Коледно: Папата призова да загърбим различията

В коледното си слово той призова да се сложи край на конфликтите
Обновена: 25 дек 2018 15:50 | 25 дек 2018 15:28,
28

Снимка: БТА


Папа Франциск отправи днес коледните си благопожелания в традиционното си послание "Урби ет орби" ("Към града и към света") за братство между хората с различна вяра, раса и идеи. Той призова света да остави настрана "пристрастните интереси", за да се намери политическо решение на войните в Сирия и Йемен и на конфликтите в Украйна и на Корейския полуостров, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Обръщайки се към десетки хиляди туристи, поклонници и римляни на площад "Св. Петър", светият отец каза, че всеобщото послание на Коледа е, че "бог е добър баща и всички сме братя и сестри", предаде АП.

Без братство, каза папата, "дори най-добрите ни планове и проекти рискуват да бъдат бездушни и празни". Той добави, че "нашите различия не са вредни или опасни, а са източник на изобилие".

Франциск отправи призива си докато тенденциите към национализъм, подхранващи подозрителност към мигрантите и бежанците, стават движеща сила в много европейски държави.

Папата се спря също на преследваните християнски малцинства и на населението, което е жертва на "идеологически, културни и икономически форми на колонизация" или на което не достига храна или достъп до здравеопазване и образование, предаде ДПА.

Папата изрази и надежда, че израелците и палестинците ще възобновят диалога и като поемат по пътя на мира ще сложат край на седемдесетгодишния конфликт, а сирийските бежанци ще се върнат по домовете си, предаде Франс прес.

82-годишният аржентински папа призова също за социална хармония в Никарагуа и Венецуела, държави, измъчени от вътрешнополитически конфликти, предаде Ройтерс.

Мерките за сигурност около Ватикана бяха засилени, в подстъпите към него бяха паркирани военни джипове, а туристите и багажът им бяха проверявани с детектори.

Посланието "Урби ет орби" предлага и опрощаване на греховете, ако присъстваш лично на церемонията или я следиш от разстояние по радиото и телевизията, уточнява ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върховно лицемерие
18
2
 
4
 
! Отговори
ПРОДАВА преди 5 години
ВАЗ 2103 - лада. Уригинални гуми. Карборатор от обикнавенна жугула. Седалките са с тапицерия. Радио с касетофон. Щорички на задния прозорец. Със газова оретба. Цена 2900 лева. С. Рупци, Видинско. Гаража на Цано всекиме знае. Имам вечи оферти
17
1
 
4
 
! Отговори
ффф преди 5 години
the *** !!!
16
1
 
10
 
! Отговори
каза като рече преди 5 години
Тоя се прави на по-католик от себе си!Жалка история!
15
3
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
ами тогава станете православни бе католически смешници...
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То освен да призовава и да дава наклон, нещо да е свършил ама наистина, да е допринесъл за добруването на някой? Или само призовава, ми то тва и аз го мога, не се биите, не се плюите, ето призовах, ама кво от това.
13
3
 
23
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Католицизма е секта!
12
0
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Да не би папата да ни е началник?Да си гледа католиците и подчинените педофили!
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая политическа марионетка не е никакъв папа.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 Как папата ще анатемосва ,когато той е под анатема заради ерес,наложена му от източните Патриарси през 11век?
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Как искаш папата дума да обели дума за Украйна?Католиците там и в Румъния измислиха униатските православни общности!Запазват Православните догмати ,но вместо Патриарха да е начело ,покланят се на папата !Хитро измислено!
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Украйна е обявен кръстоносен поход срещу православието, горят се православни църкви, православни свещеници и семействата им да подложени на тормоз от нео-фашистите от "Десен сектор", а папата не обелва и дума за това, все едно че не знае!Ей на това му казвам аз типично католическо лицемерие.В България в медиите на Пеевски нищо не се казва за това, демократите от ЕС си траят, нали това е насочено срещу Русия!!
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата да не говори общи приказки, ами да каже защо в Западна Украйна се горят православни църкви!!После иска да обичам католиците..............е, няма как да стане това!!
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас кво ни интересува кво се е изказал папата?Тоя не може да тури в ред педофилите -кардинали с които се е обградил ,а взел акъл да два на света!***!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва още в началото на конфликтите и войните да се обаждат. Да правят анатеми и да отлъчват от църквата, както е било преди. Късно се сещат да се обадят и много неясно. Например, по една анатема на започващите войната в Сирия.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почерпи друговерците с пръжки и рикиа.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеални съвети за африканците. Да загърбят материализма.
2
2
 
25
 
! Отговори
дарвин преди 5 години
Това е АнтиХриста, лидера на п3дофилите, изнасилени десетки хиляди 5-7 годишни момченца от САЩ и Чили през Германия и Великобритания, та чак до Австралия и Китай. Медийти усложливо мълчат, а лично дясната ръка на този - Кардинал Пел, то съдят в Австралиа за 150 доказани изнасилвания и най-вероятно още хиляди трудно доказуеми за да стават за съдебната зала...
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бисмиля и шейтани рахим!