Лампедуза залята с мигранти, кризата била неуправляема

Кметът на острова иска обявяване на извънредно положение
Обновена: 25 юли 2020 16:54 | 25 юли 2020 16:54, Веселина Йорданова
80
Лампедуза залята с мигранти, кризата била неуправляема
Снимка: БГНЕС, архив

Лампедуза, най-южната точка на Италия, е залята с мигранти от Северна Африка, оплака се днес кметът на малкия средиземноморски остров Тото Мартело, информира ДПА.

Ситуацията стана неуправляема. Ако правителството не обяви извънредно положение, ще го направя аз, каза Мартело, цитиран от италианската агенция АНСА.

АНСА уточни, че има 1027 мигранти на острова с площ 20 квадратни километра, включително 203, които са пристигнали тази нощ със седем лодки. Смята се, че повечето са от Тунис.

Около 50 от новопристигналите са настанени в палатки на пристанището, тъй като няма други възможности за настаняване. Лампедуза има център за мигранти, но с капацитет само 95 души.

Заради ситуацията с мигрантите островът бе посетен тази седмица от министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и опозиционния лидер Матео Салвини от крайно дясната Лига.

Броят на пристигащите мигранти в Италия по море нарасна рязко през последните седмици. В периода 1-24 юли са пристигнали 4384 души спрямо около 1000 през юли 2019 и близо 2000 през юли 2018 година. Бройката им обаче е сравнително малка спрямо пика от периода 2014 г. - средата на 2017 г., когато на италианския бряг пристигнаха над 600 000 души.

От началото на година Италия е регистрирала 11 334 пристигнали по море мигранти, почти колкото през цялата 2019 година. През 2018 по море са пристигнали 23 370 мигранти. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Както каза баце навремето ще обогатят геофонда в италия и европа
64
0
 
12
 
! Отговори
До бежански преди 3 години
Незаконното преминаване на границата е престъпление във всяка държава по света, включително България. Но очевидно по новите евротолерастки неписани правила можеш да вършиш всякакви престъпления, стига да си кафяв или черен. А пропагандата е по-силна отвсякога, Оруел се върти като пумпал в гроба.
63
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Корабчетата на СоросЩом се връзват на вехтия рептил-ще страдат!Що в Унгария няма мигранти?
62
2
 
4
 
! Отговори
География преди 3 години
До АнонименКак третата икономика и втората по производство в Европа ще стане по бедна като напусне?
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затварят границите на ЕС, да има достъп само за хора с визи, а не който иска да идва, на фона на коронавируса и кризата, в която е целият свят не трябва да се допуска повече никакво свободно преминаване.
60
0
 
16
 
! Отговори
3456788 преди 3 години
Ами тестове за Коронавирус правени през последните 48 часа имат ли? Гадни Евролицемери,шебеците безпрепятствено ,нормалните хора с ограничения.Нали им трябвали 100000 за прибиране на реколтата,да ги карат право на полето.
59
3
 
6
 
! Отговори
Ганю преди 3 години
До Христо Христов Щото могат. Могат да правят каквото си искат. А ние немоем газо си да избришем! И чекаме па милиарди да ни дадат да ги ОКРАДЕМ!
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе демократична америка се оправи със 100 милона индианци - по техни сметкисамо с класическа пушка и сабя - взимайте пример
57
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На лодките и обратно с по един ковид за изпращак
56
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 40Янките - ок.Кажи сега, защо и франция и италия и други от нато активно бутаха кадафито?Кажи защо немците (а и испанци, шведи и тнт.) от прошлеците до меркел, активно помагат имигрантите и трафикантите им?
55
0
 
23
 
! Отговори
Хм преди 3 години
До АнонименАко Италия(трета икономика в ЕС) напусне може и да не спечели,но ЕС направо ще рухне.
54
1
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Само Салвини може да оправи положението!На корабите и обратно в къщи!Ако не си ги искат-могат да ги изсипват в международни води(22км от брега)
53
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стреляйте, глупци! Докато не е късно!!! По-добре законна стрелба от беззаконна при гражданско вълнение!!!!!!
52
0
 
49
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Италианците ги разбирам. От ЕС ги притискат с еврофондове и други подобни, и те не могат да откажат прием на мигранти. Тук ще стане същото, ако настъпи масов наплив. От ЕС просто ще кажат: спираме еврофондовете, ако не ги приемете. А познайте нашите управляващи, какво ще направят ? Може и ембарго да ни наложат или разни други рестрикции. ЕС със своята толерастия, просто ще унищожи Европа.
51
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето защо Бойко е добър за бегето - държавата трябва да остане проста и бедна за да не е атрактивна за навлеците
50
15
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Вчера имаше статия за някакъв в Русия който е останал сам в едно село накрая на света.Е ми тези емигранти защо не ги пратим там Путин и руснаците ще се зарадват защото тези емигранти ще отидат там и ще работят и ще има голямо качествено производство.
49
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия ако напусне не печели нищо.Ще стане още по-бедна.
48
2
 
32
 
! Отговори
SS преди 3 години
Следващата страна която по всяка вероятност ще напусне ЕС май ще е Италия.Хубавото за нас е ,че като бедна страна никой не иска да остане тук,а само да премине.Но със времето и това ще се случи.Та още от сега ви питам? Кой ще иска да работи и да плаща данък за да може да се интегрират мигрантите?Дори и данъка да е минимален!То така се почва.Ето ви предпоставка за омраза и соц.сбъсък.
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ООН теябва да изисква обяснение, което да бъде световно обществено достояние от държавите от които се мигрира.Прави впечатление,че основната маса мигранти са повечето от държави с монархическо управление,и без социалдемократичен модел на избори.Власта е окупирана от върховните фамилии,и народа са го оставили да гладува поради страх от преврат,и народа бяга през глава.Главите на държавите трябва да излязат с открито становище пред света.Всеки човек има право на живот.
46
0
 
54
 
! Отговори
стефчо преди 3 години
само преди 50 години,световното население е било наполовина. Тая биомаса иска храна и да кмонсумира постоянно по всякакъв начин. Уви човешката раса нищо добро не я чака.само войни ,болести и глад...