МОН ще гледа записите от всички камери на матурите

Така няма да пропусне нито един от преписвачите
14
МОН ще гледа записите от всички камери на матурите
Снимка: Булфото, архив

За да има честен изпитен резултат на матурите, Министерството на образованието и науката се концентрира върху видеонаблюдението вътре в класните стаи. Имаме видеонаблюдение във всички изпитни зали на матурите и записите от всяка камера ще бъдат прегледани, заяви днес на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя посочи, че това е начинът да се хване кой преписва на матурите.

При видеонаблюдението в изпитните зали можеше да се идентифицира записващо устройство или мобилен телефон по сигнал, който се идентифицира през камерите в залите, обясни министър Кунева.

Пред журналистите бяха показани два записа от изпитни зали, при които бяха хванати зрелостници да преписват от мобилни телефони на матурата по български език и литература на 18 май.

Кунева обясни как се осъществява отварянето на изпитните въпроси в деня на държавните зрелостни изпити.

"В 8.00 часа на матурите изпитните зали в училищата се затварят и от този момент не трябва да прониква никаква информация отвън, което означава да няма достъп до интернет", коментира вицепремиерът. Тя съобщи, че в 8.00 часа с определена от МОН парола в 654 училища се отварят изпитните въпроси и те се раздават на зрелостниците в 4200 изпитни зали. "След това тези въпроси, които лесно могат да бъдат решени, са на разположение на всички и оттам нататък, каквато и да е било тайна не можем да опазим", заяви министър Кунева.

Заместник-министърът на образованието коментира, че 8.02 часа вече няма секретност, защото от този час на днешната втора матура изпитните въпроси са достигнали до 4200 изпитни зали и до 12 500 квестори. Към тях се прибавят 1000 длъжностни лица и експерти от МОН, участващи в осъществяването на изпита.

В отговор на въпрос от национална телевизия дали мерките са били достатъчни, след като техни репортери са успели да достигнат до въпросите за изпита, министър Кунева отговори, че предстои анализ за сигурността на сайта.

"Ние на този процес не можем да се противопоставим, въпросът е информация отвън да не стигне до стаите и зрелостниците", коментира вицепремиерът.

По думите й няма как да се даде сто процента гаранция срещу хакери, но може да се направи на сто процента възможното да се изолира мястото, където се полага изпит. Тя увери, че сайтът на МОН ще бъде подложен на стрес тест, за да се защити чувствителната информация, но отбеляза, че това е проблем за цялата администрация у нас и по света.

Още през септември ще променим формата на матурата, като ще имаме модулен формат на изпита, увери заместник-министър Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
44 преди 7 години
атурету са напълно излишен разход на сили и средства,дело на педагогически неграмотници.Ако има качествено обучение,за което трябват много пари,и текущо обективно оценяване,за което съвременната техника и педагогическите технологии позволяват,в края на всеки етап и степен ученикът ще получава съответната обективна качествена и количествена оценка,с която ще може да кандидатства където пожелае и да се класира с постигнатото през годините в училището,а по-слабите ученици ще се насочват към професи
8
0
 
2
 
! Отговори
Do 7 преди 7 години
Cirk li? Kadin efendi, kak si predstaviate na varha na kupola v cirka vissha akrobatika da ripkat prepisvachi?!:-):-):-):-) edno nesto ili go znaesh i mojesh, ili si predstaviash razni nesta......:-):-):-):-):-)
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отново се провали, оставка ! Има изтичане на информация, а толкова следене само доказва до какво ниво е сведено образованието и че децата масово са неподготвени и готови да си купят дипломите, позор.
6
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Айде спрете цирка!
5
0
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Смешни сте. Знаем, че замазвате.
4
0
 
10
 
! Отговори
Да бе... преди 7 години
*** простотията е изтърсила .Тая поне един час запис от охранителна камера дали е изгледала...?А да видим кои нещастници ще висят пред мониторите.
3
0
 
13
 
! Отговори
точно така .... преди 7 години
Тая грозна крава друга работа няма ли си?
2
0
 
17
 
! Отговори
SD преди 7 години
На тази не и трябват камери .Да яхва метлата и да полита .
1
0
 
15
 
! Отговори
Георги преди 7 години
"Ние на този процес не можем да се противопоставим....."===================Като не можете айде, багажа и да ви няма. То и ние знаем, че работа няма да свършите, ама след като и публично го признавате какво точно чакате, та не си подавате оставките?