Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!

"Газпром" спря от 1 март газа на Киев, върна му парите
2 мар 2018 19:18, Екип на Dnes.bg
175
Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!
Руският президент Владимир Путин (ляво) и Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер (дясно); Снимка: Reuters, архив

"Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна от вчера, въпреки че Киев си е предплатил цената. Това е станало ясно от разговор между външния министър на Украйна Павло Климкин с еврокомисиаря за енергетиката Марош Шефчович.

Климкин телефонирал в Брюксел, за да поиска посредничеството на Европейската комисия за среща с руската страна, на която да се реши въпросът с доставките.

Днес Шефчович ще се опита да уреди среща между украинския и руския министър на енергетиката, на която като посредници ще присъстват и представители на Европейската комисия.

Според руски източници причина за прекратяването на доставките е липса на допълнително съглашение с украинския държавен оператор "Нафтогаз". Киев потвърди, че си е получил обратно предварително платената сума за доставките за март.

Брюксел от години посредничи между страните, за да гарантира газа на украинците, но досега не се е случвало "Газпром" да върне вече платена сума.

Засега транзитът през Украйна за Европа, включително и за България, не е засегнат, съобщи Европейската комисия. Украинците имат достатъчно запаси, но заради застудяването те предпочитали да не теглят от хранилищата, а да получават активен газ. Това можело да се направи през газопровода със Словакия, като се обърне потокът реверсивно.

Русия доставя 5 млрд. куб.м газ на Украйна годишно, като "Газпром" обяви, че от 2019 г. смята изцяло да преустанови транзита за Европа през страната, като го пренасочи през "Северен поток 2" за Западна и Централна Европа и през "Турски поток" за Балканите и Южна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
9
 
! Отговори
дида преди 6 години
До Анонименти живееш в някакъв измислен свят май... има ли някъде в Европа, от където да идва газ без руското участие и снабдяване... така,че спри с химерите си тук...
136
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия какво искат !? Хем руски газ без пари хем. в Европа :)) народа има мъдрост за това ...
135
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИНСТВЕННАТА ИСТИНА:УКРАЙНА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТОВА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ .СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ПРИБАЛТИКА И АЛЯСКА
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна............прелъстена и изоставена от ЕС......................да се научат да не вярват на лицемерите от Брюксел!!!
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да спасява неофашистка Украйна..................докато там управляват неофашистите от десен сектор................много глад и сълзи ще има!!!
132
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна .................такава държава няма...............след Майдана!Остана само една територия!!!!
131
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южен поток го забраниха шефовете от ул. "Козяк"
130
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северн поток може, а южен поток не. С толкова тъъnu политици нищо добро не ни очаква. То и аз тъъnn, но не напирам да ставам депутат.
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стокхолмският арбитраж отсъди по 2 иска: По първия за неплатени количества газ Нафтогаз(Укр) трябва да плати на Газпром $2млрд. По втория Газпром трябва да плати $4.6млрд на Нафтогаз за това, че не са транзитирани по газопровода договорените количества, а по-малко, от което Нафтогаз са губили транзитни такси. Съдът се обосновава за решението си с лошото икономическо състояние на Украйна, въпреки че според руснаците в договорите няма "транзитирай или плати", а е измислено от арбитражния съд.
128
1
 
6
 
! Отговори
Jimbo преди 6 години
Сиринито е с пари селинджьри :)))))
127
12
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Няма ли да свърши най после тази руска газ, че Русия да мирне?
126
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много укри в тоя форум. Искам да им кажа, че безплатният обяд вече свърши.
125
7
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Мм, да. Целта на Русия да смачка Украйна почти е постигната. От тук нататък война. Друго отъмване от руснаците няма.
124
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им е газ? Краварите нали ще им доставят противотанкови комплекси.
123
11
 
1
 
! Отговори
Уволнете опасните преди 6 години
ГАЗПРОМ Се прочу с желанието да остави народите на БЕла Русия/беларусь и на Киевска Русия/Украйна гладни голи и боси..Путин да смени опасните началници в ГАзпром..
122
6
 
0
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
АМАН от диверсанти в МОсква .Както се вижда МОсква ударно доставя свърхценна храна з а бъдещето природен газ.на НАй страшните си врагове които не и мислят доброто..НАпомняме, че в Украйна живеят над 40 000 000 съветски граждани .
121
2
 
14
 
! Отговори
Trudovak преди 6 години
ПОМНЯ ЕДНО ВРЕМЕ КАКФА КИТНА РАЙСКА ГРАДИНА БЕХМЕ У ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР - ЗАПЛАТИ ПО 500-700 ЛЕВА ПРИ ХЛЯБ 20 СТОТИНКИ, Е ОТ ТОВА ЛИ СЕ ПЛАШАТ ХОХЛИТЕ?
120
2
 
4
 
! Отговори
ДЯдо КОледа преди 6 години
Лично да предупредя, че принудителното изучаване на Украински език води до искривяване съзнанието на всички изучаващи го..Препоръчвам да се запаси руския литературен като основен език както бе до нарко преврата през 2014 година..Руския литературен помпа божествената охрана над Украйна яко..Лично проверявах просперираща Украйна в 2012 година.Супер бяха .ЯКА Божествена БИосферна охрана.В метрото спокойно свежо .По булевардите чист въздух..Готвещи преврата облъчваха милиони с машинен иврит по тв
119
6
 
3
 
! Отговори
АМАН от диверсии преди 6 години
Това е една нагла диверсия срещу Славяно болгарската империя наричана Русия.Както виждате МОсква харчи десетки милиарди живи долари за д а строи явно неизгодни тръбопроводи по дъното на моретата за да снабдява страните членки на NATO насочили тежки ядрени оръжия срещу Москв а след 1945 година..Сега целта е народа на Украйна да намрази МОсква яко..
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европо" какво значи ?