Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повече

Държавата се стреми към обратна миграция на специалисти
183
Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повече
Снимка: БТА, архив

При преговорите с "Фолксваген" направихме всичко, което можем, дори и повече. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов на икономически форум в Пловдив.

Той посочи, че такива инвеститори искат много привилегии, на 100% изградена инфраструктура и съпътстваща такава.

Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с "ноухауто" и технологията, но това могат да си го позволят големите държави, каза Горанов.

По думите му 90 процента от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид. Той добави, че свързването на Северна България и проекта за АМ "Хемус", както и връзката с "Дунав мост 2", са основен приоритет на правителството за завършване на магистралните пръстени на България.

Още по темата

Според вицепремиера Томислав Дончев е важно облекчаване на процедурите за инвеститорите, влизащи в тях, но и това трябва да се уреди със специален закон. Той смята още, че през следващите години индустриалните зони трябва да са обект на различни видове стимули, но с ясен регламент и ангажимент от страна на държавата и местна власт за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Според Дончев естествена еволюционна стъпка за това е обединението на различни общини и посочи като пример Симитли и Благоевград.

Вицепремиерът коментира, че като не е дошъл "Фолксваген" у нас, "ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно". Дончев даде като пример концентрацията на над 250 фабрики, произвеждащи компоненти в автомобилната индустрия, но и привлекателната данъчна среда, предаде БТА.

Страната ни е предприела редица стъпки за увеличаването на доходите и на заплатите в публичния сектор, но в посоката, в която работи и бизнесът, заяви Горанов. Финансовият министър посочи още, че страната ни не може да поддържа ниска цената на труда, защото скоро няма да има кой да я предлага. По думите му обратна миграция на специалисти по примера на прибалтийските страни е станала, когато доходите са достигнали 50-60 процента от средните доходи в ЕС.

В момента в нашата страна доходите са 49-50% от средните за ЕС, а българските емигранти са около милион за последните 15 години. За връщането на мигрантите обратно съществен фактор е заплатата, но също така важни са разполагаемият доход, данъците, битовият комфорт и съпътстващи фактори на околната среда като инфраструктура, сигурност, чистота на въздуха и социални придобивки. Това е комплекс от фактори, който зависи от държавата и от местните власти, каза още Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
18
 
! Отговори
мирес преди 4 години
Плюя на ВенциславА ГорановА, БисерКА ПетковА, и онази дебелана със суджуците БойкА БорисовА и останалите от *** им. Мръсни алчни джендърКИ!!!
104
2
 
19
 
! Отговори
Тихия преди 4 години
Имате ход! Ако съм на мястото на премиера и милея и ме яд поне малко, че ми се подиграват, ще го приема и малко лично, защото направих диря да правя *** на Меркел, докарах им всичките хранителни вериги, за да щърбят народа на сухо! Създай български автомобил. Имаш ресурса от умни и квалифицирани българи по цял свят. Нека държавата застане зад него и дай безвъзмездно терен и инфраструктура. Покажи, че имаш топки, ако не, отивай в политическото небитие, където така или иначе ще отидеш!
103
2
 
26
 
! Отговори
- преди 4 години
Оставка бе !!!
102
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яд ме е че сте фали прълювци не за друго !
101
1
 
19
 
! Отговори
Цецо и Боко нераздел преди 4 години
Бойко дорде Цецо съвсем не е завзел властта изритай тоя къщовник.Боко се подлъга да прати Кристална и да потопи Бокова - ето ти резултатът. Щерката с особенната глава къде е на работа? И къде е на Боко щерката - разпраат в Иваняне с къща в нивата за където се прекарвал бил къс частен лъч на метрото с излаз в кухнята на къщата...А Прокурора с особенната тераса е изпратен да наблюдава оная барцелонска вила дет ем се води ем се влачи зад БойкоБат Бойки Цецо ти е избрал килия.
100
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** какво значи направихме всичко,бе?Та това ви е работата.Заради това сме ви избрали,за да правите всичко,а не да се оправдавате.А изводи направихте ли си сега защо е такъв резултата?Защото не сте направили всичко което е необходимо.
99
2
 
14
 
! Отговори
йок ефенди кория преди 4 години
Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повечеЛесничея, има други мат представи. Бсичко - това е стъблото на дървотоКогато каже че е направил повече от всичко значи някой е свил клоните и в дората останали трупите.Та те, Гронов-Лесничеев, в очевадното раздвоение, те били направили и моторите и ел, спирачните системи и даже мазнали боята връз вагенеите и едва тогава Фоксвагените отишли в Турция.За да не мирише на смърди са си турнали пръст в Gъз,
98
0
 
22
 
! Отговори
- преди 4 години
Щом "дори и повечето" не стигна, значи сме още по-зле, отколкото си представяме! А нещо отговорност някой да поеме??? Или наглостта е безкрайна!
97
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не дойде Фолксваген щял да дойде някой друг...Ама кога бе?Сега чакаме Хюндай,после Мерцедес,после БМВ... Тойота и Хонда са се наредили и те на опашката...Фащайте се да работите бе мам.ка ви.Не да каканижете глупости.Времето,времето тече.Колко години от живота ни пропиляхте в тоя безумен преход към наникъде?А сега накъде?
96
1
 
26
 
! Отговори
Партиен член преди 4 години
Най голямата причина се казва корупция.
95
0
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Приоритети, приоритети... Но завода на Фолксваген отиде в Турция - това е. Защо - обяснения много, но това е оценка за гербаджийското правителство при вече трети мандат на Бойко. Очаквасе сега неговата пиар дружинка да намери виновника - опозицията, Путин , Орешарски и т.н.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обаче тази тенекия както каза някой го търпиме ние
93
0
 
26
 
! Отговори
anon преди 4 години
"За връщането на мигрантите обратно съществен фактор е заплатата, но също така важни са разполагаемият доход, данъците, битовият комфорт и съпътстващи фактори на околната среда като инфраструктура, сигурност, чистота на въздуха и социални придобивки" - и пак успя да пропусне най- важното защо не се връщаме - законноста, *** такъв, законноста ни/ви куца. като оправите механизъма престъпление->наказание ще тръгне всичко друго и може и да се върнеме.... до тогава само ще пращаме пари...
92
0
 
18
 
! Отговори
охо бохо преди 4 години
къде е клъстъра ***?нека обясни провала си!
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това с признанието намирисва на фейк нюз.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РРРДо РРРНе че нещо, но 7000 лева, дори не се отчитат в банковите сметки на тези хора.
89
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е направил всичко защо не са избрали Нас явно не не направил всичко .Явно този министър е слаб след като допуска загуба от такава промишленост или у нас само да присвояват пари
88
0
 
30
 
! Отговори
Adam преди 4 години
тази селска тиква да беше дал 3 милярда за инфраструктура вместо за 8 тенекии колко жалка картинка:)
87
1
 
8
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До майорски 89 Спряха производството но ровър, защото англичаните ни пробутаха много стари архаични модели , които не се продаваха.Българите не са глупави да купуват стари модели , вместо нови от други марки.
86
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще държавата се ръководи без ясна визия за развитие. Тези политици са толкова алчни и прости, че въобще не могат да видят комплексно проблемите.Много е трудно да работиш нещо, което не го знаеш, това са нашите политици.