Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повече

Държавата се стреми към обратна миграция на специалисти
183
Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повече
Снимка: БТА, архив

При преговорите с "Фолксваген" направихме всичко, което можем, дори и повече. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов на икономически форум в Пловдив.

Той посочи, че такива инвеститори искат много привилегии, на 100% изградена инфраструктура и съпътстваща такава.

Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с "ноухауто" и технологията, но това могат да си го позволят големите държави, каза Горанов.

По думите му 90 процента от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид. Той добави, че свързването на Северна България и проекта за АМ "Хемус", както и връзката с "Дунав мост 2", са основен приоритет на правителството за завършване на магистралните пръстени на България.

Още по темата

Според вицепремиера Томислав Дончев е важно облекчаване на процедурите за инвеститорите, влизащи в тях, но и това трябва да се уреди със специален закон. Той смята още, че през следващите години индустриалните зони трябва да са обект на различни видове стимули, но с ясен регламент и ангажимент от страна на държавата и местна власт за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Според Дончев естествена еволюционна стъпка за това е обединението на различни общини и посочи като пример Симитли и Благоевград.

Вицепремиерът коментира, че като не е дошъл "Фолксваген" у нас, "ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно". Дончев даде като пример концентрацията на над 250 фабрики, произвеждащи компоненти в автомобилната индустрия, но и привлекателната данъчна среда, предаде БТА.

Страната ни е предприела редица стъпки за увеличаването на доходите и на заплатите в публичния сектор, но в посоката, в която работи и бизнесът, заяви Горанов. Финансовият министър посочи още, че страната ни не може да поддържа ниска цената на труда, защото скоро няма да има кой да я предлага. По думите му обратна миграция на специалисти по примера на прибалтийските страни е станала, когато доходите са достигнали 50-60 процента от средните доходи в ЕС.

В момента в нашата страна доходите са 49-50% от средните за ЕС, а българските емигранти са около милион за последните 15 години. За връщането на мигрантите обратно съществен фактор е заплатата, но също така важни са разполагаемият доход, данъците, битовият комфорт и съпътстващи фактори на околната среда като инфраструктура, сигурност, чистота на въздуха и социални придобивки. Това е комплекс от фактори, който зависи от държавата и от местните власти, каза още Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
4
 
4
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
Това е партенка, нищо още не е решено, аз вярвам на Роско Синоптиков, това е моя вечен президент!!!
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати логиката, хем направили всичко, хем не можело да си го позволим, гениално.
123
2
 
18
 
! Отговори
Гочоолу преди 4 години
Вярвам на Горянина. Направили са всичко та и повече. Просто толкова си могат. Във всяка друга държава този пияндурник и за портиер на министъра на финансите нямаше да го вземат а тук лъска кенефите на х-л Берлин и прави кариера. А, наздраве, чичо Блаже!
122
15
 
6
 
! Отговори
Просто бизнес преди 4 години
Турците работят за два пъти по-малки заплати от българските.
121
4
 
10
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Сложете им транзитни такси на транспорта за Европа и ориенталците ще клекнат много бързо.
120
2
 
18
 
! Отговори
като бг футболистите преди 4 години
Това звучи малко като казано от сегашните ни млади футболисти.Някой слаб отбор ще им вкара 4-5 гола, нашите едвам ще бягат по терена за топката и накрая ще кажат: ,,Ама ние се постарахме,ама той реферът погрешно даде дузпа,защото нас не ни харесва. Ние никого не сме спъвали,ритали, плюли или псували от противниците.
119
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румънците от Констанца се подиграват,че сме от изостанала държава.Отварям приложение за корабите разстоварвани в момента в Констанца, отварям в Бургас...Ние сме в детската градина
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офф спрете с тоя популизъм че ме заболя главата. Не мога да ви слушам вече. Мре ми се не мога да го гледам тоя сеир.
117
3
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Корупция и неработеща съдебна система. Но докато ГЕРБ са на власт това няма да се промени. Щом три мандата не им стигнаха, колкото и да имат, все няма да са им достатъчни.
116
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"българските емигранти са около милион за последните 15 години."От които 10 години управление на ГЕРБ.
115
1
 
8
 
! Отговори
До 116 преди 4 години
Не си прав! Баце му е обещал да го инсталира за наследник (премиер)! Обещал е на ..... и ще го изпълни щото няма накъде.
114
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре ще е да направите всичко възможно да си ходите.
113
3
 
16
 
! Отговори
socialen преди 4 години
На Прокопиев пак му развалиха далаверата. То не беше "клъстер", не беше Плюнчо.
112
2
 
26
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Никой значителен няма да инвестира в България, "управлявана" от неграмотна ...
111
2
 
34
 
! Отговори
Христо преди 4 години
VW предпочетоха да инвестират в страна с диктаторски режим плед държава от ЕС...Ето колко много не ставаме за нищо...Воняща от далече на корупция територийка,управлявана от политици на хранилка от шепите на няколко мастити олигарха или по-точно няколко мастити престъпника....
110
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи провал в най-хвалената от Тиквата област-строежите на инфраструктурата?Щом разбраха каква лъжа е това, представете си другите хвалби колко са верни!
109
2
 
23
 
! Отговори
съвет до Плевнелиев преди 4 години
Ей Плевнелиев НЕ беше ли готов на повече от всичко Фолксваген да дойде у нас? Още не е късно де,*** изиграй един кючек заедно с Цецо на Ердоган! Ти си най-толерантен нали тъй?
108
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя нормална компания не желае да инвестира на тази мафиотска територия
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов ще си тръгва май. Евреите го искат за шеф на международна банка!
106
2
 
7
 
! Отговори
Боко, Цвеклото иде преди 4 години
ар бе Боке да не би да е вторият човек след Лейди Фънди? Боко е вторият след президента Радев. И ако Боко неможе да закопчее Цветкев, какво остава за ледиту Фъндулиндено- ? Ка да им аа върне у забвачката за чушди езици с преподаване на разширено обучение на всичко по руски.До там ли я докара Гулията та Ръпона да го яха на задни прашки. Боко дигай гранатомета и метай метала да клицне вертикално асенсзора и ка да га поменеме като зидар-мазач-завършил средното със среден