Раул Кастро се пенсионира, една ера приключва за Куба

Кой ще поеме юздите на партията след него?
Обновена: 17 апр 2021 19:53 | 17 апр 2021 19:52, Веселина Йорданова
90
Раул Кастро се пенсионира, една ера приключва за Куба
Снимка: БГНЕС

60-годишното управление на братята Кастро в Куба приключва. 89-годишнияг Раул Кастро потвърди, че се пенсионира и предава ръководството на Комунистическата партия на по-младото поколение, цитирам - "изпълнено със страст и антиимпериалистически дух".

Пред неколкостотин членове на Комунистическата партия на историческия конгрес Раул Кастро обяви, че напуска поста първи секретар на Централния комитет - най-влиятелния пост в Куба. Той осъди, по думите му, икономическата война на Вашингтон срещу Куба, визирайки икономическите санкции, в сила от 60-те години на миналия век, но и подчерта:

"Потвърждавам на този Конгрес на партията, че ще развием показващ взаимно уважение диалог и нов вид отношения със Съединените щати, без намерението Куба да се отказва от принципите на Революцията и социализма, за да постигнем това".

Юздите на партията ще поеме 60-годишният Мигел Диас Канел, който от 2018-а е президент. Предшественик на тази длъжност беше Раул Кастро, който пое президентския пост през 2006 г. от болния си брат - Фидел Кастро, който почина през 2016 г. на 90-годишна възраст. Официалното предаване на властта се очаква в понеделник.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати не планират незабавна промяна в политиката си спрямо Куба, предаде БНР. Разсекретени документи на ЦРУ показват, че първият опит за покушение срещу Раул Кастро е бил през 1960-а, когато на пилот са били предложени 10 000 долара, за да организира злополука. Мисията обаче е била анулирана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: кубаРаул Кастро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да каменната соц ера. Да ви пикам на фашистииите комоноидни.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Ти си "умен" колкото останалите комуннета. Аз казах, че не си инфрмиран и че Куба може да изнася за радица региони каквото има да изнася. Много ясно, че ако няма за износ няма да изнася. Егати малоумието!
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата депресия тръгва от САЩ. От тогава сащ фалира няколко пъти. Последно беше 2008 г. Цената обаче я плати целият свят. Даже и ние ядохме постна пица.Заради американизирани продажници като теб.
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай има специални ракети за самолетоносачи. Да ги инсталира в Куба и пълен блокаж на мексиканския залив, всяко корито там да е цел.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Тия приказки за края на икономиката на САЩ се разпространяват от Голямата депресия преди 90год.и все разпространявани от комунистите !
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Леле мале ,ти си по зле и от чугунените комунистически глави!!!Ембарго има още от 1958г.започващо със забрана на продажбата на оръжие.През годините то е отслабвано или затягано в зависимост от Господарите на Белия дом.Пурите може и да не попадат под ембарговите стои, но захарта в повечето случай е попадала.А,сега ЕС няма начин да купува захар от Куба защото от няколко години има криза в плантациите им и те даже не могат да изпълнят договора си с Китай за износ на захар.
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ерата на САЩ приключи. Китай имат ръст над 18% само за това тримесечие. Янките теглят заеми все повече, дългът им е над 23 трилиона. Спрямо задлъжнялост вече надминават Гърция. Обаче няма кой да ги спаси. Японците им купуват дълга все още, но и те са задлъжняли с над 200%, другата част от дълга им е в Китай. Край.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Тва дори не е вярно. Има ембраго за кубински стоки за САЩ. В ЕВропа те си се търгуват: пури, ром, захар и каквото там имат, тъй че не си добре осведомен.Пробвай с нЕкоя друга опорка.:)))
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61И в Хавай да има американска блокада,ембарго,санкции заплатите ще бъдат 12долара.Освен това санкциите не се простират само срещу кубинците ,а и срещу всяка чужда фирма осмелила се да търгува и да доставя ембаргови стоки от големият американски списък!
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куба е ясен пример за съществуването на американски империализъм!От освобождението си от Испания,САЩ постоянно се месят в делата на Куба.Три окупации на Куба ,1898-1902г.,1906-1909,1917-1922г. с назначаване на военни губернатори и всичките намеси са за защита на американци и техните инвестиции,както и потушаване на бунтове срещу марионетните власти.Всички договори подписвани от Хавана със САЩ са васални договори с право USармия да навлиза в Куба когато пожелае!Янките доведоха комунистите на
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60В коя от двете държави заплатата е 12 долара на месец?Хаваи, Пуерто Рико?Къде се редят на опашки за олио и има дажби от една порция в магазина?Все интересни въпроси!
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55Защо сравняваш с Хавай ,по удачно е сравнението е да е със съседите от Пуерто Рико,които заедно с Куба се ,,освободиха,,"(с американска помощ) от испанците.Пуерто Рико все още не получава статут на щат,въпреки желанието на пуерториканците,а и заплатите им не са като на хавайците!
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Баш олио ползват.Бил съм там.:))))))
51
5
 
3
 
! Отговори
Винцеремос преди 3 години
В Куба е супер!Имат банани, а тоалетна хартия почти не им е необходима (по разбираеми причини).
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
55 там не ползват олио, имат друго. слънчоглед се гледа най вече тук, в румъния украйна и русия. хващай си опорките и отивай при оная с платената опашка за първостепенните важни вафли, кокакола и фъстъчено масло
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куба е рая, а Хаваите, тия балъци си продадоха независимоста, за да карат по цял ден сърф, и заплатите им да са хиляди долари.Друго си е да се редиш на опашка за олио и да работиш за 12 долара на месец.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46За щат може и да не искат Куба ,но за американска територия по подобие на Пуерто Рико със сигурност.историята на Куба го потвърждава това.Още преди американо-испанската война от 1898г.янките имат мераци за острова и под благовидният предлог ,че помагат на кубинците да се освободят от Испанското господство постоянно провокират испанците.След края на победоносната война за янките ,лъсва истината за американските мераци.Обаче кубинците се оказват твърди в исканията си за независимост и аме
47
1
 
2
 
! Отговори
ей ти ги саловете преди 3 години
Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълен разгром на подкрепяните от САЩ сили и Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво съвпадение , и тук при нас една ера приключи
45
5
 
5
 
! Отговори
емиграция-Маями преди 3 години
Принципите на революцията и социализма са МАСОВА БЕДНОСТ, и бягане от Куба към САЩ с лодки и салове.