Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!

Най-малко 5 години труд у нас искат от АИКБ
9 май 2018 19:30,
205
Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!
Снимка: Reuters

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

"В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

Още по темата

"Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности", каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

"Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими", категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

"На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите", каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е "държавата дава на банка, а банката после си иска парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
17
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Кой Бизнес,какъв Бизнес???Не можаха ли досега да задържат кадрите,а сега се сетиха.Ами,така е,ако бяха плащали,що годе,добри заплати,това нямаше да се случи.И като гледам,нещата не са се променили толкова.Ама нали нашите политици са и Бизнесмени,та не знам докъде ще я докараме...
155
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борчетата ще останат и ще плуят костилки от череши.
154
1
 
40
 
! Отговори
Redhorn преди 5 години
*** !Не се наядохте и накрадохте тоооолкова време.Никой няма да остане в чалгария.НИ-КОЙ !!! Всеки млад и кадърен човек ще иска и ЩЕ СЕ маха от тук и в крайна сметка ПАК ще получите раб.ръка от абсолютната *** на младото поколение.Тоест,ултра мързеливите синченца и дъщерички на разни фирмаджии или казано по друг начин:наркоманчета и пачаври.Това е което ще получите.Това е и което заслужава те ГАДОВЕ !
153
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя системата си работеше,докато я разбиха!Държ.поръчка-лекар(общежития,стол,нисколихвен студ.заем)-по разпределение-10год.После заминавай където искаш!Сега знахара завършва(платил 1/3 от стойността на образованието и отива в рая на мръсните чинии!Нямало лекари в селата...ама преди имаше!
152
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още с предлагането си му измислиха вратичка- далаверка, български институции в чужбина....
151
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с трици маимуни искате да хванете няма да ви стане номера но все пак опитаите взимате кратуна правите отвор колкото да мине лапата на маимуната слагате трици и чакате когато маимуната доиде от любопитство си навира лапата в кратуната пълни шепата си с трици и поради тесният отвор на кратуната не може да измъкне лапата си а не се и сеща че трябва да пусне триците и тогава е момента да я хванете наслука
150
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До :D2000+ лева не е "без пари" освен за претенциозни rлynци, които и толкова не изкарват.
149
5
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Ум... патки пасеш! Естествено че яйцето идва първо! Кокошката произлиза от динозавър.А по принцип са прави - не може да учиш без да платиш и да избягаш навън.Да не говорим, че трябва да се върне т.н. дуржавна поръчка, иначе университета е продължава да бълва безполезности ( общо взето всичките "логии", но не само )
148
0
 
28
 
! Отговори
:D преди 5 години
А? Що? Ами внесете си инженери от Китай! Ама и те вече не искат да работят без пари, нали другари бизнесмени?
147
0
 
40
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Кое е първо кокошката или яйцето? Не хората трябва да спирате, а да си оправите държавата. Никой няма да бяга от държава, в която има ред, няма корупция в съда, има действаща полиция, ефективно здравеопазване и качествено образование. Хората бягат, защото търсят по-уреден и по-спокоен живот. Никой не иска цял живот да продължава да живее като римски гладиатор...
146
2
 
5
 
! Отговори
.. преди 5 години
До не помагаtochno sofiski i nov buglarski universitet trqq da zakriqt ne ostanalite
145
7
 
9
 
! Отговори
не помага преди 5 години
Има 3 университета в бг за повечето специалности : АУБГ, Софийски, НБТрябва да закрият останалите, които точат пари и мозъци и от тях излизат тикви дето нито България обичат нито знания, само пари
144
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ХА Смешници , искат държавата да им квалифицира кадрите ,вместо те да инвестират в квалификация , както е по света.
143
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бизнеса се задължи да ми плаща дори и да не ми намери работа по специалността, то нека приемат такъв закон. Но не да ми плаща минималната заплата, а средна европейска за сектора. В противен случай, да го нюхат немит. Такива рекетьорски подходи са характерни за ранния период на Бойко като охраител. От тогава на сам се използват други методи за въздействие - икономически. Плащаш и получаваш.
142
0
 
8
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименОт Вашите коментари разбрах само-предател, терористи, убиване.Вземете си някой речник, барем научите и някои други думи. Само едно си знаете. Но нищо не отговаряте на това, което писах-за "безплатното " ни здравеопазване, както Вие сам се изразихте.Ама и аз съм една.То от хора, които повтарят като папагали, как да очакваш някаква задълбочена дискусия.Хайде със здраве!
141
0
 
11
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименЕхо, нали ви казах къде са предателите, търсете си ги в парламента,не във форума.Хайде накажете тях де.
140
0
 
28
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До Анонименхаха не съм и мислила да се прибера в милата ни, загиваща родина.Тук си оставам, като се разболея немската каса ще плаща(с моите осигуровки). А вие се молете за себе си , да не се наложи да плащате от собствения си джоб , въпреки че сте здравноосигурен.
139
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вяра Плаща не плаща това е трябва да вземем имотите , пенсиите парите на родителите защото са отгледали предател.
138
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вяра Живей си дойстойните стари на запад не те искаме .. Да се върнеш болна и амортизирана да те лекуваме ..
137
0
 
9
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименВсъщност са 80 евро, но както и да е. Така е, но каква полза от това, че в Българи студентите не плащат осигуровки, като като всеки българин плаща в болницата!