Ще плащаме 300% повече за килограм родни ябълки и череши?

Все повече овощни градини са изоставени
49
Ще плащаме 300% повече за килограм родни ябълки и череши?
Снимка: Pixabay

По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България.
Заради скъпото напояване и лошите метеорологични условия, основно сланата по овощните дръвчета, се очаква да плащаме 300% повече за килограм ябълки и череши.

След превръщането на голяма част от зеленчуците в луксозна стока, изглежда, че и плодовете ги очаква същата съдба. В Кюстендилско все повече семейства производители се отказват от бранша и все повече декари земи пустеят.

Първите плодове родно производство, които идват на пазара, са ягодите и черешите - в края на май, началото на юни в Кюстендил излизат първите череши, обясни заместник-председателят на Института по земеделие доц. Димитър Сотиров.

"Декември и януари климатичните условия бяха подходящи за овощните култури, няма измръзване, след това имаше период от леко захлаждане. В Кюстендилско сме обнадеждени, че тази година цъфтежът се завръща и очакваме една добра реколта, но месец април е критичен, защото през последните 10 години почти не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат региона. Всяко едно повишаване на среднодневните температури е критично за овощните култури", обясни той.

Заради това голяма част от земеделците започват да се отказват, тенденцията в момента е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват - заради трудната реализация на производството и вноса на плодове от европейски страни.

"Ако вземем за пример черешата - при изкупуването, когато започне сериозната кампания, пунктовете обявяват цена от 1 - 1.10 лв. След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в същото време берачите искат от порядъка на 50-60-70 стотинки. При тази аритметика няма как производителят да бъде на печалба и ако не са субсидиите, повече от половината хора ще се откажат от производство на овощни култури в страната", каза още доц. Сотиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: овошкичерешиябълки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баш сега се садят дръвчета.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще купуваме турски, украински, гръцки, македонски и сръбски череши!!! Нашите производители да си ги плюскат сами!!! Палячовци са, не трябва да купуваме нищо "българско".
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я си купих един майбах от чирешите.
12
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Сортът е "Шарден".
11
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Преди 6-7години си насях овощни дръвчета на село - ябълки, круша, череша, сини сливи :). Миналото лято не съм купувал от пазара. Направих си даже сушени сливи и ябълки.. голям кеф е да си отгледаш сам храната и да знаеш че не е пръскана с химия. Имам и домашен лимон - дава много малко, не е рентабилно, но вкуса и аромата нямат нищо общо с този от магазина. Може да го ядеш с кората като ябълка
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам сорта, но са едни жълто-зелени. Не са от най-квалитетните, но са издържливи и са си хубави и за директно гризане и за сладкиши. Ще го потърся сега.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9. Какъв сорт са тези ябълки?
8
2
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Тях и да ги няма, дворовете им стоят. Веднъж в годината имат да отидат да оберат реколтата. Хайде два пъти, ако единият е за черетите, а вторият за ябълките. Аз от две ябълки, още имам над 20кг. от есента и са в отлично състояние, като вчера откъснати.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия производители май искат да фалират много бързо ми се струва тия 300 процента!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо на луди ни правят. В магазина цената е 4-5 лв. Искат да ни кажат,че продават продукцията по левче. И никой производител не си е казал- Я да взема една сергия в София или да намеря някой който има такава и да ми продава стоката за 2 лв примерно". В ОЛХ е пълно с обяви на дребни производители и хората купуват. И все работели на загуба и тази година вероятно е щяла да им е последна.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който, каквото и да произвежда, в България, спекулантите ще живеят на негов гръб.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 - Колко останаха по-малките градове?
3
2
 
9
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Е па че си ги ручат они
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ябълковите и черешови фиданки струват по 5-10лв. Българин да си ги купува от пазара е направо срамота. В големите градове как да е, ама в малките и по селата...
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да живея без череши. Ще ям луканка, а търгашите да си хвърлят продукцията. Не.ми пука.