60 банди задигат коли в София, трошките за части, новите – навън

Повечето са се насочили към 8- до 10-годишни автомобили
22 мар 2018 07:00, Александър Попов
62
60 банди задигат коли в София, трошките за части, новите – навън
Яро, със синьото яке, бе задържан през 2015 г. Снимка: Булфото, архив

Всеки има поне един близък, който е пропищял от автокрадци. Всекидневно в социалните мрежи се пускат статуси за помощ при откраднато возило. Оказва се, че близо 60 банди са се специализирали да задигат автомобили в столицата, показват оперативните данни на полицаите от сектор "Престъпления против МПС" в СДВР, цитирани от "24 часа". Сред тях има и гастрольори от провинцията, най-често от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин.

Над половината от групите са се насочили към по-стари коли - между 8- и 10-годишни. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. От един автомобил изкарват около 1000 лв., а моргите ги вземат, защото има глад за авточасти.

Още по темата

Има и бандити със собствени автоморги. Пример е Христо Георгиев-Ицо Турчина, който бе арестуван на 4 февруари. По документи моргата му в кв. "Малинова долина" се води на негов близък, твърди изданието.

Крадците на луксозни коли пък ги продават в чужбина, след като пренабият рамата и сменят регистрационните табели.

Според криминалистите, част от автокрадците обаче са се преквалифицирали и вече се занимават с други престъпления, защото им се струва по-доходоносно. Така Иван Янински-Шумахера и съучастникът му Юлиан Ценев-Байката бяха задържани на 2 март за обир на банкомат. Има и специалисти като Светослав Лъвицата, които само отключват колите, но не ги карат.

С това се занимават млади, по-неопитни момчета. Тях ги наемат и да търсят подходящи коли за шофиране. Много от знаковите фигури от контингента са задържани многократно през годините и имат десетки криминални регистрации и висящи дела.

След техни арести кражбите спадат. За 2017 г. посегателствата са намалели с 543 - от 1752 за 2016 г. до 1209. Причината е активната работа на служителите в сектора за автокражби в СДВР, взаимодействието с разследващите полицаи, съседните дирекции и прокуратурата, отчитат криминалистите.

Разкриваемостта се е вдигнала от 20 на 25%, като през м.г. са задържани 54 души.

"Това са арестуваните за кражба на конкретна кола, за която е подаден сигнал. Заловеният обаче може да е задигнал и 10-15 коли", обясни полицай. Сред подадените сигнали има и случаи на застрахователни измами. При тях човек сам дава колата си в автоморгата, а после обявява, че е открадната. Така взема пари и от застрахователя, и от гробището за коли, а схемата е трудна за доказване.

"Имаме заловени, но работата по такива разследвания е сложна", казват полицаите.

Една от по-новите джаджи, с която се крадат коли, е т.нар. кийлес устройство (без ключ). То е от 2 части. Едната е у човек, който трябва да се приближи на около метър до истинския ключ. Тя прихваща сигнала и го препредава. Така съучастникът му отключва и пали автомобила за секунди без разбиване. Тези устройства не са незаконни. Затова полицаите настояват притежанието им да се криминализира. Кийлес устройството струва 40-50 хил. лв. и може да се поръча от чужбина.

Често автокрадците се занимават и с точене на банкови карти. Някои са са сред най-интелигентните и технически грамотни, а също и дръзки. Бивши автокрадци има и сред осъдените от бандата за отвличания "Наглите". Един от тях е Данчо Релето.

Криминалистите срещат трудности при разкриването на задигнати коли, които са оставени запалени. Крадецът действа самостоятелно и е непознат за полицията, а свидетели на престъплението в повечето случаи няма.

Сред най-известните автокрадци са Иван Янински-Шумахера, който е с дебело досие и в момента е в ареста. Той краде предимно аудита, тойоти и беемвета. Светослав Петков-Лъвицата е подозиран в задигането на коли от висок клас, неколкократно е задържан и пускан и Иван Ценков-Турчина. Според полицаите обаче той се преквалифицирал към кражби и грабежи. Чавдар Омайски-Капитана и Димитър Георгиев-Горнобанския са стари автокрадци, попадали много пъти в ареста за какво ли не.

Асен Колев-Хастара излезе от затвора в края на 2017 г. Там попадна след серия от кражби на коли, включително на автомобил на Министерството на финансите. Групичката му, в която участваха 2-ма полицаи и военен, бе разбита през 2009 г. 

Ярослав Димитров се прочу през август 2015 г. Тогава задигна кола, докато бе под домашен арест заради дело в Словения, а видеото бе пуснато във Facebook и разгневи премиера Бойко Борисов. Заради "подвизите" си в чужбина Яро бе осъден на 3 г. затвор в началото на 2016 г. Част от присъдата му бе приспадната заради престоя в ареста. Освен на по-стари коли, които отиват за авточасти, той налитал и на по-нови. В момента МВР го издирва. На 1 март Яро бе спрян за проверка в района на 6-о РУ. Той обаче избяга, след като удари полицай с отворената врата на колата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
21
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
И искате да ми кажете че въпросният Яро още е на свобода.... Ударил полицай и избягал, а го знаят от години. Егати полицията...., я отивате да плачете там за нови обувки,сандали и кутията, то явно за друго не ставате
52
0
 
38
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Поради каква причина рецидивист получава само 3 години за сериозно криминално деяние ?! Първа кражба година -две, втора 5 години, трета 10 години, четвърта 20 години, Да видим дали като е хванат веднъж, дваж ще му стиска да продължи с кражбите...
51
4
 
41
 
! Отговори
123 преди 6 години
Абе бренеке му е майката. Друго в тази държава не работи, за съжаление.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ги изброихте цели 60 банди. чудо неземно.
49
0
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
60 банди плячкосват и то само в столицата!!!? Разкриваемостта се дигнала от 20 на 25% ...муахахахах.... От полицията освен статисти са и биографи, понеже казват, че някои от крадците се били преориентирали към други видове престъпления, като грабежи и източване на банкомати.....ахахахахахахаааааааа
48
1
 
11
 
! Отговори
патриот съм аз преди 6 години
Ама вие само си избрахте българизирания ром Валери за Вицепремиер , сага какво , Патриоти ви крадът колите ли???
47
1
 
15
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 6 години
До АнонименИстина е ако ги вкарат зад решетките няма да има спонсори на МВР и Съдебната Власт всичко е просто шум за 3-4 дена. Власта: Хванахме автокрадците сега започват да работят за нас но за пред хората сме ги хванали !!!
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе поне му снимайте лицето в 3 Д и залепете снимките по паркингите. Какво нарушавате, ето най простата присъда. Няма мерак за оправяне защото от тях цуцат и сидии и МВР.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдебната система брато, съдебната система и участието на полцаи и офицери в схемите. Като ви казват, че няма такава държава повярвайте. Хем се знаят крадците, хем същите пак крадат. Жалко за имиджа на Б.Борисов. Шепа държава - дузина познати, ненаказани крадци. Язък за Европейския съюз, язик за търчането и разходите. Всичко е лъжа и измама.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над половината от групите са се насочили към по-стари коли - между 8- и 10-годишни."Значи да не се притеснявам за моята 20 годишна каручка. Явно и за части няма да я искат.
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои обвиняват полицията като не взимат придвид че полицаите ги хващат и предават на съда. Ха кажете ми с тези висящи дела защо тези са навън? Полицията не вкарва в затвора съдиите ги вкарват. Тогава къде е белята? Белята е в съдиите които им дават малки присъди които изобщо не ги плашат а и някои изобщо не влизат в затвора. С висящи дела пък на свобода и продължават с айдуклука. Така се получава когато селя.ндури са на власт а държавата е у лево. Народа спи и гласява за селя-ндури!
42
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само забележете разбитата група1 крадец, 2-*** полицая и 1 военен.Т.е как да ги хващат като те участват???
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Десетки криминални престъпления и висящи дела", защото само заплатите на полицайте се вдигат.
40
2
 
0
 
! Отговори
33 преди 6 години
33 До нормално- АБЕ ТИ СИ ЗА ИСТАМБУЛСАТА КОНВЕНЦИЯ -категория ***
39
1
 
24
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Не четох цялата статия,мързи ме,но..........ако само заглавието е истина,разбирате ли за каква организация иде реч?Работилници,складове,хора и т.н.Въпреки това МИЛИЦИЯТА не знае нищо за тях?!Ай ся...........
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А МВР какво прави? Само води статистика на бандите ли? Или е част от същите?
37
1
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Пеша ли?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А+нещо сте се объркал. не бездействие, а съдействие е по-правилното. застрахователите само някой заблуден турист не знае кои са и какви са били.
35
0
 
37
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Държавата направи от тези кокошкари голями престъпници с бездействието си и лошите закони ,както и продажна съдебна система заедно с полицията.С тези крадци за 1-2 месеца могат да се справят,само да искат и съдебната система малко да се стегне и батальон да направят от тези крадци и да се пуснат под Петрохан да копаят тунел .1 година затвор -365 м3 земя да се равнява.Когато си изпълнят нормата тоговао и свобода.Има проблеми -има и решения ,стига да има желенаие да се решават.
34
1
 
19
 
! Отговори
4epa преди 6 години
50% OT KRAJBITE NA KOLI U4ASTVAT POLICAI !!!!!!! ZARABOTVAT DOPALNITELNO ZA BLAGOTO NA FAMILIATA MU !!!!!!!! I PET PARI NE DAVAT ZA POSTRADALITE - KOITO IM DAVAT ZAPLATI !!!!!!! NAGLI TA NAGLI !!!!!!