Заради отсъствия и бедност: Над 16 хиляди деца вън от училище

Има и учители в риск от отпадане
9 май 2017 09:34, Петя Славова
47

Над 16 хиляди български деца са отпаднали от училище през изминалата учебна година. Това сочат данни на Националния статистически институт.

Повечето от учениците са прекъснали обучението по време на основното си образование, съобщава Bulgaria ON AIR.

Натрупани отсъствия и задълбочаваща се бедност - това са само част от причините едно дете да остане извън образователната система.

За да се справят с проблема ръководството на видинско училище предлага целодневна ангажираност на учениците.

Учителите в него се опитват да разпознават децата в риск от отпадане.

 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41

На *** безплатно им дадоха лични карти.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
42,
Пишеш глупости.
При едни разумни и безкомпромисно прилагани закони никой няма да вилнее безнаказано.
Ти какво искаш? Да плащаме на мързеливците, за да се смилят да не ни грабят и тормозят ли? Пуста дрянова тояга!
Нито стотинка за търтеите! Никакви привилегии, никакви общински жилища! Като му огладнее г/за и като знае, че за грабеж го чака принудителен труд при сурови условия, да видим няма ли да работи и да внимава в картинката!
На българина вече му дойде до гуша. Някой скоро ще плаче!
37
0
 
11
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
Ало, милосърдните: предлагате да продължи стимулирането на безотговорност и мързел за определен етнос родители за сметка на ощетяването на данъкоплатците и отговорните зрели хора, които се лишават заради обучението и отглеждането на децата си. "който не работи, не трябва да яде", а камо ли да народи 10 деца, започвайки на 13-14 год, неук и неграмотен, а после да ревне че бил беден и безработен; и да принуждава училите и работещите да издържат него и децата му и да му благодарят, че не ги граби!
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите ли,че на запад се дават помощи от съчувствие?Надали.С помощите се осигурява един доход за оцеляване,така се предотвратяват престъпления,осигурява се израстването на новото поколение и данъкоплатци,но... и се подпомага икономиката - от наеми,електроуреди,домакинство,дрехи,храна,всички дадени пари отиват директно в икономиката и производителите.
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни хора ще спрат помощите,престъпленията ще се увеличат и ще ударят по останалите хора,а спрелите помощите ще ги приберат в джоба си,ей това се иска,глупаци!А после ще ревете.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съдете само по София,в провинцията е беднотия и действително няма работа,не случайно вече над два милиона се изнесоха.При положение,че нямат работа или получават минимално заплащане,откъде ще си платят здравни осигуровки или как ще плащат например на учениците билети до училище в среноголям град,при положение,че и за храна не им достигат?А съществуват хора,които искат да напуснат страната и работят извън нея,но нямат пари дори една лична карта да си платят и вземат.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде,айде,отсъствия поради бедност...Е нали държавата ги храни-дава им детски,майчински,закуски,дори им плаща,за да ходят на училище.Истината е съвсем друга.МЪРЗИ ГИ!!! Мързи ги да учат,да работят.Те искат някой да им плаща всичко,да им строи домове,а те само чака-рака по три дни,докато свършат помощите и после кой каквото може да открадне.Това е техния живот и друг те не искат.
32
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 3 години
Демокрация за чудо и приказ.
31
0
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
До Анонимен 27
Жестоки са родителите, особено по-заможните, защото не са внушили на децата си, че още нямат никакъв принос или заслуга за материалното благополучие на семейството и не би следвало нито да се фукат, нито да унижават други деца - не се знае като пораснат кой какъв ще бъде.
Жестоки са и т.н. бедни *** родители, защото дават личен пример за безотговорно размножаване и социален паразитизъм.
Айде стига с изопачена толерантност към нахалството на безотговорни родители!!!
30
0
 
11
 
! Отговори
До би преди 3 години
До Би

Студентките са учащи и се считат здравно осигурени.
А госпожиците, които през май са били абитуриентки, но през юни са вече бременни, са от по-особен вид. Рядко се случва на свестни момичета. Ако поне бащата работи и се осигурява, тогава би могло жена му да получава и майчински, и детски надбавки после. Това може да се обвърже с някакво задължение от страна на работодателя, който пък сигурно ще къса от заплатата на таткото. Но нали целта е деца да създават само отговорните хора?
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ФАБРИКАТА ЗА ЧААВЕТА ЗА КВО И Е ДА УЧИ ЧЕ И ПОСЛЕ ДА РАБОТИ..НАЛИ ИМА ЛОБИ ДЕТО ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ?ТЕ НА 13 ГОДИНИ ВЕЧЕ ПОЧВАТ УСИЛЕНО ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ!ТОЙ БАНКОМАТА ПУСКА ПАРИ!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба ми е била родена 191х. Когато доведеният й баща я спрял след 3-ти клас дошла комисия начело с кмета, глобили го и я върнали в училище, защото образованието до 4-ти клас (отделение) е БИЛО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

После по време на соца нямаше отпаднали деца - и там насила ги караха, ама поне завършваха основно.

А сега е демокрация - всеки прави каквото си иска, а никой не носи отговорност.....Що не им спрете детските на майките, които не си пускат децата на училище?
27
6
 
2
 
! Отговори
Би преди 3 години
Това за помощите за майки е доста сложен въпрос. Например майка студентка или току- що завършила гимназия реално няма да има и ден трудов стаж към момента на майчинството, но след това цял живот до пенсия ще работи и ще си плаща стриктно данъци , осигуровки и т.н. Плюс това, колкото по- млада родиш( е, не чак на 12, но около и след 18), толкова по- добре, чисто физически.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помощи в България трябва да получават само инвалиди и болни хора и то с реални заболявания, а не с безсмислени инвалидности, всички останали в трудоспособна възраст да се оправят сами, стига с тези помощи, българина се превърна в мързелив търтей. Отделно помощите за майки, само ако имаш минимум 3 години стаж, иначе не. Омръзна ми да издържам куп мързеливци. А после за наистина нуждаещите се няма и лев и пенсионерите ни гладуват. Има нужда от рязко орязване.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Донякъде ги разбирам- децата са жестоки, особено от по- заможни семейства с удоволствие унижават по- скромните. Случвало ми се е да ми се подиграват на чисто нови маратонки, защото са реплика на Nike! А представете си, ако си детенце със закърпени дрехи, разпадащи се обувки и без джобни за обяд! И въпреки това трябва да стиснеш зъби, защото дори с образование е безкрайно трудно, а без... по- добре изобщо и теб да те няма.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието в България е безплатно, отпадналите по бедност сигурно са 3% от цялата бройка. Всички знаем, от кой етнос са въпросните отпаднали и главната причина е, че ги женят и вече минават на помощи за отглеждане на десетки бебета и образованието не ги интересува. Да не говорим, че въпреки, че ходят на училище до 4-5-6 клас, те не могат да говорят, не могат да пишат, да смятат, да четат, въобще елементарни неща не знаят за тези години в образователната система. Просто не се получава при тях!
23
1
 
7
 
! Отговори
До Да живее Русия! преди 3 години
Ти си повтаряй едно и също, но защо не можеш или не искаш да видиш, че ние тук обсъждаме пагубен за страната ни проблем, от който пред очите ни се възникват условия за появата на фашизъм? Не го ли разбираш?
И немците не са се родили фашисти, това не е в гените им.Но преди 80-90 години едни им се бяха качили на главите и ги принуждаваха да мизерстват в собствената си родина, а печалбата я взимаха други! И някой, с пламенни речи, яхна гнева на германеца.
Не виждаш ли, че днес у нас се мъти същото?
22
6
 
0
 
! Отговори
огнян преди 3 години
При комунизма нямаше банани по магазините
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11

Тогава защо имаше неграмотни?
Защо ромките пак раждаха малолетни?
Прословутата Цеца Компирицата с нейните 22 деца се похвали пред цяла България, че се е "омъжила" на 13 г., през 1973 г.! Или казано с други думи, на 13 г. е заживяла с мъж и никой не й е пречил!
Престанете с тези измислени приказки за прекрасния социализъм! Повтаряте само думите на тогавашната пропаганда, истината е съвсем друга.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради бедност при безплатно даскало. Значи или сме много бедни или хич не е безплатно.