиците в София например, с изключение на основните пътни артерии, са в ужасяващо състояние", пише германската журналистка.

От разочарованието на българите ползи извличат най-вече дяснопопулистките формации, посочва по-нататък Барбара Йортел. "Любима мишена на "Обединените патриоти", които от изборите през март управляват заедно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (...) Нищо, че броят на търсещите закрила в България е спаднал драстично през 2017, а бежанските лагери са запълнени едва на 20 процента", пише Йортел и цитира проучване, според което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток трябва да бъде забранено да влизат в България.

По-нататък Йортел посочва, че десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната. В тази връзка журналистката припомня следното изказване на депутата Валентин Касабов: "Тези депесарски хлебарки да внимават, защото можем да ги смачкаме".

Далеч от реалността

"На този фон човек неизменно се пита как ли ще протече първата половина на 2018 година, когато България ще поеме председателството на ЕС", пише Йортел и добавя: "Доста странно звучат думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския премиер Бойко Борисов. Тогава Юнкер каза, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в ЕС България се държала като един от основателите на Съюза".

"Подобна оценка е не само далеч от реалността, но е и контрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е крайно належащо, както се вижда и от доклада, изготвен от службата на Юнкер. В последния мониторингов доклад на ЕК за пореден път се изтъква, че напредъкът на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е крайно недостатъчен", пише Барбара Йортел в кореспонденцията си от България.


656
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега-засега внася само от Афганистан, Шриланка, Пакистан, Сирия...
459
8
 
21
 
! Отговори
сивака преди 1 година
г-жа йортел да си мери писаниците и да се насочи ментално към реалните проблеми на Германия, вместо да умува кой от чие ДНК е част. До 10 години в Германия по големите градове ще има квартали с бивши и настоящи джихадисти, разходката в които ше е реална опасност за живота за местен белокож европеец. Да не говорим пък за продажността на немските политици, които вместо да забранят препаратите на монсанто с глифозат му удължиха позволеният срок на позлване с още 5 години. анализирай това!
458
1
 
23
 
! Отговори
Ояден бюргер преди 1 година
До ЛЪЖАТ И ИЗТОЧВАТ
Ами, нали за това става дума в статията на немската бюргерка. Нали всичко това се случва благодарение на нашата продажна *** - политиците (тоест....... на нас самите). В Германия видях как българи се отнасят към българи и си дадох сметка защо толкова ни презират. Кой е виновен за това - немците ли? В България е същото. Едва ли има друг народ, претендиращ да е европейски, чиито граждани да тъпчат и унижават собствената си страна и собствените си сънародници като нас българите
457
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛЪЖАТ И ИЗТОЧВАТ
ами то по твоята логика и американците правят същото с германските банки и с германската икономика. сега особено с дизел аферата са им в ръцете за следващите 20 години. Германците източват Франция и Китай, дреме им за България. Най доходоносната германска инвестиция в България е..... Ориент експрес!
456
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците имаха голям късмет, че след тези ужаси, които са правили през ВСВ, руснаците и американците не ги избиха до последното фашистко коп-ле. Днес можеше Израел да се намира между Берлин и Хамбург......
455
3
 
15
 
! Отговори
ЛЪЖАТ И ИЗТОЧВАТ преди 1 година
Я да напише статия за това как немските (а и другите чуждестранни компании и банки) източват милата ни Родина, още от времето на приватизацията (и не е спирало). Например - правят инвестиция по приватизационен договор за 40 милиона, от които за 10 мил. са машини (естествено немски) при това на почти двойна от пазарната цена. А другите 30 мил. се източват под формата на консултантски услуги (пращат тумби от тъпи шваби, които получават по 2500 лв на ден!) и живеят на пълни разноски у нас.
454
0
 
15
 
! Отговори
Моля, моля! преди 1 година
ВАЛЕРИ ПЕТРОВ пръв каза, че когато влезем в ЕС ще сме в задния двор на Европа!
453
21
 
9
 
! Отговори
Умен и красив преди 1 година
След като ни в клин, ни в ръкав цитира Сергей Станишев, ясно ми е от къде си получава заплатата.

Станишев е вече един забравен от Бога и хората функционер, тази ми го навира като капацитет някакъв...
452
1
 
26
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 1 година
В съдебната система ли,в полицията ли,в здравеопазването ли, в здравното и социално осигуряване ли? Може би в образованието???? Та всичко в което са се докоснали и са го забатачили.Освен магистрали и метро друго няма направено . Сигурно се бори за приза хан ОМУРТАГ - БОРИСОВ.Та журналистите пишат,защото то е видно. Моите специалисти излетяха всички за Англия и Германия и сега го чакам вездесъщия БОГ - Банкя да внесе кадри от Китай или Северна Корея!!!!
451
3
 
31
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 1 година
Малееееееееееееее,чета и не вярвам на очите си.Има българи дето не четат написаното,а интерпретират на тема немска журналистка. За ЗАДНИКА на Европа става дума при представяне на книгата на Иван Кръстев и то е казано от българин.Тя жената само го цитира. Даже и тя да ги е казала тия думи може ли всички които се засягате от написаното да ми обясните тоя ментърджия от Банкя за 3 мандата каква реформа направи която да оказа влияние в развитието на икономиката или на политическия живот?
450
5
 
20
 
! Отговори
Fox преди 1 година
В случая България не е важна. Трябва някой да бъде очернен и ние сме най-удобни защото нашата преса си мълчи. На умряло куче нож вадят.Надигали се десните партии. Не, думай, бе! Погледнете колко гласа спечелиха техните националисти. Ами в Австрия. Цифрите по статистиките им са също бла, бла. Никой от познатите ми там не иска имигранти. Мразят ги и ги гледат лошо на улицата. Госпожо Йортел,този филм вече сме го гледали. Сменете плочата вече.
449
0
 
22
 
! Отговори
Fox преди 1 година
Този път поне не отвориха дума за социалните помощи. Истината която удобно пропускат е, че основния контингет за помощи са самите германци, особено от източната част. Има една голяма група безработни, които не търсят работа. Не знам и как се нарича когато лъжеш милиони потребители за еконормите на колите им. И хора от правителството знаели. Или когато подправят резултатите за недеждността на германските коли с десет пъти от ADAC. За това шефа им се подаде оставка. Думата е едра корупция.
448
2
 
21
 
! Отговори
Fox преди 1 година
Такива стати удобно се появяват в определени германски медии когато там имат вътрешно политически проблеми. И сега случая е такъв. Казва ви го човек, учил 4 години в Германия и пожелал да се върне в БГ. С такива статии се цели да се измести фокуса на обществоното внимание като се демоинизира някой, най-често с цветист тон и умело боравене с лъжи и полуистини. Така редовия германец ще оцени колко добре живее и колко трябва да е доволен от управлението на държавата.
447
11
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Ще изкара доста парички от руското посолство.
446
3
 
13
 
! Отговори
До журнистката преди 1 година
А да ти отрежеме целия задник,пък после живей ако можеш!
445
0
 
25
 
! Отговори
бг преди 1 година
Подвеждащото тук е в заглавието!-не германката го е казала,а до колкото се разбира от написаното присъстващ на представяне на книга,навярно българин го е казал.А иначе кога на управляващи ще им стане неудобно от това,че в чужбина се коментира доста унизително за тях положението -корупция,не напредък,бедност...в България?
444
1
 
5
 
! Отговори
-|- преди 1 година
Пръц
443
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турската германка да си гледа домакинството,не и е работа да се меси в работата на чужди държави.
442
7
 
7
 
! Отговори
Гевербе преди 1 година
Дойче велето пак се окъка. Кво ги прайш?
441
1
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Бре ко се оплакваме бре! Тука чета най-евтиния ток и газ в цела европа! работната заплата била горе доле 3к лв. Нищо, че баща ми и майка ми никога не са вземали повече от 420лв. Отделно безработицата била минусова дори! А и пътища ни се строят денонощно! Чета че и престъпноста намаляла даже май май изчезнала. Абе така като чета и слушам "не лъжливите" ни медии и политици, че то ние живеем в рая бре!!!