Ким Чен-ун: Вече нямаме нужда от ядрени и ракетни опити!

Страната ще работи върху социкономика и повишаване на жизнения стандарт
21 апр 2018 07:30, Анисия Иванова
114
Ким Чен-ун: Вече нямаме нужда от ядрени и ракетни опити!
Снимка: БТА

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви днес държавният ръководител Ким Чен-ун, цитиран от световните агенции.

Севернокорейският лидер каза, че считано от днес, страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия вчера.

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия, каза той.

Това изявление бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап. 

"Ние никога няма да използваме ядрено оръжие, ако против нашата страна няма ядрена заплаха или провокация", дава да се разбере Северна Корея. Тя ще съсредоточи "всичките си усилия върху създаването на силна социалистическа икономика и мобилизирането на човешките и материалните ресурси на страната с цел рязко повишаване на жизнения стандарт на (населението)".

Още по темата

Северна Корея обещава да не предава ядрено оръжие и технологии на други държави. КНДР ще се присъедини към глобалния процес на ядрено разоръжаване.

Северна Корея, в съответствие със своята нова стратегия за развитие на социалистическа икономика, възнамерява да активизира диалога с международната общност за защита на мира на Корейския полуостров и на цялата планета, се казва още в изявлението.

То дойде на фона на засилената дипломатическа активност около Северна Корея.

Миналия месец Ким Чен-ун направи направи първата си официална визита, откакто дойде на власт през 2011 г. - в Китай, където бе приет от президента Си Цзинпин. На 27 април Ким ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, преди историческа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, датата и мястото за която все още не са определени, но принципно е решено тя да се състои в началото на юни.

По-рано тази седмица стана ясно, че в началото на месеца директорът на ЦРУ Майк Помпейо, номиниран от Тръмп за държавен секретар, е посетил тайно Пхенян и се е срещнал със севернокорейския лидер.

Съединените щати, Южна Корея и Япония обаче продължават да настояват Северна Корея да се откаже от своята ядрена и ракетна програма, заради които ООН й наложи редица санкции.

Дипломатическата активност бе предшествана от период на изостряне на напрежението и войнствена реторика. Северна Корея обяви, че е изпробвала успешно водородна бомба през септември, а през ноември - че е разработила нова балистична ракета, в чийто обсег е цялата територия на САЩ. На този фон Тръмп и затворената комунистическа страна си отправиха заплашителни послания. Напрежението спадна чувствително, след като Ким възприе по-спокоен и помирителен тон в новогодишното си послание и подобри отношенията на Севера с Юга.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
16
 
47
 
! Отговори
Военен писар преди 6 години
Северна Корея е напълно готова с ракетите. Не са й нужни полигон и изпитания, а трябва само пускови установки. Да му мисли Япония стария окупатор и агресор и източните американски територии.
23
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мен като ми престърже и свърша ориза и кучетата, и аз ставам пацифист и отстъпчив.Като си изпрося хуманитарна помощ, пак ставам наперен мъжкар.
22
16
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЧЕВИДНО СЕВЕРНА КОРЕЯ НЕ Е СИРИЯ, ТУК С ТОМАХАВКИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ШАНТАЖИРА И САЩ КЛЕКНАХА.ДРУГО НЕЩО СИ Е ЯДРЕНАТА ДЪРЖАВА, ТОВА ДЪРЖИ ВРАГА В РЕСПЕКТ И ПРЕГОВОРИТЕ ЩЕ СЕ ВОДЯТ КАТО МЕЖДУ РАВНИ.
21
31
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците за пореден път доказаха, че могат да смачкат всяка страна без да гръмне пушка. От това по хубаво няма. САЩ е добрия великан.
20
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересен развой на събитията. Северна Корея бавно и сигурно се отваря към света и скоро концлагер няма да е точната дума за тази държава. Въпросът вече е какви карти държи Ким в ръкава си и дали има такива въобще.
19
2
 
37
 
! Отговори
редник преди 6 години
До Анонимен"Корейските компании са по скоро американски" :) Казваш го и не вдяваш , какво значи това :)
18
29
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победа за Тръмп. Санкциите спряха всипки пари кум СК. Мощна армия се струпа, около острова с доста ядрен арсенал. Дебелият му стана ясно, че ще стане черна поляна . Това е въпроса е затворен. СК падна, без патрон.
17
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 35 Може би си толкова пррост за да не разбереш, че именно ядрената програма на Корея възпира досега САЩ да не я нападне.
16
21
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би ядрената програма поглъща доста ресурс и дава несигурни резултати...
15
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ КАКВИ ГИ ПИШАТ И ПЛЕЩЯТ.ЕДНО ТРЯБВА ДА Е ЯСНО НА ВСИЧКИ НЯМА И НЕ Е ИМАЛО ЯДРЕНА ДЪРЖАВА КОЯТО СЛЕД КАТО Е ДОСТИГНАЛА ДО ТОВА ДА РАЗВИЕ ЯДРЕНИТЕ СИ ТЕХНОЛОГИИ И ДА КАЧИ ЯДРЕНИТЕ СИ БОИНИ ГЛАВИ НА НОСИТЕЛИ-РАЗБИРАЙ РАКЕТИ ДА СЕ ОТКАЖЕ ПОСЛЕ ДОБРОВОЛНО ОТ ТОВА.ПРОСТО ТЕЗИ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ СК И САЩ СА ЗА ТОВА СК КАТО ЯДРЕНА СИЛА ДА ЗАПОЧНЕ ВЕЧ1Е ДА СПАЗВА УСТАНОВЕНИТЕ ПРАВИЛА КОИТО СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ЯДРЕНИ СИЛИ.
14
15
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕСТИТО НА СЕВЕРНА КОРЕЯ! ЛОШ-ХУБАВ КИМ ЧВЕН УН И РЪКОВОДСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА ПОКАЗАХА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ КАК СЕ ПРОЦЕДИРА ДА СИ НЕЗАВИСИМ И КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПВА С ЦИОНИСТКИТЕ КРАВАРИ. НА ВСЕКИ ТРЯБВА ДА Е ЯСНО,ЧЕ КОГАТО ЕДНА СТРАНА ВЛЕЗЕ В КЛУБА НА ЯДРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ И АВТОМАТИЧЕСКИ ТЯ СТАВА НЕУЯЗВИМА,А ИНАЧЕ ТОВА ДЕТО СЕ СЛУЧВА МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ Е ЕДИН СПЕКТАКЪЛ- ЦИРК ЗА ПРЕД ПУБЛИКАТА,ЗАЩОТО ШАЛОМОВ-ПУТИН И ТРЪМП СА ОТ ЕДИН И СЪЩ ОТБОР И НА ЕДИ И СЪЩИ ГОСПОДАРИ СЛУЖАТ.
13
4
 
41
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Ангосаксонската дипломация винаги е следвала една стратегия през годините, когато се появи някакъв реален противник на световната сцена, който застрашава световното господство на великите и всемогъщи англосаксонски корпорации и банки, тогава политиката на всички по-малки противници е или да се изгладят противоречията, или да се направят отстъпки , да минат на тяхна страна, или да се замрази конфликта за определно по благоприятно време, когато ще се реши!Кой е големият противник на САЩ?Кени!ЦРУ
12
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА- ТИ ДА ВИДИШ- ТА КАКВО СТАНА СЪС СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА И ПРОПАГАНДАТА, ОМРАЗАТА В ОКОТО И МИЗЕРИЯТА, ОБЩИТЕ ФИГУРИ, СТРАСТНАТА ЛЮБОВ КЪМ СОЦИАЛИЗЪМА И ОМРАЗАТА КЪМ ДРУГИТЕ- КАК ЩЕ ОБЕСНЯТ УВИСНАЛИТЕ ПО СТЪЛБОВЕТЕ ЗА ТОВА ЧЕ ГЛЕДАЛИ ТАЛАВИЗИЯ ОТ ВЪД ГРАНИЦАТА..........
11
8
 
66
 
! Отговори
dmx преди 6 години
А задавате ли си въпроса с какво точно право САЩ, които имат ядрено оръжие, обвиняват други за притежание на ядрено оръжие?
10
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо, Ким Чен да не ти е Кадафи, Садам или Докторът? Тоя е три пъти по-луд от теб и като нищо ще ти прати ракетите си към САЩ . Що два пъти за последните 6 години влизате с ядрените си подводниците си в Корейския залив и все се изнизвате като мишки оттам?
9
26
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5, същност САЩ победиха в тази игричка. Нали се сещаш кой ще намаже филията от ТОТАЛНОТО исграждане на една многомилионна държава.:) Не забравяй, че ЮК има по-голямо БВП от Русия. А корейските комапнии са по-скоро американски. ЗК е протестантска страна, близка до САЩ. Знам само кой ще загуби със сигурност - един дребен на ръст световен терорист
8
2
 
62
 
! Отговори
РАШИСТ преди 6 години
Все пак корейците не са араби. Имат акъл хората и не са агресори. Изобщо не съм изненадан от развоя на събитията.
7
14
 
43
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Може да им е извратена идеологията, гледал съм документални филми как , като безмозъчни същества всички севернокорейци падат на колене и целуват портретите на ръководителите си плачат или ги величаят, направо бях потресен, но не може да се отрече факта, че Северна Корея е държава с гръбнак и пречупи еврейската змия!!!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11 АнонименПо тъппо нещо до сега не бях чел. да не си прекалил с "чая" тази сутрин ?
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 11 Малиии... много го мислят братушките тоя остров....както бяха уплашени от Китай 1968- *** когато ги изпепелиха барабар с танковете им.