Основната версия: Пелов дебнел Панчев, защото "пеел" на МВР

Издирваният се криел при вдовица на двоен убиец
Обновена: 7 юни 2018 07:26 | 7 юни 2018 07:00, Анисия Иванова
49
Основната версия: Пелов дебнел Панчев, защото "пеел" на МВР
Снимка: Булфото

Беглецът от затвора Владимир Пелов е дебнел някогашния си приятел Марио Панчев-Дебелия, за да го убие, защото се съмнявал, че помага на МВР в издирването му. Това е основната версия за престрелката в Ботевград, при която Пелов бе убит. Тя стана под носа на полицията и е трети опит на Пелов да ликвидира Дебелия. Случва се точно 63 дни след като рецидивистът избяга от софийския затвор.

Пелов и Панчев се стреляха взаимно на тъмна алея зад Историческия музей в центъра на Ботевград във вторник около 23 часа. Пелов бе пронизан от 4 куршума, а Дебелия бе уцелен два пъти в корема. Беглецът издъхва на място, а 39-годишният Панчев е в критично състояние в “Пирогов”.

Още по темата

Враждата между двамата приятели започнала още през далечната 1998 г. Тогава Пелов заподозрял Дебелия, че го е издал за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов, извършено на 16 май 1997 г. в пловдивския жк “Тракия”. За екзекуцията Пелов лежи 12 г. в софийския затвор.

Местни хора предполагат, че отношенията между двамата допълнително са се обтегнали и заради грозен слух, пуснат в града. Клюкари твърдели, че докато бил в затвора, жената на Пелов имала забежка с Дебелия. Марио категорично отричал, но с помощта на “доброжелатели" съмнението се загнездило у затворника.

Рецидивистът веднъж се опитал да убие Дебелия в дома му, втори път - в своето жилище, като го поканил на гости да пият уиски. Третият и последен опит е във вторник вечерта в центъра на Ботевград, недалеч от дома на Дебелия.

Пелов го дебнел, скрит зад храстите и дърветата около тъмната алея. Тя не попада в обхвата на камерите, които се намират на сградата на Историческия музей на бул. “Трети март” в градчето.

Марио подозирал, че Пелов ще го потърси, за да си разчистят сметките, още щом научил, че е избягал от затвора. Затова често сменял телефонните си номера, носел и незаконен пистолет. Той толкова се боял, че пращал свои хора да следят майката на Пелов - 72-годишната Тотка, брата Стефан и сина Владимир, за да може по тях да насочи униформените към убежището на беглеца. Жената и дъщерята на Пелов са в Малта.

“Владимир заплашваше Марио чрез общи познати, откакто избяга от затвора”, каза пред “24 часа” Георги, който е приятел на Марио от детинство. Според оперативна информация беглецът се появил в района на родния Ботевград преди около месец. От няколко дни бил по дирите на Дебелия.

“Пелов не се е движел свободно из града, а се придвижвал по коритото на реката, където е тъмно, обрасло е с храсти”, обясни шефът на областната дирекция на МВР Георги Григоров. “Има голяма вероятност да е излязъл от коритото на реката във вторник”, предположи полицейският шеф.

Същата вечер Марио Дебелия бил на заведение с компания и към 23 ч си тръгнал. Секунди по-късно проехтели изстрелите. Пелов стрелял първи, но загубил битката, въпреки че бил в много добра спортна форма.

Дебелия се обадил на приятелите си в заведението да им каже, че е ранен от Пелов. Те се втурнали към алеята, която е на метри от дома на Марио. В 23,02 ч един от тях подал сигнал на тел. 112. Компанията откарала Дебелия в спешния център в Ботевград, а оттам той бил транспортиран в “Пирогов”. Едрият мъж бил уцелен с два куршума в корема, направена му е операция рано сутринта в сряда.

Владимир Пелов бил улучен на 4 места в краката и главата - в лицето, непосредствено под мустака, в дясното бедро и в дясната подбедреница. На мястото на стрелбата полицаите открили три пистолета - единият се търкалял в тревата и вероятно е бил на Дебелия. Вторият - до трупа на Пелов и един в чантичка около кръста му. Назначени са експертизи, за да се види има ли отпечатъци.

“Оръжията са “Валтер”, “Макаров” със заличени номера и ТТ”, уточни главният секретар на МВР Младен Маринов. На мястото разследващите открили седем гилзи. Това, което ги впечатлило, било, че Пелов бил с маска на лицето и променен външно. “Изглеждаше съвсем различно”, каза окръжният прокурор на София Наталия Николова. Пелов имал брада, бил със суитшърт с качулка и под нея шапка, носел туристически обувки, удобни за преходи в пресечени местности. У него не е открит мобилен телефон.

Пелов изглеждал толкова различно, че дори брат му Стефан не успял да го разпознае, твърди прокуратурата. Разследващите установили категорично, че убитият е Пелов с дактилоскопска експертиза, чрез която сравнили отпечатъците, които взели от трупа, с тези в базата на МВР.

Вестта, че затворникът е убит, обходила за секунди Ботевград. Десетки роми се втурнали към алеята, където лежало тялото. Това наложило да бъде повикана жандармерия, която да разпръсне зяпачите. “Разпитани са 7 свидетели, близки на починалия, и хората, които са откарали Марио Панчев в болницата”, каза прокурор Наталия Николова.

Криминалистите не изключвали и версията за неуредени финансови взаимоотношения между Пелов и Дебелия, които преди години имали общ бизнес.

Беглецът Владимир Пелов се навъртал в района на родния си Ботевград от началото на май. “Имахме оперативна информация, че от около месец е на територията на града”, потвърди шефът на областната дирекция на МВР Георги Григоров. Униформените получавали 10-ина сигнала на ден. “Всеки беше проверяван”, твърди полицейският шеф.

Дебелия не е единственият, който се е страхувал от Пелов. От него треперела и ромската махала. Според бивш затворник писмото, което Пелов изпратил на 7 май до президента, омбудсмана било предупреждение към враговете му. Един от тях бил и Дебелия. В него беглецът обясняваше, че бил несправедливо обвинен и осъден. Говори и за нередности в затвора, свързани с работата и вноса на дрога зад решетките. Първите три страници на писмото били написани още преди бягството, убеден е бившият затворник.

"Трябва да му дадат медал, че свърши работата на полицията”, каза мъж, лежал в затвора заедно с Пелов и пожелал анонимност. Според него Пелов може да се е отървал от Радослав Колев дни след бягството от затвора. “Закопал го е някъде из планините и никога няма да го намерят”, каза той.

Няколко часа след убийството на Владимир Пелов полицията евакуира блок, в който живеела вдовицата на негов приятел. Причината - в жилището са открити различни взривни вещества. В кооперацията на бул. “България” 12 живее вдовицата на Мико Петров. Той бе арестуван на 3 октомври 2009 г. заради двойно убийство. Преди това бил един от най-близките приятели на Пелов. В затвора се обесил през 2010 г. Според една от версиите, след като избягал от пандиза, Пелов се свързал първо с вдовицата.

Нейни съседи обаче казват, че не са виждали Владимир да се навърта в района. “Възможно е да е идвал по тъмно”, каза комшийка. Тя обясни, че Мико и Пелов били много близки. Навремето Мико често посещавал приятеля си по време на първия му престой в затвора заради убийството на сараф в Пловдив. Вчера в апартамента е намерена чанта с гранати, които бяха взривени от барети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Първо бяха 3 попадения в Пелов, сега станаха 4.Може ли поне 2 дена да повтаряте една версия? Толкова ли няма 2 служителя в цялото МВР които да наизустят 2 реда и да ги повтарят. Всеки час нова версия, нова помия. Едно разследване неможе да направите като децата. От детската градина да хванем деца ще свършат 1 милион пъти по добра работа от вас! Те поне могат да броят до 4 от първия път! Дайте да събираме МВР- простотии и да издаваме книги на края на годината, поне да се смеем с тия тлъстаци!
31
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До Г. СомовБотевград е голем като Бомбай ,демек Момбай ! Там е Боливуд и ша праат филм за събитието...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен след като го е гръмнал в корема и Дебелия е паднал Пелов се усмихнал под мустак от радост но, Дебелия се е издразнил и го е гръмнал под мустака.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз голям убиец. Три пъти се мъчил ...накрая него убили . Бахтии палякаа Хахахахахахахха
28
0
 
5
 
! Отговори
Crime Scene преди 5 години
Пелов стрелял първи - уцелил Сутеньора в корема, той паднал на земята и Пельов отишъл при него да го довърши. Марио не бил обаче толкова безпомощен и извадил пистолета докато Пелов се доближавал до него и от легнало положение го застралева два пъти в крака, Пелов пада и Сутеньора се цели в главата и стреля. Много е интересно под какъв ъгъл е влязъл смъртоносния крушум в главата на Пельов - от там може да се докаже, че е застрелян от лежащия на земята Сводник.
27
0
 
2
 
! Отговори
мухахахах преди 5 години
непосредствено под мустака,----------------Хахха под мустака какво е? Май сърцето, а?!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова са дебели, че не могат да клекнат, за да разгледат уликите. Мале-мале...като 2 слона в стъкларски магазин е снимката.
25
2
 
3
 
! Отговори
Извънземен преди 5 години
Да живее Комунизма !Само комунистически режим ще оправи България !
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко глупав трябва да си да четеш тука статия на 24 часа , колко много Уфце има у нас
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутеньора няма ли да пуква вече. Колко ще го чакаме?
22
0
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Версията на властите пак издиша. Нападателят Пелов се оказва пронизан от четири куршума, а нападнатият само от два.Логично е да е точно обратното.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е бил наистина Пелов, след като брат му не може да го разпознае? Или някой клошар. който никой няма да го търси и затова са го гръмнали в лицето, че да отчетат че е мъртъв и да не го търсят повече?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я колко лесно се краде готова Статия от вестик 24 часа........хаха
19
1
 
26
 
! Отговори
факт преди 5 години
Ако Бен Ладен се криеше у нас и до сега щеше да е жив,с това ниво на полицията.
18
0
 
27
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
Рецивидистът си дошъл у дома . Другите Мутри веднага разбрали. Почнали да се търсят и плъзгат. Не съм бил в Ботевград , сигурно е голям мулти милионен метрополис, И за това Заптиетата не са успяли да му фанат дирите . Сигурен съм !!!!
17
0
 
16
 
! Отговори
пак преди 5 години
Чистачка,полицай,чистачка полицай поне да има някой да им върши работата....
16
0
 
13
 
! Отговори
мм преди 5 години
Има няква схема пак в цялото мероприятие ,как брат му няма да го разпознае щото бил с брада ,та с отпечатъци го разпознали
15
0
 
16
 
! Отговори
Морския преди 5 години
Вчера във Варна видяхме полицай. Живо тегло над 120 кг. Трагедия. Май беше призовкар. Ама как може да имаме такива полицаи. Трябва да са атлети. А то ..... И да чакаме от такива да хващат хора като Пелов.
14
1
 
9
 
! Отговори
Снайпера69 преди 5 години
*** смешниците. Не могат да стрелят , а инс какви смешни пистолети, като изключим Валтера. За Глок 19 илиХеклер и Кох не са ли чували. Бил в добра спортна форма. И аз съм ама за разлика от тях стрелям като снайперист.
13
0
 
7
 
! Отговори
65 преди 5 години
,,местните хора предполагали,че отношенията между двамата се обтегнали?Питам аз_преди това любовницо ли са били? После единият пистолет се търкалял??Е ,да хвърчи ли?Ек,тая родна милиция дето ни пази е голяма работа.Смешка.