Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища

Броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция вече е 8574 души
8 фев 2023 14:16, Елка Василева
127
Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал на 8574 души и обеща на гражданите от засегнатия район, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Още по темата
Президентът инспектира днес палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства.

"Нашите граждани не трябва да се притесняват, никога няма да ги оставим на улицата", каза Ердоган.

Президентът се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По думите на президента броят на загиналите в Турция в резултат на двете земетресения е нараснал на 8574 души, а броят на ранените е достигнал 49 133 души.

"Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия. Не можем да позволим нашите граждани да останат на улицата", каза той.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.

(БТА, Мина Димитрова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
12
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
" и ако им построят жилища ми е пределно ясно, че ще са със същото или по-лошо качество." ----- Ти първо построй нещо свястно в Бг за кратък срок, пък после коментирай как строят в Турция!
82
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
За 1 г. нищо смислено не се строи. Ще имат фургон или изоставена селска къща. Което пак е повече от нищо.
81
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙ ТАМ СЕ ВИЖДА КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ТИ КАТО СИ ПЛАТИШ ДАНЪЦИТЕ!!!!!А У НАС ОТИВАТ ЗА ЛАМБОРГИНИТА,МЕРЦЕДЕСИ,БЕНТЛИТА,ПОРШЕТА...ЗА НЯКОЙ СТРОИТЕЛ СЪС ЗАВЪРШЕН ТРЕТИ КЛАС,НО ПРОТЕЖЕ НА ГЕРБ!!!!!ЕЙ ТАМ СА НИ ДАНЪЦИТЕ В СГРАДИ НА СТРОИТЕЛИ С ТРЕТИ КЛАС ЗАВЪРШЕН АМА ПРЕДИ ТОВА Е БИЛ СЛУГА НА БОЙКО ПРИМЕРНО И СКЪПИ АВТОМОБИЛИ!!!
80
6
 
17
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Не дай Боже, ДВЕ Земетресения, с разлика от 12 часа, с Магнитути от 7,8 и 7,4 по Рихтер да ударят Бг, няма да остане здрава постройка у нас!!!!
79
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизборен трик...За една година трябва да си магьосник....не става така с вълшебната пръчица...
78
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
77
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Сигурно е така. Той и Тодор Живком им построи жилищата на българите, но те си ги изплащаха около 20 - 30 г. Така ще е и с тези, които ще си имат жилища да 1 г. Ще си ги изплащат. Ако не им стигнат парите, депутатите от ДПС ще им подарят лирите си. Турските. За да намалее инфлацията. Те са богати. Толкова години получаваха заплати от България.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да.А пък и ако им построят жилища ми е пределно ясно, че ще са със същото или по-лошо качество.Хубава работа, ама турска.
75
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе мунййофтси балканоидни, не ги мислете турците, те ще се оправят, мислете ние как да се оправим. Цяла година не можем да се оправим с три наводнени села с 5 съборени плевни.
74
1
 
11
 
! Отговори
До анонимен преди 1 година
Ти бил ли си в Япония??? Там сградите също падат, изключения са небостъргачите, които се строят по друга технология! В малките градчета къщите са едноетажни, максимум двуетажни, а новите жилща са по подобие на мобилните постройки, погледни видеотата в Тубата на земетресението през 2011 година, цели къщи "плават"!!! - защото са отдървена конструкция, но дори и те се рушаха и падаха превръщайки се плаващи грамади от дървени отломки!
73
1
 
11
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Когато си си направил къща до реката,сам си си виновен.Отделно,безхаберието на кмета,който нито е почиствал деретата,нито е контролирал горската сеч.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите сгради имат ли ?? Кво ще пишеме в тия паспорти като дойде време??? Че то не остана блок който да отговаря на схемата ,тва ако стане у нас сме бай бай
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сградите дали са имали паспорти???
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо в Япония при земетресение от същата степен не падат сгради?А?
69
9
 
11
 
! Отговори
Ако е мъж преди 1 година
Ердоган трябва сам да влезне в затвора!
68
4
 
9
 
! Отговори
а наще хора преди 1 година
де останаха без къщи по наводненията, кога? Инак сме първи помагачи, болен здрав носи
67
6
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Прав си.В джамиите има място за всички.В Истанбул е джамия до джамия.Преди няколко години строяха джамия за 11 000 души,а имали проект за друга за 30 000 души.Нямам думи!
66
6
 
18
 
! Отговори
хер Ъц преди 1 година
За нас това може да ни звучи Невероятно, но турците ще се справят.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е напазира най-много злато за хазната през миналата година ,на първо или второ място в света са.
64
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още сутринта написах,че Турция е богата държава и сама ще се справи с разрушенията.Жалко за хората,които са си отишли,но явно и там няма паспортизация на обектите.