Нова масирана ракетна атака на Русия срещу Украйна

Руските войски с все повече наземни атаки в Южна и Източна Украйна
Обновена: 16 фев 2023 13:59 | 16 фев 2023 13:57, Елка Василева
162
Нова масирана ракетна атака на Русия срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия извърши днес поредна масирана атака с крилати и други ракети срещу Украйна, поразявайки цели в цялата страна, предаде Асошиейтед прес.

Украинските власти съобщиха, че при един от ударите е била убита 79-годишна жена и ранени най-малко седем души.

Още по темата
Руските въоръжени сили използваха най-различни видове ракети, изстрелвайки общо 36 в рамките на два часа тази нощ, каза началникът на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни. Той заяви, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 16 от ракетите - по-малък дял, отколкото при предишни руски атаки.

Украинските власти съобщиха, че са били поразени цели в цялата страна.

Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак каза, че руските сили "са променили тактиката си", използвайки, по думите му, "активни разузнавателни" средства и "фалшиви цели".

Ермак не даде повече подробности. Руските сили обаче търсят начини да преодолеят украинската ПВО, която беше засилена с доставените от Запада оръжия и имаше високо ниво на ефективност срещу предишни руски атаки.

При един от снощните удари има жертви и разрушения в източния украински град Павлоград, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Сергий Лисак.

При атаката са били разрушени седем сгради, други 30 са понесли щети, и е избухнал пожар в завод, който е бил изгасен часове по-късно, допълни Лисак.

Губернаторът на западната Лвовска област Максим Козицки съобщи, че удар е причинил пожар в обект от критичната инфраструктура, но не даде повече подробности.

Руските войски, които бяха подсилени с десетки хиляди мобилизирани, предприемат през последните седмици все повече наземни атаки в Южна и Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Настъплението на врага продължава на изток, (с) денонощни атаки", заяви вчера украинският заместник-министър на отбраната Ганна Маляр. "Ситуацията е напрегната. Бойците ни обаче не позволяват на врага да постигне целите си и нанасят много сериозни загуби", написа тя в приложението "Телеграм".

По-рано вчера руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са отстъпили пред руските операции в Луганска област, но не даде подробности, отбелязва Ройтерс, допълвайки, че не било възможно да провери информацията.

"При настъплението... украинските войски се изтеглиха безредно на разстояние до 3 км от заеманите преди това линии", обяви в "Телеграм" министерството. То не уточни в коя част на Луганск е била предприета офанзивата.
(БТА, Алексей Маргоевски, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е в най лошата си седмица от началото на войната. 6000+ убити руснаци тези седмица. Само в една атака са унищожени над 30 бронирани машини на агресорите. Съюзниците удържат фронта уверено от агресивния комунистически нападател.
120
5
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Ушанките в момента стрелят с ракети от Северна Корея.Иранските дронове свършиха.Сега е момента Южна Корея да се пробва да занесе демокрация на север.Само дето Ким ще ги направи комунисти,поне тези,които останат живи.Какви ли чупки в кръста остава да видим в ***?
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви масирани ракетни атаки, когато още през ноември миналата година свършиха ракетите на Русия?
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морската пехота от Тихия океан и Северния ледовит океан се бие геройски с Вагнер да не бягат от първа линия на фронта и да не се връщат от Бахмут и Соледар.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пералните на танковете са били военно поръчение за извличане на чипове за ракетите.
116
4
 
11
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Укрите крият какво са им думнали.Дали не е жива сила.
115
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечока на акъл си е точно колкото един мечок. Хвърля, блъска, това е.
114
1
 
20
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 119 В мрежата не само в Ютюб(КЪДЕТО ИМА ЗВЕРСКА ЦЕНЗУРА) има видео на гробища със стотици гробове на украински военни(издадена е заповед новите гробове да не се маркират като войнишки!!!) и това са така да се каже гробовете на хората които близките са имали какво да погребат и са признати за убити. ВСУ има стотици хиляди обявени за изчезнали(не се плащат обезщетения на роднините). Като цяло казано Запада воюва с РФ до последния Украинец който се е доверил на запада...
113
1
 
12
 
! Отговори
нострадамус преди 1 година
В ТАЗИ ВОЙНА НЯМА ДА ИМА ПОБЕДИТЕЛИ.ТАЗИ ВОЙНА Е ЕДИН ГРАНДИОЗЕН ЕКСПЕРИМЕНТ,МЕЖДУ ЗАПАДА И РУСИЯ ЗА ПРЕМЕРВАНЕ НА СИЛИТЕ. УБИЙСТВАТА И РАЗРУШЕНИЯТА ЩЕ БЪДАТ В ГИГАНТСКИ ИЗМЕРЕНИЯ.ЕДИНСТВЕНО РАЗУМНИ ПРЕГОВОРИ И ОТСТЪПКИ БИХА СПРЕЛИ ТАЗИ БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА.
112
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ютуб е пълно с клипета как ВСУ елиминират русофашисти, въргалят се стотици тела. Оцелелите руски фашисти бягат панически, ранените остават да лежат
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По RUTUBE има купища ВИДЕА как горят НАЦИТАТА. Сега дадоха как взривиха и една полска установка "КРАБ"
110
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По направлението Купянск май беше 2 химарса издимяли.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 112 - ама и нашите "МЕДИЙ" бая опъваха жили да цвилят за тенекето, а то взе че липса.
108
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излагате се,до вчера сваляхте всички"перални"пардон,ракети с чипове от перални,днес сте гътнали само 16,Абе тия руснаци да не са сменили чиповете и да ползват такива от съдомиялни?
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
113 - ама те пилетата свалят бе, не ракетите. нали са дадени да не прехфръкне пиле.
106
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде,онова сигурно е сменило белото,кви са тия 16 ракети които само сте прихванали,нали пиле не може Връкне над Покрайна?
105
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе наистина, къде отиде Канадския Танк? Защо го няма на фронта да мачка яко? Да не се е повредил при прелитането над океана?
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108 Хольо я покажи ти какво си произвел от танкова завод в Харков
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108 Ми ти като си основно с стария руски Т-64 за какво ти е да ти се праща Армата.Я да пратят няколко бройки Леопард А7+ пък тогава да я търсим що няма Армата.А някой украински танк собствено производство да има,при положение,че има танков завод не,е тогава какви претенции можеш да имаш.То ваша работа е така,че чакаме батко с потника с мускулите.
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канадския танк какво стана да не е паднал в океана боже пази...