Посланикът на Венецуела: САЩ искат петролните ни находища

Н.ПР. посланик Ориета Капони пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 2 фев 2019 19:52 | 31 яну 2019 22:52, Екип на Bulgaria On Air

Европейският парламент призна Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела. Депутатите призоваха и евролидерите да направят същото.

В същото време недоволството във Венецуела не стихва. Вчера стотици отново излязоха по улиците, за да принудят президента Николас Мадуро да се оттегли, и с искане армията да разреши влизането на американска хуманитарна помощ.

Появи се информация, че френски и чилийски журналисти са били задържани в Каракас.

Според посланика на Венецуела у нас Ориета Капони големите международни медии излъчват много фалшиви новини. Тя обясни, че е имало задържани журналисти, но причината е била, че са влезли в страната като туристи, без да получат необходимата акредитация, за да упражняват журналистическата си професия законно.

"САЩ и за нещастие Европейският съюз признават изборите само когато са спечелени от опозицията. Изборите за нашето Народно събрание бяха организирани и направени чрез електронната ни система на гласуване със същия регламент на избирателната комисия, с който бяха направени и изборите за президент, когато спечели Мадуро. Признават за легитимни само тези за Народното събрание, спечелени от опозицията, но за нелегитимни, спечелените от Мадуро", заяви Ориета Капони в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR няма как Европейският парламент да признава Гуайдо за временен президент, тъй като такава структура не съществува в конституцията на Венецуела. Тя беше категорична, че единствените, които могат да решават бъдещето на страната, това са венецуелските граждани.

Въпреки призивите на ЕС и САЩ за нови избори в страната, Капони заяви, че няма страна в света, която да може да наложи на друга суверенна страна да направи избори и тъй като такива са вече проведени през май месец 2018 година, конституцията на държавата не позволява отново да се проведе избирателен процес.

Според нея причината за репресиите от страна на САЩ е желанието им да имат надмощие в Южна Америка и да могат да разполагат с петролните находища на Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание