В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!

Технологиите и иновациите привличат младите в класните стаи
82
В името на знанието: Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната година на реформи в родната просвета се изнизва, а проблемите си остават едни и същи - поостарели учители и ниски заплати.

Средната възраст на преподавателите в страната ни е 50 години, а почти половината от учителите ще излязат в пенсия до няколко години.

Още по темата

А какво ще стане, когато се окаже, че атрактивната и много престижния някога професия "даскал", вече напълно е изгубила позицията си и младите хора не искат да преподават на децата?

Изненада! Едва ли ще се стигне до този апокалиптичен сценарий докато има млади хора, които направо от университета влизат в класните стаи.

Една от тях е Мирела Гигова. Учител по български език в столичното 51 СУ. Тя още не е навършила 25 години, но от две вече преподава.

И според нея трудът й не е оценен добре финансово, и тя гледа скептично към обещанието на властта, че средната заплата в системата ще стане 1500 лева до 2021 г., но въпреки това ще продължи да преподава.

"Системата вече позволява на младите хора да работят със съвременните технологии в училището, да растат в кариерата, базата предразполага един млад човек да се чувства добре", обяснява тя избора си пред Dnes.bg.

Според нея електронните учебници, както и електронните дневници, улесняват ежедневието на учителите, защото така са разтоварени от по-голямата част от административните си задачи.

"Технологиите в учебния процес вече са част от ежедневието и така обучението минава по-леко. Те въвличат повече учениците, с тях им е по-интересно да работят, така имат и повече време за творчество", посочва Гигова.

Тя е убедена, че не може хората на бъдещето да бъдат обучавани по остарели методи и програми.

С електронния дневник пък родителите получават информация в реално време и знаят кога децата им са поощрени с похвала за активно участие по време на урока, кога са без домашно, кога не са внимавали в клас, имат забележка за лошо поведение или пък въобще са пропуснали някои от часовете.

От друга страна и децата се чувстват по-добре сред младите си учители, независимо от това, че по-възрастните са по-опитни при представянето на учебния материал.

Дали поради по-малката разлика във възрастта, дали заради заряда и мотивацията, с която младите учители влизат в час, малчуганите имат по-добра връзка с тях.

Според Гигова учениците се притесняват от авторитета на по-възрастните преподаватели и работят под напрежение, а понякога дори и под страх. Тя пък е доволна от средата в училището си, защото там среща подкрепа и разбиране.

"Младите учители винаги могат да се опрат на по-възрастните, да разчитат за помощ и съвет и от главните учители", обяснява тя.

А какво я води всяка сутрин до училището?

"Амбицията да си свърша работата, имам желанието и енергията да се докажа пред децата и пред себе си, още ми се учи, за да мога да дам повече знания на учениците си", признава още Гигова.

И въпреки че заплатата, която получава да е под 900 лева и да е крайно недостатъчна за труда, който полага, тя е мотивирана от усмивките на учениците си, от това, че на следващия ден пристигат подготвени и с написани домашни, че са готови за нови знания.

"Достатъчно ми е, за да продължа работния си ден, това е благородна професия, за нея се иска призвание и любов, има проблеми разбира се, но вярвам, че нещата ще се развиват в правилната посока", казва още Мирела и си пожелава системата да не смачка младите преподаватели, а напротив – да ги поощрява, така че и те да са по - усърдни в работата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Дуднев преди 5 години
"И според нея трудът й не е оценен добре финансово"........Камелийо, ти на училище ходила ли си ***. Кои са *** и баща ти? Как си се Уредила да пишеш статии в днес бг? Само от това и-кратко ми става ясно всичко. Та каква беше темата тЙ???
74
0
 
1
 
! Отговори
Otdushaisarce преди 5 години
Sreden prast na monsterite....
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си млад, но да си учител и при ниската заплата!КРАТКО / ВРЕМЕННО ЯВЛЕНИЕ!
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма мацка е тая учителка! Само за джиджи-биджи :))
71
0
 
4
 
! Отговори
Барселона1 преди 5 години
"С министерско постановление колкото и да е некадърен ученика не може да повтаря..."Че това касае само началната степен Нагоре що не пишат двойки на тия, дето нищо не знаят?Отделен е въпросът, че това решение е малоумно.Който не знае, няма какво да ми върви нагоре.Освен това си има и санкции по закон, само дето учителите и директорите не искат да ги прилагат и позволяват на шепа кел.еши да правят каквото искат. Родителите не са фактор в училището.Мерките следва да се прилагат от ръководството.
70
8
 
7
 
! Отговори
Барселона 62, преди 5 години
"В Испания учителската заплата е 2000..2300евро месечно.."А за моята позиция пък е 5000 евро. И какво от това? Елементарни сравнения, неводещи до никъде. Сравнението следва да е на база кой какво получава тук. И така - учителите просто нямат право да реват. Защото получават сигурна заплата около и над средната при едни от най-големите отпуски и най-малко работно време. Стига с тоя рев, че и на децата им е ясно, колко е фалшив и натрапен. ВМи вървете в Испания да даскалувате!
69
0
 
8
 
! Отговори
До Непозната преди 5 години
Явно сте от категорията бачкатори там. Защото аз знам, не малко деца на богати родители, с образование, които вместо да поемат към частния сектор се уреждат с връзки по министерствата. Случаят със сина на кръстника на Горанов е в тая насока. А и не всяка администрация е еднаква. Някъде младши експерт висшист е почти на минимална, без бонуси. Другаде заплатата варира и стига до 4цифрено число без ДМС-то.Има огромна разлика дори в общинските администрации в София.
68
4
 
3
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
До Анонимен 71Четири пъти в годината по 100-150 лева, ако въобще дадат. Работя в министерство.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Непозната 63Служителите в държавните администрации са с ниски заплати, но получават бонуси няколко пъти в годината. И то нелоши бонуси.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниските заплати, ниските заплати... Който иска висока заплата, да отива в реалния сектор и да договаря висока заплата с работодателя! Нали заплатите в реалния сектор УЖ изпреварвали заплатите в държавния сектор?!Учителите и някога бяха млади и с ниски заплати, но си вършеха работата без да хленчат. Тия сега не стига, че са кота нула, ами и претенции имат.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви технологии и иновации НЕ привличат младите в класните стаи. Привлича го лесното влизане във ВУЗ по документи. Подарените дипломи без никакви усилия, назначаването на държавна работа, защото в частния сектор никой не иска да работи.При тая демографска криза и закриване на училища, да видим кого ще учат след 3-4 години?!
64
3
 
3
 
! Отговори
До пипи дългото чора преди 5 години
Като ще си говорим за логика къде точно съм претендирал за "добра обща култура", би трябвало да знаете към коя логическа заблуда гравитира подобно приписване на твърдение.А използването "затова ядете бой", като едва ли не оправдаване предполага да се върнете в първите 7г, не от образованието, а от възпитанието си. След това може и да се научите как се пише текст така, че да е четим. Защото от 1то ви мнение почти нищо не се разбира.Писането от тел не оправдава липсата на уважение към читателите
63
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 5 години
Ами след като "заплатата, която получава е под 900 лева и е крайно недостатъчна за труда, който полага" - решението е много просто - да си смени работата с друга, с аедкватно заплащане. Да, ама - не! Такива "педагогически кадри" никой не желае. Тогава да отиде да работи по чужбина? - Пак няма да стане - Виж по-горе.Много добре се е ориентирала като се е намърдала в 51 СУ. Ако беше в някоя фирмичка, щяха само да я обръщат по ред и отвсякъде...
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес образованито се е и.зродило до получаване на диплома, а не на получаване на знания и умения, не само в България, но в цял свят. Виждам доста хора със самочувствие, че имат дипломи от къде ли не, а реално след като поработиш с тях, вижда че възможностите им са доста скромни.
61
2
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Не ме познавате и в момента правите заключения върху предположения.Повече не ми се пише,но се върнете в час по философия за да научите основини понятия.А,да,вече не се учи логика.Но да претендираш за добра обща култура...жалко
60
0
 
6
 
! Отговори
До Непозната преди 5 години
Зависи кои държавни служители. Има Агенции и Комисии, където заплаттие са доста над 1000. Като например КФН. Там ги направиха над 2000
59
0
 
6
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Току що установих, че заплатите на учителите са по-високи от тези на служителите в държавната администрация. И едните, и другите са ниски де, но не очаквах, че служителите от държавната администрация са на опашката по размер на заплатите.
58
7
 
5
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
В Испания учителската заплата е 2000..2300евро месечно..
57
5
 
8
 
! Отговори
До пипи дългото чора преди 5 години
Родителите дето се месят често са от типа бг мама чела нещо в нета, която оставя отрочето пред телефона, за да не се занимавам, но държаща да не падне прашинка върху него в училище.От такива идват и безумните предложения да ходят да контролират учебните занятия. И не знам как точно учител ще помага на родител? По-скоро родителите трябва да са възпитали достатъчно добре детето си и да му помагат с ученето, а не даскалът да помага на 30 родители. А щом оправдаваш боя,ясно от кои родителки си
56
3
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Повечето пишещи тук и хабер си нямат от тази материя...С министерско постановление колкото и да е некадърен ученика не може да повтаря...нямаш право да го напляскаш....крещи и вика в клас...казваш му да спре...наказваш го прав в ъгъла но то не спира...Открехнатите тук във форума да кажат как да вразумиш недоносчето...От страни е много лесно...А в класа има поне 20 ученика...плюс дете със специални потребности...